Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Karácsonyi díszítések és szívmelengető ünnepi műsor. Többek között ezekkel várták az ünnepet a csallóközi községben.

 

Megható pillanatokban volt részünk advent vasárnapján Alistál községben a koraesti órákban.  Arra lettünk figyelmesek, hogy mi is karácsonyi dalokat kezdünk dódolni. Hogy miért? Mert a hangosbemondóban keresztül közkedvelt karácsonyi dallamok csendültek fel.

 

 hirdetes_300x300  

 

Mint kiderült, a legszebb ünnep közeledtével a kültéri dekorációk mellé Alistál Község Önkormányzata meglepetést is tartogatott a lakosoknak. A helyiek megszokták, hogy közösen készülődnek a karácsonyra. Adventi összejöveteleket, gyertyagyújtással egybekötött közösségi programokat szerveznek.

 

Általában az előadás alatt finomságokkal is kedveskednek a jelenlévőknek, de van forralt bor, aprósütemény, egyebek is. Idén erre a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor. Ennek ellenére a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy adventvasárnapokon megható ünnepi műsort biztosít a lakosoknak.

 

Betlehem az Ecori Polgári Társulás jóvoltából. (Kép: Alistál – Dolný Štál -INFO FB-oldal)

 

A késő délutáni órákban így az alistáli hangosbemondóban ünnepváró gondolatokat, zenéket juttattak el a helyiekhez. Advent első vasárnapján Édes Árpád református lelkipásztor, Bozay Krisztián katolikus plébános, Horváth Tamás Alistál község polgármestere, a Te deum laudamus kamarakórus, valamint a helyi művészeti iskola diákjainak előre rögzített adventi előadását hallhatták az érdeklődők. Advent második vasárnapján a Corvin Mátyás Alapiskola diákjai adtak műsort Kázmér Éva igazgatónő gondolataival egybekötve.

 

 

Természetesen, az önkormányzat a Mikulás-napról sem feledkezett meg, hiszen gondoskodott arról, hogy a gyermekekhez ellátogasson, s az alistáli faluvezetés ajándékával megajándékozza őket a pirusruhás bácsi.

 

 

Örömvasárnap a Csemadok helyi szervezete és az Aszita – Alistáli Színpadi Társulat adventi előadását játszották le a hangosbemondóban. Advent utolsó vasárnapján Fazekas István, a nyugdíjasok helyi szervezetének elnöke adventi és karácsonyi jókívánságai hangzottak el, s a szervezet ajándékaként az alistáliak egy verset is hallhattak Juhász Éva előadásában. Az ünnepi műsort a község fiataljainak adventi kiselőadása bővítette.

 

A négy vasárnapon az ünnepi műsorokok sorát népszerű felvidéki magyar előadóművészek  dalainak felcsendülése is bővítette.

 

 

Lőrincz Roland helyi önkormányzati képviselő a különleges alistáli adventtel kapcsolatban hírportálunknak elmondta: „Szerettük volna legalább kicsit szebbé tenni a járványhelyzet miatt lehangolt emberek ünnepváró napjait. Ezek a műsorok az alistáli önkormányzat és az önkormányzat mellett működő kulturális bizottság főszervezésben kerültek megvalósításra.”

 

A szervezők örömére a helyiek nagyra értékelték az ötletet, hiszen saját bevásárlásunk során is hallottuk, hogy az emberek erről beszéltek, s boldogan hallgatták. „Még a könnyem is kicsordult, hogy ezekben a napokban is gondoltak ránk…” – fogalmazott az egyik alistáli szépkorú.

 

A helyi képviselő az önkormányzat nevében kíván minden Olvasónak békés, boldog karácsonyt.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.