Nyitókép forrása: youtube.com/reprofotó

 

Komárom Város Önkormányzata a megvitatandó témák tükrében időszerűnek látta a képviselők személyes találkozását, ezért úgy határozott, hogy február 4-én, csütörtök délután az önkormányzati ülést valós térben – de tekintettel a járványügyi helyzetre – a városházi lehetőségektől nagyobb méretű teremben tartják meg. Erre a Tiszti pavilon díszterme adott lehetőséget, amelyben az iskolai tantermekhez hasonlóan helyezték el a képviselők asztalait. Mindegyik asztalra előzetesen előkészítették a piros, a zöld, valamint a sárga szavazólapokat, emellett FFP2-es védőmaszkot és kesztyűt.

 

Az ülésről nem volt élő közvetítés, viszont péntek déltől az érdeklődők megtekinthették a többórás program videó-anyagát Komárom Város közösségi oldalán. Az összejövetel kezdete előtt fél órával a képviselők és a városi hivatalnokok antigén tesztelésen estek át.Hasonló feltétellel kívülállónak is lehetősége volt a belépésre, a felvétel szerint azonban jelen esetben ezzel nem élt senki.

 

Az önkormányzati ülést Keszegh Béla polgármester nyitotta meg, aki örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a megjelent képviselők mindnyájan negatív tesztet produkáltak, vagy pedig már szerencsésen felépültek koronavírusos betegségükből. Sajnálatát fejezte ki, hogy a város két tiszteletre méltó Pro Urbe Díj-as tagját is elvesztette, akik emlékére egy perces néma tisztelgést javasolt, amelyre azonnal sor került.

 

 hirdetes_300x300  

Ezt követően Keszegh Béla polgármester ismertette a programpontokat, és kérte a képviselőket, hogy a témákkal kapcsolatosan tegyék meg hozzászólásaikat. Elsőként Andruskó Imre képviselő mondott köszönetet a városi hivatalnak a tesztelések rugalmas és szakszerű megszervezéséért, valamint az iskola-nyitás feltételeinek bebiztosításáért.

 

Fotó: Buday Mária

 

Lesznek-e FFP2-es maszkok?

 

Ezt követően Horváth Attila képviselő a Náruč – idősek otthona nevében köszönte meg, hogy bebiztosították az intézmény lakóinak beoltását, valamint, hogy ezt követően a városi Ispotály utcai idős-otthon lakóinak oltására is sor kerül. Bauer Ildikó képviselő asszony arra kereste a választ, hogy a városvezetés tervez-e FFP2-es maszkokat szétosztani az idős polgárok körében.

 

A polgármester szerint az állam így is rengeteg feladatot és költséget hárított át a városokra, de megfontolják a rászorult helyzetben lévőkkel kapcsolatosan. Knirs Imre képviselő a belváros területét érintő behajtási rend időkorlátainak megváltoztatását szorgalmazta, a magánvállalkozók jelenlegi felújítási munkálataik kapcsán. A polgármester válasza szerint, nem ő hozza meg ezeket az intézkedéseket, tehát ilyen értelemben nem is vonhatja vissza, nem is módosíthatja azokat.

 

Drágult a KOMVaK vízdíja

 

A főellenőr, Csintalan Miklós több témát érintett, de mindezek előtt megjegyezte, hogy a szavazásoknál ne csupán a számadatokat, de a tartózkodók, vagy az ellenszavazók (illetve akik szám szerint kevesebben vannak) azon személyek névét is jegyzőkönyvezzék.  Témái közül szinte mindenkit érint, hogy a KOMVaK-nál a víz ára 10,7 %-al emelkedett, ami szerinte egyes háztartásokra csupán pár eurós emelkedést jelent, ugyanis szlovákiai viszonylatban ez 103 város közül így is a 9. legolcsóbb ár, tehát a lakosságot nem igazán terheli meg. Szóba került továbbá, hogy a KOMVaK több vízvezeték-megújítást és kanalizáció-javítást tervez.

 

Andruskó Imre hozzászólásban megjegyezte, hogy a cég több mint 100 km hosszúságú ivóvíz rendszerrel rendelkezik, melynek teljeskörű felújítása több tízmillió eurós nagyságrendű lenne. Hosszabb lélegzetű téma volt a Comorra Servis új igazgatójának a kinevezése. A pozícióra az előző őszön hirdettek pályázatot, miután Banai Tóth Pált kinevezték a Komáromi Járási Hivatal elöljárójává. A pályázatot szavazati többséggel Kollár Gábor mérnök nyerte el, de a képviselők egy része a másik pályázót támogatta volna, aki szerintük felkészültebb a pozíció betöltésére.

 

Vezetőváltás a Comorra Servisben

 

A Commora Servis-hez tartozik a termálfürdő, a fedett uszoda, a korcsolyapálya, a Panoráma szálló és a hozzá tartozó autókemping – így nagy tapasztalatot igényel ezek kézben tartása. Az új igazgató életkora, valamint rövid szakmai gyakorlata egyes képviselőkben kétségeket ébresztett. Mindezeknek többen hangot is adtak, így Bauer Ildikó és Tárnok Magda képviselő asszonyok, akik ennek ellenére sok sikert kívántak az új igazgatónak.

 

A képviselők egy része hiányolta Kollár Gábor mérnök személyes megjelenését, mert indokoltnak érezték, hogy bemutatkozzon a testületi ülésen.
A továbbiakban a város különféle invesztíciói kerültek szóba, melyek érintik a város több létesítményét. Téma volt az iskolanyitás, a tesztelés, melynek módja a város oldalán már nyilvánosságra került.

 

Szabó Csilla képviselő asszony az Őrsújfalu-i posta megmentése érdekében indított petíciót, amelyet a Szlovák Posta meg szándékozik szüntetni. A vagyonjogi kérdésekkel kapcsolatosan több téma elhangzott, a testületi ülésről készült videóban az érdeklődők mindenről részletesen tudomást szerezhetnek.

Ami talán Komárom lakóiban örömet ébreszt a kikötő területével kapcsolatosan, hogy a Vág – Duna találkozásánál lévő, „spicc”-nek nevezett folyóparti rész megközelíthetővé válik a nyilvánosság számára. Hát úgy legyen!

 

Buday Mária
Komárom Város közösségi oldalán közzétett videó alapján

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.