A Gortva patak melletti település területén már a késő bronzkorban is éltek emberek, hiszen a kiétei kultúra településének maradványait itt tárták fel. A községet 1427-ben említik először az írások, de valószínűleg sokkal régebbi. Ila Bálint történész szerint a közeli Almágy lakosai alapították 1273-ban. A néphagyomány szerint a honfoglalás korában kabarok telepedtek le a területén.

 

A falu első birtokosa Dobzygh comes volt, a község neve a régi magyar Dob személynévből származik. Ila Bálint szerint az ősi falu a maitól néhány száz méterrel távolabb feküdt, Dobszegnek hívták, a kataszteri térképeken a parcella ma is Faluhely néven szerepel. Dobfeneket később alapították, Dobszegről és Almágyból települtek oda. Állítólag arról kapta a nevét, hogy a határban egy széttaposott harci dobot találtak.

 

Kultúrműsor Dobfeneken

 

A község újkori történelméről Farkas Alexandra polgármester mesél a Körkép.sk-nek:

 hirdetes_300x300  

 

A 151 lakosú kisközség még 1980-ban a létező két színmagyar felvidéki település egyike volt. Lakosságának nemzetiségi összetétele a 2000-es évek folyamán változott meg. Ezen időszakban megközelítőleg 30 roma származású lakos telepedett le területén. Lakosságának többsége római katolikus vallású.

 

A község fejlesztésében pozitív irányú törés akkor következett be, amikor kiépült az Almágyot Péterfalával összekötő közút. Keresztülhaladt Dobfeneken, bekapcsolva azt a Rimaszombati járás déli részének a vérkeringésébe.

 

 

Dobfenek előtt a Gortva patak csaknem 180 fokos tűkanyart véve jut el a faluhoz. A patak lelassult folyása lápos, mocsaras területet alakított ki, ebből vett el a falu népe egy részt, amelyen települését kialakította. Persze ebből a területből a láp gyakran visszalopott magának, ezért a dobfeneki embereknek nagyon kemény élete volt az idők során. Sokat segített a település sorsán, amikor az állam a Gortván egy 60 hektáros víztározót épített fel és a patak árterületét lecsapolta.

 

A víztározó napkeltekor

 

Sajnos a lecsapolt terület az utolsó 30 évben nem lett karbantartva, így a természet és a nád lassan-lassan visszaveszi azt, ami az övé volt.

 

„A víztározó megvan, a mára kialakult növény- és állatvilágával értékes részét képezi a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzetnek. Nagyon hálás hely a sport-horgászoknak, mára a víztározó már Szlovákiai viszonylatban is keresett horgászhely, kapitális halakkal. Főleg a harcsa miatt látogatják szívesen a horgászok. Említésre érdemes a közeli homokbánya ritkaszép madara, a gyurgyalag is amelyet szintén sokat nézegetnek, fényképeznek az érdeklődők”

 

– mondta a polgármesternő.

 

Harcsák a viztározóból

 

A község húzó ágazata mindig a mezőgazdaság volt. Most vállalkozók művelik meg a határt, állattenyésztést is végeznek. Öröm nézni a patak mellett legelésző mutatós tehéncsordát, ha az embert erre viszi az útja. Látni rajtuk, hogy jó gazdájuk van.

 

A község a „szociban” közigazgatásilag Gömöralmágyhoz tartozott. A rendszerváltás után önnálósult, saját önkormányzattal rendelkező község lett. Az ügyek intézése közelebb került a polgárokhoz, a fejlesztések is hatékonyabbak lettek. Ravatalozó épült fel a temetőben, felújult a kultúrház a községi hivatallal együtt és a volt iskolát is át tudták alakítani közösségi házzá. Tavaly a templomot sikerült felújítaniuk.

 

Dobfenek – a hivek megáldják a felujitott templomukat

 

Dobfenek – A templom esti kivilágításban

 

Sok minden viszont elhasznált állapotban van, az új képviselő-testület azon dolgozik, hogy segítsen ezen. Ide tartozik a közvilágítás is.

 

Dobfeneken, az elmúlt évekhez hasonlóan most is alkottak valamit. Szétnéztek a piacon és közbeszerzés után elfogadták a számukra legmegfelelőbb szolgáltató kínálatát a közvilágítás korszerűsítésére.

 

Dobfenek

 

„A régi közvilágításunk elavult volt, kis hatékonysággal és nagy fogyasztással működött. A falu számára drága volt a fenntartása. A képviselő-testülettel együtt elfogadtuk az egyik szolgáltató ajánlatát a teljes felújításra, amely környezetbarát, nagymértékű energiaspórolást és nagyobb intenzitású világítást kínált.”

 

– mondta a község polgármestere.

 

Érdemes megemlíteni, mi is volt a nyertes szolgáltató ajánlata a község számára:

 

 

A szolgáltató vállalta, hogy még a 2020-as évben 39 régi utcai lámpa helyett a világítási tanulmány alapján 44 új lámpát szerel fel, amelyekkel teljes mértékben lefedik a község közterületének megvilágítását és egy reflektorral megvilágítják a templomot. Vállalták, hogy a munkákat a fogyasztáson mért 12 éves spórolás nagyságáért elvégzik. A község a beruházáshoz semmilyen összeggel nem járult hozzá, a havi kiadás, tehát mint működtetési költség szerepel a község könyvelésében. A nyertes szolgáltató 12 éves jótállást is vállalt a legmodernebb Philips-lámpákra.

 

A szerződésbe foglalt 12 év futamidő letelte után a község évente 1301 eurót tud megtakarítani. Nagy lehetőség a község számára az is, hogy számolhat mintegy 700 euró egyszeri juttatással az Európai Befektetési és Fejlesztési Banktól (EBRD), egy program keretén belül. A megspórolt energia alapján ugyanis kimutathatóan 4 tonna széndioxid (CO2) spórolódik meg, ez nagymértékű környezetkímélés, amiért juttatás jár.

 

„Úgy határoztunk, hogy belevágunk az akcióba. Kissé féltünk tőle, de most már örülünk neki. Sajnos a vírus miatt nem tudtunk ünnepélyes átadást rendezni az év végén, de azóta is tapasztaljuk, hogy a lakosok nagyon elégedettek az új világítással. Soha ennyi fény még nem volt az utcákon. Megvilágítja az eddigi sötét részeket is a faluban és a lámpák fényének az erőssége is megfelelő. Örülünk, hogy a templomunk megvilágítása is nagyon jól sikerült.” – mondja a polgármesternő, majd hozzáteszi:

„Sok mindent szeretnénk még mi véghezvinni a lakosság érdekében, meglátjuk, mire futja a lehetőségeinkből. Ez sajnos csak a járvány letelte után fog számunkra megmutatkozni.”

 

 

 

Sok sikert kívánunk a község polgárainak, önkormányzatának és ambiciózus polgármesternőjének.

 

Mede Géza

 

Képek a szerző felvételei, a község archivuma

Felhasznált irodalom: Wikipédia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.