Nyitókép: TASR/Dano Veselský

 

A pozsonyi Nagyszombati vámon (Trnavské mýto) csütörtökön öt darab 12 méter magas ősplatánt ültettek ki, amelyeket Hollandiából szállítottak Szlovákiába. A fákat egy kétméteres mélységű, szubsztrátummal ellátott gödörbe ültették ki. A főváros a fakiültetéssel szerette volna elindítani a vásárcsarnok előtti elhagyatott környék revitalizációját. A munkálatok május végéig tartanak.

 

Annak ellenére, hogy négy évvel ezelőtt felújították a tér felületét, a főváros szerint nyáron az átforrósodott aszfalt miatt elviselhetetlen a környék.

 

 hirdetes_300x300  

„Azt szeretnénk, ha az embereknek a hőségben nem a tűző napon kellene várakozniuk a tömegközlekedési eszközökre. Láttam egy képet, ahol az emberek egymás mögött álltak a villanyoszlop árnyékát keresve, és akkor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az embereknek árnyékot kell biztosítanunk, és a legjobb megoldás az, ha ezt az árnyékot fák biztosítják“

 

– mondta Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere.

 

Fotó: TASR – Dano Veselský
Fotó: TASR – Dano Veselský
Fotó: TASR – Dano Veselský
Fotó: TASR – Dano Veselský
Fotó: TASR – Dano Veselský

 

Ahhoz, hogy a fák erőre kapjanak ebben az igényes környezetben, a város gyökereztető sejteket alkalmazott. A főváros tájékoztatása szerint az ősplatán a magas hőmérséklettel és a klímaváltozással szemben is ellenálló, a nagyságának és a gyors növekedésének köszönhetően pedig gyorsan le tudja hűteni a teret a nyári forróságban.

 

Az ősplatánok megvásárlása a szállítással együtt 70 ezer euróba került. Vallo szerint tárgyalnak a környéken székelő magánvállalatokkal a megvásárolt fák árának átfizetésével kapcsolatban.

 

A város a továbbiakban az ősplatánok mellett ülőhelyeket és burkolatot szeretne kialakítani. A polgármester szerint egy kisebb, de annál kényelmesebb közteret szeretnének létrehozni, ami a nyári forróság idején is kellemes helynek bizonyul az emberek számára.

 

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.