Nyitókép: Körkép.sk

 

Komáromban május 17-én átadták a KOMBIbike kerékpárkölcsönző rendszert. Az átadás eredeti helyszínéül a Lehár parkban található dokkoló állomás szolgált volna, sajnos ezt a kedvezőtlen időjárás nem tette lehetővé, így erre a Tiszti Pavilon dísztermében került sor.

 

Az ünnepségen részt vett Andrej Doležal Szlovákia közlekedés- és építésügyi minisztere, Peter Klučka, Szlovákia kerékpáros nagykövete, valamint a régió polgármesterei.

 

 hirdetes_300x300  

 

Bara Zoltán a Pons Danubii EGTC igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, majd pedig egy tartalmas és áttekinthető prezentáció keretében összefoglalta projektjük elindulását, a régiót behálózó bicikli-utak történetét, és a KOMBIbike megszületését.

 

Bara Zoltán elmondta, hogy a Vág folyó partján haladó bicikliút első, 7 kilométernyi szakaszát 2010-ben adták át, majd 2014-ben, 17 km-s távon meghosszabbították egészen Gúta városáig. Ugyancsak 2014 nyarán láttak hozzá a Komárom és Izsa közötti bicikliút legelső részének kiépítéséhez, a Duna partján.

 

A dunai kerékpárút része az EuroVelo nemzetközi kerékpár útvonalnak, amely Franciaországból, az Atlanti óceán partjáról indul, több országon áthaladva éri el Szlovákiát és Magyarországot.  Keresztülszeli egész Európát, és a Duna torkolatánál Konstancában éri el a Fekete tengert.  Tekintettel a tényre, hogy több helyen folyók, vizek mellett halad, az EuróVelo 6 kerékpárutat a Folyók útvonalának is nevezik.

 

 

Komáromban tehát adott a lehetőség, hogy egy nemzetközi kerékpárútról induljunk el akár távolabbi célpontok felé is.

 

A KOMBIbike  az Interreg V-A  Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program 2017-es sikeres pályázatához köthető.

 

A prezentációból megtudhattuk, hogy a közösségi közlekedési rendszer 9 városban összesen 95 hagyományos és 35 elektromos biciklit kínál bérlésre, amelyeket a 13 gyűjtőállomás egyikén lehet kikölcsönözni, majd pedig bármelyik másik állomáson leadni. Révkomáromban a Magyarországról átívelő Erzsébet híd melletti Lehár parkban találhatjuk az egyik dokkoló állomást, a másikat pedig a vasútállomás közelében.

 

A rendszer tehát 4 magyarországi és 5 szlovákiai határközeli, egy régióhoz tartozó város közös kerékpárkölcsönző rendszere, mely környezetbarát kezdeményezés a városok közötti összeköttetésre. Az igazgató hangsúlyozta a rendszer egyediségét, amely országhatáron átívelő projekt, és Szlovákiában csak egy ugyanilyen működik, Párkány és Esztergom között.

 

 

A KOMBIbike  érintett települései a magyar oldalon Kisbér, Oroszlány, Tata – két állomással, Komárom (HU) – két állomással, a szlovák oldalon pedig Komárom (SK)  – két állomással, Ógyalla, Naszvad – szintén két állomással, Gúta valamint Érsekújvár.


Így a projekt részben a határon átnyúló közlekedést segíti elő, részben pedig a már kiépített kerékpárutaknak köszönhetően, a turisztika, az idegenforgalom terén is nagy lehetőségeket kínál. A rendszert a www.kombibike.eu háromnyelvű portál működteti.

 

Keszegh Béla, Komárom polgármestere reményét fejezte ki, hogy városunkban egyre nagyobb számban választják mindennapjaikban a biciklit, mint környezetbarát közlekedési eszközt, célpontjaik elérésére, például a napi munkába járáshoz is.

A prezentációt és a hozzászólásokat követően a kerékpárok bemutatására került sor, amelyek az összes jelenlévő körében nagy sikert arattak.

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.