Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi hetes lakótelep kultúra-kedvelőinek nagy örömére látványosan felgyorsult a Szinnyei József Könyvtár felújítása. Jelenleg az épületen a külső felújítási munkálatok folynak.

A négy évtizedes épület a lakóteleppel egyidős, amely egészében a hetvenes évek végére épült ki, és mára bizony szembetűnően látszik rajta az idő múlása.  A hulló vakolathoz, a töredező csempékhez, a málladozó lépcsőfokokhoz sajnos hozzájárul még az emberi vandalizmus is, ami tarka falfirkák formájában tárul a szemünk elé.

 

A Szinnyei József Könyvtár felújítása még 2020 novemberében kezdődött el. A munkálatok megkezdése előtt az épületet teljesen kiürítették, a gyermekrészleg az Eötvös utcai magyar tanítási nyelvű iskolában, valamint a Rozmaring utcai szlovák tanítási nyelvű iskolában lelt átmeneti otthonra, a felnőtt részleget pedig a Matica slovenská székházába helyezték át. Ezek látogatottságát – vagy zárva tartását – természetesen mindig az éppen aktuális járványügyi szabályok határozták meg.

 

 hirdetes_300x300  

A könyvtár Nádor utcai (belvárosi) részlegét a felújítási munkálatok nem érintik.

 

Öröm látni, amint a Szinnyei József Könyvtár Eötvös utcai főépülete napról-napra szépül. Reméljük, a felújított művelődési centrum egyik fellegvára lesz Komáromban a tudományok, a kultúra, a művészetek terjesztésének, és aktív pihenőhelyül szolgál majd a csöndes szellemi felöltődésre vágyóknak.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.