Nyitókép: BSK

 

A Pozsony Megyei Önkormányzat az előkészületi fázis után végre elindítja a Nemzeti Kulturális Emlékmű – Dunacsúni kastély komplex felújítását. A rekonstrukció több fázisból áll, melynek végén a helyszín egy minden korosztály számára megfelelő Ökoközponttá alakul át. Amellett, hogy a kastély a régió fő ökoturisztikai központja lesz, továbbra is nemzeti funkciót fog betölteni.

 

 „Ebben az évben a megye több projektje is megvalósul, egyik ilyen a dunacsúni Ökoközpont. A projekt keretén belül nemcsak a kastély kerül megmentésre, hanem egy olyan egyedi environmentális és oktatási központot is létrehozunk, amelyből már régóta hiány van a régióban. Ez a központ nemcsak a lakosok environmentális tudatosságát fogja támogatni, hanem a természetvédelmi szervezetek működését, a turizmust és az ökoturizmust is”

 

– jelentette ki Juraj Droba megyeelnök.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó: BSK

 

A rekonstrukció több fázisból fog állni – a dunacsúni kastély, a kert és a magtárak felújításából. A kastély rekonstukciója során figyelembe veszik a kastély történelmi szempontból értékes részeit, valamint az eredeti arichtektonikus-művészeti értékeket is. A kastély helyiségeiben interaktív kiállítást létesítenek, amely a régió természeti örökségeire (Duna deltája, ártéri erdők) hívja fel a figyelmet. A kiállítás mellett kreatív műhely és multifunkcionális szalon is helyet kap a kastélyban.

 

A projekt második részében az Ökoközpont mögötti kert revitalizálására kerül sor, amely a projekt egyik legjelentősebb részét képezi. A kertben rengeteg interaktív elemet hoznak létre – öntisztításra képes biotóp tavat, madárfészket, fából készült pályát a láp fölött, interaktív falat, „mezítlábas” kalandösvényt, valamint mentőállomást a sérült állatok számára.

 

A projekt harmadik fázisában a közeli magtárak kerülnek felújításra, amelyek szintén nemzeti kulturális örökségnek számítanak. Az Ökoközpont 2022 végén fogadhatja az első látogatókat.

 

Fotó: BSK

 

Az Ökoközpont nemcsak Pozsony megye lakói számára lesz kialakítva, hanem Szlovákia összes lakosa számára, ezenkívül az osztrák és a magyar turisták előtt is nyitva lesz a kapuja. Az Ökoközpontban workshopokat, oktató programokat, tanulmányi kirándulásokat, önkéntes napokat, nyári táborokat és határon túli konferenciákat fognak tartani.

 

Az „Ecoregion SKAT“ projekt teljes költségvetése 5 183 000 euró.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.