Nyitókép: Laky Erzsébet

 

A modern vérszívók ellen immár a legújabb kémiai szerekkel sem egyszerű a védekezés.

 

A nyár megérkeztével itt van a kirándulások, fürdőzés, napozás időszaka is. A szúnyogok azonban sok kellemetlenséget tudnak okozni  nyáresti programjaink eltöltése során.

 

A szabadban tartózkodás során segít ellenük a világos színű, hosszú ruházat. Továbbá ne használjunk erős illatú kozmetikumokat és parfümöt. A szúnyogok ellen válasszunk inkább rovarriasztó éteri olajakat. Ilyen például a levendula, vagy a citromfű.
A polgármesterek is küzdenek a vérszívók ellen

A csallóközi emberek többsége a polgármestereket hibáztatja a szúnyoginvázió miatt, pedig nem ők tehetnek róla.

 hirdetes_300x300  

 

Bacsó László, Nyárasd polgármestere is  mindent megtesz az ellenük való védekezés terén.  Presinszky Károly alpolgármesterrel, egyetemi tanárral karöltve szakembereket kértek fel arra, hogy szakszerűen megoldják a vérszívók szaporodását és elterjedését a kis Duna partján fekvő településen és annak környékén. Többszöri permetezéssel oldották meg, hogy a községet elkerülje a szúnyoginvázió.

 

Fenes Iván polgármester elmondta, hogy a Duna partján fekvő Bős városa is küzd a szúnyoginvázió ellen.

 

A vérszívók sajnos a lakásokba, családi házakba, otthonokba, nyugdíjas otthonba is beszemtelenkednek. Az irtás ellenére sem lehet teljesen megszabadulni tőlük, de a bősi önkormányzat nem adja fel az ellenük való harcot

 

„Ahogy illik! Mi tevékenykedünk, a szúnyog költözik és eltűnik Bősről!”

 

– jelentette ki a polgármester.

 

Olvasóink ajánlása szerint a szúnyogok ellen gyertyát, valamint saját összeállítású irtószert is alkalmazhatunk.

 

Mit tanácsol a szakember?

 

A szúnyogok állóvizekbe rakják a petéiket. Kerüljük tehát a ház körül, a teraszon vagy a kertben ezek kialakulását. Fedjük le az esővízgyűztő edényeket, ne hagyjuk kint a teli locsolókannákat.

 

A szakemberek szerint az elszaporodott szúnyogok miatt nem lehet csak az önkormányzatokat hibáztatni. A vérszívók sajnos egyre erősebbek, gyorsabban szaporodnak, így nehéz teljesen kiirtani őket.

 

A lakosság és az önkormányzatok összefogásával azonban hatékonyan fel lehet venni a harcot ellenük, hogy a nyáresti programjaink a lehetőségekhez mérten minél zavartalanabbul teljenek.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.