Nyitókép: TASR

 

A Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal folytatja a kullancsok feltérképezését a Komáromi járásban. A hivatal május végén kezdte el a kullancsok ellenőrzését, melynek kertén belül információkat gyűjt az aktivitásukról és a Lyme-kór fertőzés kockázatáról.

 

 „Szeretnénk az embereknek azzal segíteni, hogy megmondjuk nekik, hol aktívak és hol nem aktívak a kullancsok. Az elfogott kullancsokat PCR-tesztnek vetjük alá, és kivizsgáljuk, hogy tartalmaznak-e boreliózist okozó baktériumot“

 

– jelentette ki Martin Sojka, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal mikrobiológusa.

 hirdetes_300x300  

 

A júniusi megfigyelés alapján a kullancsok legnagyobb aktivitását Kava, Nagykonkoly, Túzokpuszta és a Csicsói-holtág térségében mutatták ki. Összesen 87 kullancsot gyűjtöttek össze, amelyek közül 12-nél kimutatták a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktériumot, ami nagyjából a begyűjtött kullancsok 14%-a

 

Júliusban a fertőzött egyének száma megszaporodott, és a Borrelia burgdorferi baktériumot már a kullancsok 20%-ában mutatták ki.

 

A hivatal ajánlása szerint azokban a térségekben, ahol előfordulhatnak kullancsok, hatékony rovarriasztót kell használni, a bőrt hosszú ruhával kell eltakarni, főleg azokon a helyeken, ahol magas a fű, illetve sok a cserje.

 

A megszívott kullancsot a lehető leghamarabb el kell távolítani, ugyanis a Lyme-kór kialakulásának veszélye akkor növekszik, amikor a kullancs megszívja magát.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.