Nyitókép: Körkép.sk

 

2021. július 20-án Komáromnál 511 centiméterrel érte le csúcsát a dunai árhullám, amely a Németországban és Ausztriában lehullott nagymennyiségű csapadék hatására, a folyók vízszint emelkedésével keletkezett.

 

A jelenlegi dunai árhullám szerencsére nem közelítette meg a korábbi nagy árvizeket, biztonsággal levezethető volt az árvízvédelmi töltések között, és az e célra fenntartott árterületeken. Így csupán az elsőfokú árvízvédelmi intézkedés bevezetése volt szükségszerű, és másnap, július 21-én már meg is kezdődött a vízszint apadása.

 

Összehasonlítási alapként felidézzük a 2013-as júniusi árvizet, amikor a Duna Komáromnál 845 centiméterrel tetőzött, és szükségszerű volt a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség bevezetése is.

 hirdetes_300x300  

 

Ekkor a komáromi Erzsébet-szigeten, a híd közelében mintegy 60 ezer zsák homokot használtak fel a védekezéshez, és a küzdelem több napig folyt.  A morajló víz a homokzsákok között is próbált utat keresni, ami félelemkeltő hatást gyakorolt. Az Erzsébet-hidat lezárták, az átkelést a hivatalos szervek a polgárok biztonsága érdekében csakis komoly indok esetében tették lehetővé.  A talajvíz is súlyos gondot jelentett, mintegy 50 tűzoltó dolgozott folyamatosan, éjjel-nappal, nagykapacitású szivattyúkkal.

 

A tényeket összevetve elmondhatjuk, hogy a jelenlegi gyors árhullám szerencsére nálunk nagyobb erőfeszítést és áldozatot nem igényelt.

 

A vízállás Izsánál és Karvánál 2021. július 21-én:

 

 

A további összehasonlítás kedvéért érdemes még felidézni a 2018-as esztendőt is, amikor az extrém szárazság miatt a Duna vízállása október közepére szintén extrém alacsony szintet ért el. A vízmérce Dél-Komáromnál 11 centimétert mutatott, ám a meder sajátosságai miatt Észak-Komáromnál 66 centimétert mértek, ami így is nagyon alacsony érték. Mindezek okán a hajóforgalom leállt, és a vízi – járművek huzamosabb ideig vesztegeltek. 2018 nyarán a strandolók a félig kiszáradt folyómedreket napozásra használták.

 

Ha összehasonlítjuk a 2013-as dunai árvíz 845 cm-s tetőzését, a 2018-as aszály 66 centiméterét, és a jelenlegi árhullám 511 cm-es tetőzését, az elgondolkoztató tények bizonyítják, hogy az ember mennyire kiszolgáltatott a természet szeszélyeinek, és nem urai e világnak.

 

Annak ellenére, hogy jelenleg komolyabb kár nem keletkezett, a Duna menti ártéri erdők, legelők vízzel borított világa félelmetes képet mutatatott. Ennek járt utána a Körkép tudósítója Komáromban, Őrsújfalun, Csallóköz-Aranyoson, Izsán, valamint Karván.  Az ijesztő kép ellenére a vízi világ és a zöldellő természet együttes varázsa ebben a formában is gyönyörű látványt nyújtott.

 

Őrsújfalu és térsége 2021. július 20-án:

 

 

Komárom térsége július 20-án:

 

 

Aranyos, Nagy-Lél sziget 2021, július 21-én:

 

 

 

Buday Mária       

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.