Nyitókép: Körkép.sk

 

A mezőgazdasági termelés ma Szlovákiában katasztrofális állapotban van. Mindannak ellenére, hogy már nem vagyunk önellátóak élelmiszer terén, a politika nem fordít kellő figyelmet a mezőgazdaságnak. Irányítása átláthatatlan, az ágazat csaknem minden részlegében bizonytalanság van a termelők között. Jellemzően rossz képet mutat, hogy az élelmiszerláncok polcain kimutathatóan csak 38 százalék a hazai termékek aránya.

 

Persze találunk jó példát is a termelők között. A Rimaszombati járás déli részén a tajti Molnár család zöldségtermesztésbe fogott, nagyüzemi módon termesztenek uborkát és paprikát a szlovák piacra és minden arra vall, hogy sikeresek.

 

Molnár Péter (balról) és Molnár Tamás

 

 hirdetes_810x300  

Hogyan indultak, tényleg sikeresek-e, milyen problémákkal küzdenek? Erről kérdeztük Molnár Pétert, aki a zöldségtermesztésben a családot képviseli.

 

Lehet ma Szlovákiában zöldséget termeszteni nagyüzemi módon?

 

Igen, lehet hazai zöldséget termeszteni és azt tapasztalom, hogy érdemes is.

 

Miben mutatkozik meg ez a tapasztalata?

 

A tapasztalat többrétű. A minőség nagyon fontos tényező és visszatükröződik a piacon magasabb árak formájában. A nyugatról ide jutó zöldség általában silányabb, az kerül csak ide, ami ott megmarad. És ezt már a vásárló is látja. A mienk láthatóan friss áru. Ha elviszik tőlünk a leszedett árut például Eperjesre, tapasztalom, hogy már reggel Füleken van a pultokon kirakva. Ezt ellenőrizni is szoktam és ilyenkor büszke vagyok. Általában a leszedéstől számítva 24 órán belül a pultokon vagyunk, ez frissességet jelent, tehát minőséget.

 

 

A másik tényező?

 

A másik tényező az, hogy hazai termék vagyunk. Tudatosítanunk kell, hogy az emberek öntudatosak és inkább hazai terméket választanak, ha lehet. Nagyon fontos, hogy a vásárló keresse a hazai terméket. Ez működik is a piacon. Például a Lidl, csak azért, mert hazai a termék, magasabb árat kínál és idejében fizet. Cserében száz százalék minőséget kérnek, amit mi garantálni is tudunk nekik. Nagy mennyiséget visznek tőlünk. Tapasztalatom tehát az, hogy a minőség és a hazai termék mindent visz. Ha mindkettő megvan, a vásárló nem sajnálja érte a pénzt.

 

Ilyen fontosságot tulajdonít a hazai terméknek, mint tényezőnek?

 

Nagyon nagyot. A piacunk el van árasztva mindenféle kibogozhatatlan eredetű termékkel, amiből a vásárlónak elege van. Aztán ott van az élelmiszerrel való önellátottságunk, ami olyan alacsony, hogy az már szégyen. Véleményem szerint a vásárlók is érzik ezt. Persze szükséges, hogy az állam továbbra is hangsúlyozza a hazai termékek vásárlásának a fontosságát, szélesítse a Szlovákiát szerető emberek körét.

 

 

Gondolom további nagyon fontos tényező a beruházás is, belevágni egy ilyen vállalkozásba.

 

Ez így igaz. Nálunk a zöldségtermesztés családi hagyomány. Édesapám uborkatermesztéssel indított még a rendszerváltás előtt. Ebben nőttem fel, ezt csináltuk, mint gyerekek, hozzám tartozik. Mi az öcsémmel önállóan 2000-ben kezdtük a zöldségtermesztést. 2004-ben áttértünk a nagyüzemi gabonatermesztésre, de a zöldség hagyománya nem hagyott nyugodni és most visszatértünk hozzá. Ám most már nagyüzemi módon, ahol a cél a minőség és az egész évi zöldségtermesztés. Mindig az volt a célom, hogy fóliában, időjárástól függetlenül csináljam.

 

Úgy érzi, sikerült?

 

Amikor látom, hogy kapkodják a termékeinket a pultokról, akkor igen, akkor büszke vagyok. Beruházásunkat uniós támogatással sikerült megvalósítani. El kell mondanom, hogy a megvalósítás nehéz volt, a sok rögös út, a követhetetlen változások és elbizonytalanodás elriasztja az embert a vállalkozástól. De talán most már elmondhatom, hogy sikerült. Ma már tényező vagyunk a zöldségpiacon.

 

Fóliák

 

Milyen zöldséget termesztenek és milyen technológiával?

 

Uborkát és paprikát termesztünk. A fajtát egyrészt saját elgondolás, egyrészt a piaci igény szabta meg. Uborkát két ciklusban termesztünk, februártól július végéig, majd augusztus és november között. A paprikát pedig február és november között folyamatosan termesztjük. A palántánk holland, a technológia francia és holland, az építkezés is holland felügyelettel zajlott. Steril a környezet, a termesztést nem érik külső behatások, a legfontosabb tényezőket, amik szükségesek a termesztéshez, tudjuk igazítani.

 

Számolnak további fejlesztéssel is?

 

Három hónap kiesik télen a termelésből, ennek kiküszöbölésére a világítást oldjuk meg beruházással. Erre el vannak készítve már a tervek is. Ha továbbra is ilyen igény mutatkozik a termékeink iránt, valószínűleg belevágunk a bővítésbe is. Remélhetőleg az EU-s pénzek is rendeződnek belátható időn belül.

 

 

Utoljára maradt a kérdés, hogy hány embert foglalkoztatnak?

 

Utoljára maradt, de nem utolsó tényező ez sem, hiszen a munkanélküliségi ráta a Rimaszombati járásban legmagasabb az országban, ezen belül itt nálunk, a járás déli részén is katasztrofális. Elmondhatom, hogy a Medvesalján a mi családi vállalkozásunk biztosítja a legmagasabb foglalkoztatottságot. Ezt emeltük meg most a zöldségtermesztésben harminc alkalmazottal, akik tulajdonképpen a környék falvaiból vannak.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.