Nyitókép: Laky Erzsébet

A hivatalos megnyitó napján tartottak sajtótájékoztatót Dunaszerdahelyen.

Jozef Halcin, a belügyminisztérium bűncselekmények melegőzési osztályának igazgatója szerint az információs irodák által szeretnének közelebb kerülni a bűncselekményhez. Egyelőre néhány kiválasztott járási városban hoznak létre ilyen irodát.

Mint mondta a bűncselekmények számának tekintetében a Dunaszerdahelyi járás kerületi szinten a harmadik helyen van, míg a Galántai a másodikon. Az irodában elsősorban meghallgatjak az áldozatot, majd ezt követően eligazítást, információt nyújtanak számára a további lehetőségeket, szükséges lépéseket illetően. Ennek érdekében kétnyelvű szórólapot is készítettek.
A szórólapon talélható térkép egy helyen összegyűjti mindazok hivatalos szervek elérhetőségeit, melyek az áldozatoknak segítséget nyújthatnak.
Mint elhangzott, nem a rendőr küldi az információs irodába az áldozatot, viszont az iroda együttműködik más állami szervezetekkel. A helyszínen egy gyermeksarkot is kialalítanak, hogy a gyerekek se érezzék feszélyezve magukat az ott töltött idő alatt.
Róbert Frimmel, a nagyszombati információs iroda koordinátora hangsúlyozta, hogy akik különöző problémáikkal felkeresik az irodát, többnyire rossz pszichikai állapotban vannak.
Az irodában identifikálják a problémát, majd megkeresik rá a megoldást. Rámutatott, hogy az áldozatnak sokszor nehéz bizalmat kialakítania az állami szervek képviselői iránt, hiszen az információs iroda felkeresése előtt vélhetően már nagyon sok mindenen átesett és sok rossz tapasztalatot szerzett.
A tanácsadás érdekében külsős szakemberek is segédkeznek, hiszen a bántalmazott személynek támogatásra van szüksége, beleértve a pszichológust is.
Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi járási hivatal elöljárója elmondta, törekednek arra, hogy a bántalmazás mennyisége csökkenjen. Mivel magyarlakta területről van szó, az esetleges fordításra, tolmácsolásra is gondolnak. Az irodában ennek érdekében magyar nyelvű információs anyagok is vannak.
A Bartók Béla sétány 789/3. h.sz. alatt, a járási hivatallal egy épületben elhelyezkezdő információs iroda a földszinten található  (bejárati ajtótól jobbra lévő folyosón). Kezdetben keddenként 8 órától 15 óráig tart nyitva. Aki szeretné felkeresni, előtte ajánlott telefonon érdeklődnie a 0908 796 448-as telefonszámon.
A bűncselekmények alakulása a nagyszombati kerületben. Kép: Körkép.sk
Körkép.sk/Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.