Nyitókép: Körkép.sk

 

Magyar nyelvű idegenvezetéssel és korhű, kosztümös felvonulással, a magyar királyi korona másával emlékezett meg a szlovák főváros Pozsony királyi múltjáról.

 

Amiről a krónikák mesélnek: Mátyás király levele II. Mehmed oszmán szultánnak (1478)

 

Augusztus 13-15 között több rendezvény is jelezte azt a közel 300 évet, amikor Pozsony a történelmi magyarország egyik központja volt. Köztük a Körkép.sk által is meglátogatott, mintegy száz főt felvonultató koronázási ünnepség, illetve lovagi torna és különböző kiállítások.

 hirdetes_300x300  

 

 

1536-tól kezdődően, a török hódoltság ideje alatt Pozsony a magyar királyok koronázásának helyszíne volt. A Szent Márton Dómban 1563 és 1830 között, azaz 267 éven keresztül 10 király, 1 királynő és 7 királyi feleség megkoronázására került sor.

 

A szlovák főváros minden évben ennek állít emléket. A 2021. augusztus 14-i ünnepi felvonulás előtt Korpás Árpád idegenvezető 2 órás magyar nyelvű vezetett városnézés keretében ismertette Pozsony magyar múltját.

 

 

Majd 15.00 órától, több mint 30 fokos melegben a Pozsonyi várból indult a korhű jelmezekben, lovakat is felvonultató menet.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.