Koronázó ünnepséget tartottak Pozsonyban látványos felvonulással – Képek, videók - Körkép.sk
Régió

Koronázó ünnepséget tartottak Pozsonyban látványos felvonulással – Képek, videók

1563 és 1830 között, azaz 267 éven keresztül 10 királyt, 1 királynőt és 7 királyi feleséget koronázátak meg Pozsonyban

Nyitókép: Körkép.sk

 

Magyar nyelvű idegenvezetéssel és korhű, kosztümös felvonulással, a magyar királyi korona másával emlékezett meg a szlovák főváros Pozsony királyi múltjáról.

 

Amiről a krónikák mesélnek: Mátyás király levele II. Mehmed oszmán szultánnak (1478)

 

Augusztus 13-15 között több rendezvény is jelezte azt a közel 300 évet, amikor Pozsony a történelmi magyarország egyik központja volt. Köztük a Körkép.sk által is meglátogatott, mintegy száz főt felvonultató koronázási ünnepség, illetve lovagi torna és különböző kiállítások.

 

 

1536-tól kezdődően, a török hódoltság ideje alatt Pozsony a magyar királyok koronázásának helyszíne volt. A Szent Márton Dómban 1563 és 1830 között, azaz 267 éven keresztül 10 király, 1 királynő és 7 királyi feleség megkoronázására került sor.

 

A szlovák főváros minden évben ennek állít emléket. A 2021. augusztus 14-i ünnepi felvonulás előtt Korpás Árpád idegenvezető 2 órás magyar nyelvű vezetett városnézés keretében ismertette Pozsony magyar múltját.

 

 

Majd 15.00 órától, több mint 30 fokos melegben a Pozsonyi várból indult a korhű jelmezekben, lovakat is felvonultató menet.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. aug. 15. 08:06

Minket magyarokat itt felvidékieket el nyomnak de a történelem az kell a magyar történelem! Ez olyan mintha a zsidóság ünnepelni szeretnék Hitler születésnapját

B, Gy.
2021. aug. 15. 11:17

Lagalabb egy reszet megismerik az igaz tortenelemnek a felrevezetett szlovakok.

Csúthy György
2021. aug. 18. 17:47

Az ELTE görög-latin és történelem szakos tanára Cserép Dr. 1933. ban kiadott könyve is írja, hogy a Szkítiából a Kárpát-medencébe érkező magyar fejedelem Árpád és a Felvidéket lakó ugyan csak szkíta Svato pluk fejedelem mindketten békés szándékát jelezte azzal, hogy gyermekeiket Anna hercegnőt és Csát herceget összeházasították. Ha a valós történelem fonalat nézzük tovább, Anna hercegnő és Csát hg. és fia Taksony alapította meg (a napjainkig élő ). Chaac nemzetséget és a a Csákok (latinul Chuth-ok )alapították az Árpád-házat. Köszönettel tartozunk a pozsonyiaknak amiért ily szép rendezvénnyel köszöntötték a közös történelmünket, amely ezután reményeink szerint még jobban erősödni fog a régi szkíta néprokonok között, és talán véget ér az ősnépeket összeugrasztó politikai átok! Csúthy György (geneitikailag igazolt Chaat-nem.béli hg.)

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket