2021. szeptember 7-én két református intézmény került átadásra keleten: Királyhelmecen és Nagykaposon.

 

A királyhelmeci Édenkert Református Bölcsőde és Óvoda összesen 52 gyermek befogadására alkalmas. Két óvodai és egy bölcsődei csoportot működtett egy teljesen felszerelt konyhával együtt. A zöldmezős beruházás teljes összege 1,3 millió euróba került.

 

A nagykaposi Kiskakas Református Bölcsőde és Óvoda 1,1 milliós zöldmezős beruházásként egy bölcsődei és két óvodai csoport üzemeltetésére alkalmas, ahol összesen 55 gyermekkel tudnak foglalkozni.

 

 hirdetes_300x300  

A délelőtti királyhelmeci intézményátadón Géresi Róbert püspök szolgált A jelenések könyve 21,1–5 alapján. A Kr.u. 100 körül íródott jánosi látomás az üldöztetéseket szenvedő gyülekezetnek szólt, amelyben kitartásra biztatja a hányattatott sorsú keresztényeket. A keresztények üldözése, kiszorítása a társadalomból az elmúlt kétezer évben sokszor megismétlődött. Most egy olyan időszakot él a kereszténység, amikor lehetősége van, hogy adjon. „Mi, keresztények nem vettünk el semmit, csak adni szeretnénk” – mondta a püspök, és ez az intézményekre is vonatkozik.

 

Géresi Róbert Királyhelmecen
Grezsa István Királyhelmecen
Ovisok Helmecen
Szalagátvágás Királyhelmecen
Helmeci ovi

 

A délutáni nagykaposi átadáson Rákos Loránt püspökhelyettes hangsúlyozta, hogy: „Rengeteg még itt a dolgunk.” Egy olyan nemzedék tagjai vagyunk, akik nagy történések tanúi. Visszanyúlva a múltba, a magyar történelem nagy csapásait említve adott hálát Istennek a megtartatásért. A szellem, a szív és a lélek az, amely dolgozni és tenni tud, és erre mindig, minden időben szükség van.

 

Géresi, Grezsa, Rákos a nagykaposi istentiszteleten
Műsor Nagykaposon
Szalagátvágás Nagykaposon

 

 

Grezsa István a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos mindkét helyen köszöntötte az ünnepi átadó résztvevőit. A helmeci templom falán nagy betűkkel áll az egyik ismert bibliai idézet: „Légy hű mindhalálig.” A miniszteri biztos erre utalva felhívta a figyelmet az anyanyelv, a kultúra és az ősöktől kapott örökség hűségére. Magyarország ma olyan gazdasági alappal és politikai akarattal rendelkezik, mely lehetővé teszi a külhoni magyarság segítését és identitásának megerősítését.

 

Grezsa István bejelentette, hogy a tiszacsernyői református gyülekezet csatlakozhat a 2022-ben befejeződő Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programhoz. Így a Felvidéken felépülhet egy újabb református óvoda. A miniszteri biztos Nagykapost őrhelynek nevezte, és kiemelte az óvodafejlesztési program célját, mely a helyi közösségek megerősítését szolgálja. Az igazi cél az, hogy a gyerek felnőve, élete végéig magyarul álmodjon. „Azt mondják: magyar az, akinek az unokája is magyar.”

 

A királyhelmeci intézmény óvodája szeptember 1-jétől indult, a bölcsőde pedig októberben nyitja meg kapuit a kisgyermekek előtt. Nagykaposon szintén szeptembertől elindult a bölcsőde, míg az óvoda indítását jövő szeptemberre tervezik.

 

Édes Enikő

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.