Nyitókép: bratislavskykraj.sk

 

Az idősek védelme, nyitott iskolák, régión belüli mobil oltás, illetve harmadik koronavírus elleni vakcina. A Pozsony Megyei Önkormányzat bemutatta a járvány harmadik hulláma ellen hozott óvintézkedéseit, amelynek az „Önök helyett is kérdezünk“ információs kampány is a részét képezi.

 

„Szlovákia jelenleg azon európai országok közé tartozik, ahol a leggyorsabban emelkedik a fertőzöttek száma. Egy újabb lockdownt nem akarunk, és nem is engedhetünk meg magunknak. Szenved a gazdaság és a foglalkoztatottság, csaknem egy évig megbénult az iskolaügy, emellett ismét az egészségügy összeomlása fenyeget. A sok kérdés és aggodalom ellenére meg vagyok győződve arról, hogy az oltásnál nincs hatékonyabb fegyver a járvány ellen. Nyíltan ki kell mondani, hogy az oltásellenesek nem kínálnak semmilyen más alternatívát. Lassan belépünk a harmadik hullámba, az első és második hullámból tanulva pedig nemcsak életeket, hanem a gazdaságot is megmenthetjük“

 

– jelentette ki Juraj Droba, Pozsony megye elnöke.

 hirdetes_300x300  

 

„Önök helyett is kérdezünk“ kampány

 

Az oltást folyamatosan megválaszolatlan kérdések kísérik, ezért Pozsony megye egy információs kampányt indított „Önök helyett is kérdezünk“ néven. Az emberek által feltett több tucat kérdésre szakemberek válaszolnak. Emellett a megye egy videósorozatot is készített, amelyben ismert személyek kérdeznek szakemberektől, gyakran kellemetlen kérdéseket is.

 

Míg Kristína Tormová a várandós nők és az újdonsült édesanyák oltásáról Jozef Záhumenský szülész-nőgyógyásszal beszélgetett, addig Miro Noga színész Elena Prokopová gyerekorvossal azt boncolgatta, biztonságos-e a gyermekek oltása. Zita Furková színésznő Juraj Štekláč endokrinológussal és belgyógyásszal a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését vitatta meg, míg Marián Labuda arról faggatta Adriana Šimková általános orvost, hogy miért félnek az emberek az oltástól.

 

Oltás a régiókban

 

Pozsony megye megerősíti a mobil oltóegységek által végzett helyszíni oltást a Pozsony Megyei Önkormányzat településein belül. A mobil oltóegységek a szociális otthonokban és az időseknek fenntartott létesítményekben oltanak. Ennek köszönhetően olyan személyek is oltáshoz jutnak, akik egyébként nem oltották volna be magukat. Az immobilis és idős klienseken kívül az egészségügyi dolgozók olyan személyeket is beoltanak, akik különféle pszichiátriai diagnózissal rendelkeznek, vagy félelmet éreznek idegen helyen. A megye emellett pilótaoltást is tervez a bevásárlóközpontokban.

 

Idősek védelme

 

Pozsony megye szociális otthonaiban nagyfokú a beoltottság – a klienseknek a 81 százaléka, míg az alkalmazottaknak a 76 százaléka rendelkezik oltással. A megye már most felkészült a harmadik hullámra, hiszen olyan önkéntesekkel rendelkezik, akik szükség esetén hajlandóak kisegíteni a szociális otthonokban.

 

Nyitott iskolák

 

Az új tanévben nem kerül sor az iskolák tömeges bezárására. A pozitivitás esetén csak osztályokat fognak bezárni, a szülők pedig igényelhetik az ápolási díjat (OČR). Az iskolákban nem fognak tesztet kérni, a megye pedig 54, a fennhatósága alá tartozó iskolában rendszeres fertőtlenítést fog végezni.

 

**

A leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat elolvashatja itt.

 

A szakemberekkel folytatott beszélgetéseket megnézheti itt.

 

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!