Nyitókép: Körkép.sk

 

Október első hétvégéjén a dél-komáromi Monostori Erődben nagyszabású hadijátékok bemutatására került sor, amelyen több ország hagyományőrző csapata vett részt. A szervezők a bemutatót „Az év legnagyobb durranása” alcímmel illeték, amit az I. és II. világháború küzdelmeit felidéző csatajeleneteinek hang-effektusaival ki is érdemelt.

 

A rendezvény helyszíne, a dél-komáromi Monostori Erőd, Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, amely korának legmodernebb haditechnikai elvei alapján készült. Éppen monumentális méretei teszik lehetővé a hadijátékok bemutatását, hiszen térsége 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt pedig 70 hektár. A korábbi századokban, eredeti funkciója idején, az erődben elszállásolt katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az idei hadijátékok alkalmával szombaton I. világháborús, vasárnap pedig II. világháborús csatajeleneteket mutattak be, korabeli fegyverekkel, és korhű egyenruhákban. A rendezvény védnöke dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Főparancsnoka volt.

 

A nagyszabású attrakció több száz hagyományőrt, és több tucat harckocsit vonultatott fel, majd pedig látványos pirotechnikai eszközöket bevetve „az ellenséges csapatok” a nagyszámú közönség előtt megküzdöttek egymással.

 

A fegyver-ropogás, a tüzes felvillanások, a gomolygó fekete füst visszaidézte azt a kegyetlen korszakot, amiről szüleik, nagyszüleink, dédszüleink meséltek. A lenyűgöző bemutató csatajeleneteit úgy is értékelhetjük, nagy szerencsénk, hogy mindezt békeidőben, szórakoztató programként látjuk.

 

 

Káprázatos és egyben félelmetes volt a hadijáték idején megjelenő II. világháborús vöröskeresztes repülőgép, amelynek pilótája bámulatos légi-bemutatót tartott, többször elzúgva a nagy Monostori Erőd tágas tere felett.

 

Az egész napos programok között ott szerepelt a Grippen szimulátor, a lézeres céllövészet, a Kempelen Farkas kadétiskola bemutatói, M3-as gyalogsági harci járművek kipróbálása.

 

Mindezek ráadásaként persze számos egyéb program is gazdagította az Erőd Fesztivált, így kirakodó vásár, ahol sokféle katonai fegyvert, tábori felszerelést, korhű katonai ruházatot, katonai bakancsot, vörös-csillagos sapkákat láthattunk.

 

Ami a „háborúsdi” hang-kavalkádjából kellemesen cseng vissza, az a hangulatkeltő, ritmikus katonai zene, ami végigkísérte a programot.

 

A kiegészítő programok között a kisgyermekes családok is megtalálhatták a kedvükre valót, hiszen a rendezvénysátorban számos gyermekműsor, meseelőadások, kézműves foglalkozások, varázslóiskola, gyermeklabirintus várta őket.

 

 

Az ErődFeszt világháborús hadijátékai nagyszerűek voltak, maradjanak minden időkre játékok.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.