Nyitókép: Buday Mária

 

2021. október 27-én „Csillag születik” címszó alatt hagyományteremtő eseményre került sor Komáromban a Tátra mozi épülete előtt, ahol egy gránitcsillagot helyeztek el a járda kövezetében. Komárom városa így kíván tisztelegni a filmszakma azon jeles személyiségei előtt, akik valamilyen formában kötődnek a városhoz. E jelképes kifejezéssel minden évben egy kőbe vésett névjegy kerül majd a mozi bejárata elé. Az első ilyen csillagot Ivan Reitman, a komáromi születésű híres hollywoodi filmrendező kapta, aki éppen ezen a napon töltötte be 75. életévét, s akinek már ott olvashatjuk a nevét a gránitcsillag közepében.

 

Buday Mária felvétele

 

Az esemény Komárom város önkormányzata, a Komáromi Zsidó Hitközség, valamint a Tátra mozi működtetői által szerveződött és valósult meg. Az eseményt a város polgármestere, Keszegh Béla nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a vizualitás adta lehetőségekkel szeretnék a mozilátogatók és a járókelők figyelmét felhívni a filmvilág hozzánk kötődő neves személyiségeire, hiszen ezek mind emelik a város hírnevét.

 

 hirdetes_300x300  
Buday Mária felvétele
Buday Mária felvétele

A hollywoodi sztár nevét – aki szüleivel 4 évesen hagyta el Komáromot – már számon tartják a városban, hiszen évek óta Komárom Díszpolgáraként tisztelhetjük őt.

A mozi előtt elhelyezett csillagot Kollár Zoltán, a Zsidó Hitközség tagja, Keszegh Béla polgármester, és Ryšavý Boldizsár vállalkozó, a mozi működtetője leplezték le.

 

Az ünnepi aktust követően Kollár Zoltán egy prezentációt tartott Ivan Reitman életéről és munkásságáról a mozi nézőtermében.

 

Ivan Reitman az egykori Csehszlovákiában, Komáromban született 1946. október 27-én.  A kanadai film- és televíziós rendező, producer, forgatókönyvíró főként vígjátéki munkásságával vált ismertté a nyolcvanas illetve a kilencvenes években. Nálunk is közkedvelt filmjei közé tarozik a Szellemirtók, Szellemirtók 2, az Ikrek, az Ovizsaru, produceri tevékenységéből a Party zóna, Beethoven, Space Jam – Zűr az űrben érdemel említést.

 

Forrás: Buday Mária

 

Ivan Reitman zsidó család gyermekeként született a II. világháború borzalmait követően. Édesapja, Ladislav Reitman, a háború idején a földalatti ellenállási mozgalomban tevékenykedett, édesanyját, Klárát, az auschwitzi koncentrációs táborba hurcolták, de túlélte annak megpróbáltatásait. A szülők 4 éves gyermekükkel együtt 1950-ben Kanadába emigráltak.

 

Reitman zenei diplomát szerzett, előbb rövidfilmeket készített, majd neve bekerült a filmszakma nagyjai közé. 1976 óta házasságban él, három gyermeke közül kettő apja nyomdokait követve kötődik a filmszakmához. 2009-ben a Kanadai Rend tiszteletbeli tagjává avatták, 2011 áprilisában szülővárosában Komáromban megkapta a polgármesteri díjat, ezt követően a díszpolgári rangot.

 

  1. október 27-től neve kőbe vésve hirdeti, hogy e neves személyiség városunk szülötte.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!