Nyitókép: agel.sk

 

A kórházreform kapcsán több dél-szlovákiai kórház tekintetében is felmerült a leminősítés kérdése. Az első, felemás reakciók után a jelek szerint az AGEL által működtetett komáromi kórháznak is sikerül megőriznie jelenlegi státuszát, mi több, az egészségügyi intézmény komoly fejlesztések előtt áll.

 

Erről beszélgettünk Miroslav Jaškával, a komáromi kórház igazgatójával. Interjú.

 

Mi a véleménye a készülő kórházrefomról?

 hirdetes_810x300  

 

Az egyike voltam azoknak, akik tárgyalhattunk a minisztériumban a készülő tervezetről. Így elmagyarázhattam az illetékeseknek, hogy egyes kórházak nehezebb elérhetősége ellenére az adott intézményben sokszor minőségi ellátás folyik. A komáromi kórház ilyen tekintetben úgy néz ki, rendben lesz. Ezt mutatják a mutatók, a betegeink és a születései, valamint a műtétek száma és mindazok a mutatók, melyeket a regionális kórházaknak 2027-ben teljesíteniük kell, de mi már idén, 2021-ben is teljesítünk.

 

 

Alaptalan tehát mindenféle helyi, leminősítéssel kapcsolatos információ?

 

A komáromi kórház esetében mindenképpen, hiszen itt több komoly fejlesztés is zajlik. Bővül az onkológiai program, és hamarosan új, modern sürgősségi ellátó központot adunk át.

 

Ami a többi, kisebb kórházat illeti, azt gondolom, arról kellene beszélni, hogy hol milyen kiegészítő programot lehet megőrizni. A lőcsei kórház például nagyon jó a neurológia terén. Más típusú betegségek, például sebészeti vagy urológiai beavatkozás esetén pedig lehetőség van az alig 30 kilométerre található poprádi, vagy a 12 kilométerre fekvő szepesúlyhelyi kórházba menni.

 

Mi az az ellátás, mellyel a regionális kórházaknak is rendelkezniük kell?

 

Mindenképpen ilyen a kis sürgősségi ellátás, melyről a Kórházak Szövetsége már tárgyalt a minisztériummal. Emellé diagnosztikára is szükség van, hogy ha valaki saját lábán érkezik, gyorsan eldönthessék, milyen ellátásra szorul, és eldönthessék, hogy azt hol tudja a legmegfelelőbben megkapni. Vagy helyben, vagy kicsit távolabb, egy magasabb besorolású kórházban. Azt gondolom, hogy Lengvarský miniszter úr már hasonlóan tekint erre a kérdésre.

 

Mivel magyarázza akkor, hogy a reformmal kapcsolatos első hangok, reakciók elbizonytalanították az embereket?

 

Ennek oka főleg a hiányos kommunikáció volt azok részéről, akik a reformot előkészítették. Miután a tárgyalásokba bekapcsolódott a Kórházak Szövetsége, megjelent a régiók hangja is. Jelenleg mintegy 75 olyan kórház van, mely regionális elv alapján vizsgálja a kórházreformot, ami nem szólhat kizárólag arról, hogy melyik kórház mennyire közelíthető meg, vagy sem.

 

Úgy látja tehát, hogy a kezdeti bizonytalanság után megnyugodhatnak az emberek?

 

Igen. A tárgyalások ugyan még zajlanak, de úgy látom, hogy a regionális kórházak igényei meghallgattattak.

 

„Szörnyű látni a levegő után kapkodó fuldokló, oltatlan betegeket” – Mgr. Miroslav Jaška MPH, a komáromi AGEL kórház igazgatója a Körképnek (Interjú)

 

Térjünk most rá a helyi fejlesztésekre. A komáromi kórházban, mely az AGEL kezében van, most zajlik a sürgősségi központ építése. Mit hoz ez a régiónak, a betegeknek, a kórház alkalmazottainak, és mit jelent mindez a kórház fejlesztése szempontjából?

 

Kórházunk történetében ez az egyik legfontosabb változás. Eddig ugyanis afféle pavilonkórházként működtünk. Azaz, az egyes osztályok különböző helyen voltak. Máshol volt a belgyógyászat, a neurológia, máshol csináltak CT-t, röntgent, stb.

 

 

A sürgősségi központ ilyen tekintetben teljes körű felmérést és ellátást biztosít egy fedél alatt. A komáromi kórházba érkező betegek 80 százalékát ez a sürgősségi központ fogja felfogni. Helyben megkapják a szonort, a röntgent, a CT-t, a mamográfiai vizsgálatot, az ambuláns sebészeti ellátást, a neurológiai kezelést. Mint látható, ez nem csak a sürgősségi ellátást jelenti, hanem sok minden mást is. Ráadásul az egyes részlegek is könnyen elérhetőek lesznek egyetlen épületen belül.

 

A betegek 80 százaléka száraz lábbal jut majd el a megfelelő helyre, ahol a szükséges kezelést megkaphatja. Mindez nagyon nagy eredmény az eddigiekhez képest.

 

A sürgősségi központ teljes körű felmérést és ellátást biztosít egy fedél alatt. A komáromi kórházba érkező betegek 80 százalékát az új sürgősségi központ fogja felfogni. Kép forrása: agel.sk

 

Műtők is lesznek az új sürgősségi központban?

 

Igen, három központi műtőt hozunk létre, melyek a sürgősségi ellátás fölött lesznek elhelyezve. Azaz, a súlyos eseteket azonnal, egy szinttel feljebb betolhatják a műtőbe. A sürgősségi és az onkológiai központ együttes fejlesztése komoly előrelépés a betegek számára.

 

Mennyibe kerül az egész fejlesztés?

 

Az összköltségvetése 11,2 millió euró. Ebből az uniós alapokból 9,1 millió eurót kapunk, 900 ezer euró az AGEL önrésze, 1,2 millió euró pedig az AGEL saját befektetése. Az egész ugyanis úgy készül, hogy az minél teljesebb és széleskörű orvosi ellátást tudjon nyújtani.

 

Mikor várható az új sürgősségi központ átadása?

 

Az engedélyeztetési eljárás 2022 februárjának végén kezdődik, és várhatóan 2022. április végéig, májusáig tart majd. Terveink szerint júniusban, júliusban lehet majd átadni a rendeltetésének.

 

 

Minden a tervek szerint halad? A járvány nem hátráltatja a fejlesztést?

 

Igen, egyelőre tudjuk tartani az előzetes tempót. 2-3 hét késés ilyen léptékű fejlesztéseknél teljesen elfogadható.

 

Ha elkészül, orvosi és építészeti szempontból hova lesz sorolható a fejlesztés?

 

Ez lesz az egyik legmodernebb ilyen központ Szlovákiában.

 

A komáromi kórházban viszonylag nagy, 110 ezres térséget kell ellátnia. 2-3 év távlatában, ha nézzük, mit tud mondani a betegeknek, akik a Körképet olvassák? Mire számíthatnak, ha a komáromi kórházat felkeresik?

 

Remélem, hogy az egészségbiztosítókkal sikerül leszerződnünk az MR-t illetően (mágneses rezonancia). MR ugyanis jelenleg nincs a járásban. Most döntünk épp arról, hogy hová is szeretnénk helyezni azt a kórházon belül.

 

Remélem, hogy sikerül lehívni az európai újjáépítési csomag egészségügyre vonatkozó részét, így egy új, az onkológiai betegek számára készülő, felújított pavilon is tervben van.

 

Minek örülhetnek leginkább az ide látogató paciensek?

 

Leginkább annak, hogy ezek a komoly befektetések vonzóbbá teszik a kórházat az orvosok számára is. Egyre növekszik az érdeklődés az iránt, hogy nálunk dolgozzanak.

 

A régióból származó orvosokról van szó, akik magyarul is tudnak?

 

Igen. Idén már 12 új orvos érkezett hozzánk friss pályakezdőként, mások Csehországból jöttek vissza. Ők is díjazzák, hogy milyen jól felszerelt egészségügyi intézmény áll majd a rendelkezésükre, ráadásul minden egy helyen.

 

A betegek az anyanyelvükön értő orvosokra számíthatnak, akik érdekeltek abban, hogy maguk is fejlődjenek. Az AGEL komáromi kórháza nemcsak épületeket jelent. Itt 580 professzionális személy dolgozik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.