Nyitókép: BSK

 

Forgalmi dugók, szennyezett levegő, por, zaj. Ilyen a mindennapi realitás a Pozsonyi kerületben, melynek elsődleges oka az individuális gépjárműforgalom. A Pozsonyi Kerületi Önkormányzat a vasúti közlekedésben és az átszállóhelyek kiépítésében látja a megoldást.

 

 „Az individuális gépjárműforgalom a megye forgalmának 73 százalékát adja, míg a tömegközlekedés és a nem motorizált közlekedés mindössze a 27 százalékát. Mivel Pozsony kulcsfontosságú közlekedési csomópont, ezért az áru- és szolgáltatásáramlással kapcsolatban nagy nyomás nehezedik a jelenlegi infrastruktúrára“

 

– jelentette ki Juraj Droba pozsonyi megyeelnök, hozzátéve, hogy országos jelentőségű problémáról van szó.

 hirdetes_300x300  

 

A megye legforgalmasabb vasúti szakaszainak (Pozsony-Újváros–Pozsony-Főállomás, Pozsony-Főállomás–Jókút, Pozsonyszőlős–Galánta) kapacitása több mint 86 százalékban telített. A tömegközlekedés alacsony attraktivitását elsősorban a hiányzó infrastruktúra és az egyes közlekedési módok gyenge összeköttetése okozza. Mindemellett hiányoznak a városi kerékpárútvonalak, amelyeken a lakosok biztonságosan tudnának utazni iskolába és munkába.

 

„A megoldás egyértelműen a vasúti közlekedés támogatásában rejlik. A vonatok és a villamosok nem vesztegelnek a dugókban, így sokkal hatékonyabbak, az utasoknak pedig nem kell parkolóhelyet keresniük. A megye kulcsfontosságú óvintézkedései közé tartozik a vasúti- és villamosközlekedés modernizációja és kapacitásbővítése, beleértve az átszállóhelyek kiépítését“

 

– közölte Barbora Lukáčová, a megye stratégiai, területfejlesztési és projektmenedzsmenti igazgatója.

 

Pozsony megye a vasúti közlekedés területén három prioritást határozott meg:

 

  • A közlekedési hálózat modernizációja és kapacitásbővítése Pozsony forgalmi csomópontjának keretén belül.
  • 130-as, Szenc irányába tartó vasúti vonal, illetve a 131-es, Dunaszerdahely irányába tartó vasúti vonal modernizációja és kapacitásbővítése, beleértve az átszállóhelyek kiépítését és a nyilvános autóparkolók kiépítését. A megyében kisebb buszmegállókat is létesítenének.
  • A villamoshálózat modernizációja és összekötése a vasúti infrastruktúrával. A főrévi villamoshálózatot a jövőben csatlakoztatni szeretnék a főrévi állomáshoz, ahonnan Komárom, Pozsonyligetfalu, Pozsony-Újváros és a Főállomás irányába is közlekednek vonatok. A pozsonyhidegkúti villamoshálózatot pedig a Bory állomásig hosszabbítanák meg, ahonnan vasútvonal vezet Jókútig.

 

Juraj Droba szerint az említett nagy befektetési projektek megvalósíthatatlanok külső források nélkül, ezért megkérték az Európai Bizottságot, hogy hagyja jóvá az átruházásokat a Pozsonyi kerület projektjeire.

 

BSK/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!