Nyitókép: Körkép.sk

 

Komáromot a vizek városának is nevezik, hiszen két nagy folyó fogja félkörbe, emellett, s ebből adódóan számos mellékág és mesterséges csatorna szeli át a település térségét. Néha-néha előfordul, hogy télidőben a sekélyebb vizek befagynak, lehetőséget kínálva a korcsolyázásra. Manapság azonban ez nagyon ritka, hiszen a hosszantartó kemény telek elkerülik térségünket, így biztonságos, sportolásra alkalmas jégréteg sem keletkezik.

 

A téli sportok egyéb lehetősége hiányában hatványozottan népszerű az Erzsébet-szigeten található műjégpálya, melyet a Comorra Servis városi cég üzemeltet. A szabadtéri létesítmény általában december elejétől február végéig fogadja a látogatókat, természetesen az utóbbi két évben a járványügyi szabályok rendelkezéseinek megfelelően.

 

Mivel Komárom teljesen sík vidéken fekszik, síeléshez sem adottak a feltételek, és az enyhe telek miatt szánkózni is ritkán lehet, így sokak számára örömet jelent, hogy a korcsolyás feltételeit a műjégpálya biztosítja.

 hirdetes_300x300  

 

 

A létesítmény elfogadható árakkal üzemel, a belépődíj felnőtteknek 3,50.- €, gyermekeknek 15 éves korig, valamint nyugdíjasoknak és egészségkárosultaknak 2,50.- €, a korcsolya nélküli kísérőknek pedig mindössze 1.- euró.  A belépés csupán a védettségi igazolás felmutatásával lehetséges, ezt a pénztárnál a 12 éves kortól idősebb gyermekektől is elkérik.

 

Ha valakinek nincs saját felszerelése, korcsolyakölcsönzésre is lehetőség nyílik. Ezt a ruhatárban (illetve öltözőben) szolgálatot teljesítő alkalmazott egy kis asztalkánál adja ki, mert a belső közösségi terekbe jelenleg nincs mód a belépésre. A kölcsönzés ára egy belépésre 2,50.- €, valamint 10.- € letétet igényelnek a használat idejére.

 

Január első igazi hétvégéjén nagyon szép téli idő köszöntött ránk, így rengetegen éltek a szabadtéri program lehetőségével. A műjégpályán szinte minden korosztály képviseltette magát, kicsik és nagyok, fiatalok és idősek együtt élvezték a mozgás frissítő hatását. Öröm volt látni, amint a fiatal apukák, anyukák apró csemetéiket biztatva siklottak a jégen.

 

Öröm volt látni, amint a fiatal apukák, anyukák apró csemetéiket biztatva siklottak a jégen.

 

 

A téli napfénytől vidám kellemes időtöltést tovább fokozta, hogy ebben a szezonban egy könnyen megközelíthető új büfé nyílott, ahol forró teával, kávéval, üdítőkkel, finom falatokkal várják a vendégeket. (A korábbi, emeleti épületrészben elhelyezett büfé nehezen szolgálta a korcsolyát viselők igényeit.) Tehát a komáromi műjégpályán valamennyi feltétel adott, hogy a téli sportok kedvelői jól érezzék magukat. Mindezek mellett, a programot bővítve, egy szigeti séta is kellemes kikapcsolódást jelenthet.

 

Ha a korcsolyázást követően marad még energiánk, érdemes egy picit sétálni a neves Platánfa soron, amelyen egykoron a város híres szülötte, Jókai Mór is gyakran végigsétált.

 

A neves Platánfa soron, amelyen egykoron a város híres szülötte, Jókai Mór is gyakran végigsétált. Kép: Körkép.sk

 

A Platánfasor középtáján található az egykori Beöthy-kert, amely a még korábbi időkben a Jókai család birtokát képezte. Beöthy Zsolt 1913-ban egy filagóriát építetett kertjében, az írófejedelem nagyrabecsülésének jeléül, hogy méltó emlékmű jelezze az általa kedvelt helyet.

 

Beöthy Zsolt 1913-ban egy filagóriát építetett kertjében, az írófejedelem nagyrabecsülésének jeléül

 

2020 decemberében ezt az emlékhelyet a Jókai Egyesület a városvezetés támogatásával felújítatta. Napfényes télidőben érdemes itt is elidőzni, és büszkeséggel emlékezni Komárom híres szülöttére, hiszen neve nagyon sokat emelt a város hírnevén.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.