Nyitókép: Körkép.sk

 

2022. február 16-án a Komáromi Városi Hivatalban sajtótájékoztatóra került sor, amelynek témája a 2021-es esztendő hulladékgazdálkodása és az ezzel kapcsolatos szelektálás volt. A korábbi évhez képest a számok több téren jelentős változást mutatnak, és sajnos a hulladék mennyisége is jelentősen nőtt. A szóbanforgó témáról Keszegh Béla polgármestertől lapunk online kapott tájékoztatást.

 

Komáromban a 2021-es esztendőben 18 891 tonna szemetet termeltünk, ami nagyon magas szám, de ha összehasonlítjuk az egy évvel korábbi adatokkal, sajnos azt is alaposan túlszárnyaltuk. Egy év alatt 4358 tonnával több szemetet termeltünk városunkban. Míg 2020-ban az éves átlag hulladék mennyisége egy lakosra 440 kilogramm volt, ez szám 2021-ben 570 kilogrammra emelkedett

 

– tudtuk meg a polgármestertől.

 

 hirdetes_300x300  

Hogy-e jelenségnek mi lehet az oka, Keszegh Béla a következő pontokban adta meg a választ.

 

 

Miért növekedett meg a hulladék mennyisége

 

Koronavírus hatásai

  • Nagyobb otthoni fogyasztás
  • Élelmiszerpazarlás
  • Egyszer használatos tárolók (ételkiadás)
  • Online vásárlások (felesleges vásárlás, több csomagolás)
  • Lakások kiürítése (elhalálozások)
  • Fekete lerakatok felszámolása

 

A felsorolás arra enged következtetni, hogy a koronavírus miatt megváltoztak a fogyasztási szokásaink.  Az egyszer használatos csomagolások mennyisége óriásira növekedett. Sokan a bezártságukat oldva rendeltek különféle termékeket az online boltokból. A kukatárolók környékét gyakran ellepték (és ellepik) a különféle csomagküldő szolgáltatások dobozai, valamint ezek belső védőcsomagolásai.

 

A koronavírussal kapcsolatosan egy szomorú jelenségnek is tanúi lehettünk, hiszen megnövekedett a halálesetek száma, ez pedig nem egy esetben teljes lakáskiürítést vont maga után. Így háztartási gépek, bútorok, ruházat került likvidálásra.

 

 

Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, hogy a kukák mellé lerakott szemét az ide vonatkozó szabályokkal ellentétes.

 

Sokan így képzelik el a lomtalanítást, mert nem veszik a fáradságot, hogy elvigyék a gyűjtőudvarba, pedig a kukák mellé rakni a szemetet tilos. Nemcsak esztétikailag rontja a környezetet, de mágnesként vonzza a kukázókat. Az elkövető így a saját környezetének árt a leginkább. Az ilyen hulladék elhordása lényegesen drágább, és az elkövetők szabálytalan szemetelését a többi lakosnak kell kifizetni. A kukák mellé rakott hulladék tavaly 730 tonnával emelkedett, ez azt jelenti, hogy összesen 2 458 tonna hulladékot dobtak ki a szabályokkal ellentétesen a lakosok.

 

 

A kartonok esetében a papírhulladék a tárolók nagy részben csupán levegővel van tele. Az eredeti formában, a lapjára nem hajtogatott dobozok rengeteg helyet foglalnak el a kukákban – teljesen feleslegesen. A műanyag hulladék összetaposott, összepréselt állapotban háromszor kevesebb helyet igényelne, ezen változtatnunk kell, mert óriási összegeket emészt fel az ilyen hozzáállás.

 

A polgármester a továbbiakban szólt az elmúlt év jó eredményeiről is, amely a szelektálással kapcsolatos irányváltásnak köszönhető.

 

 

Komáromban a hulladék szelektálása tavaly megduplázódott. A 2020-as 13,38 százalékot sikerült feltornázni 27,89 százalékra. Minden fontosabb hulladéktípus kiválogatása jelentős mértékben javult. Súly alapján Komáromban a legtöbbet szelektált hulladék közé tartozott a fém (2 413 tonna), a papír (1 030 tonna), a műanyag (552 tonna) és az üveg (351 tonna).

Az októberben induló konyhai hulladék gyűjtésével is szétválogatott városunk 69 tonnát. Összegezve elmondhatjuk, hogy egy év alatt a szétválogatott hulladék mennyisége 1944 tonnáról 5373 tonnára emelkedett.

 

A továbbiakban szóba került, hogy a hulladékgazdálkodás terén sajnos jelentős hiányosság maradt az önkormányzatra, többek között egy méltánytalan állapotban lévő gyűjtőudvar.

 

„Beadtunk egy 1,4 milliós költségvetésű pályázatot egy új komposztálóra, ami magában több mint 2000 tonna zöld hulladék megoldását jelentené. Tavaly 230 ezer eurót terveztünk kukatárolók felújítására, amire szintén nem volt korábban példa, de még mindig van több kukatároló, amit fel kell újítanunk.

A konyhai hulladék elszállításának bevezetése is több mint 400 ezer eurós éves költséget jelentett a városnak, de egészen biztos ennek köszönhetően is jelentősen tovább javulhat a szelektálás mértéke”

 

– hangzott el.

 

 

A polgármester zárszavában hangsúlyozta, hogy az önkormányzat a hulladékgazdálkodás terén folyamatosan igyekszik jobb feltételeket teremteni, ám a város lakóinak együttműködése elengedhetetlen, hiszen a szeméttárolókat a rendeltetésüknek megfelelően, szabályszerűen kell használni.

 

Csakis az együttműködéssel tudjuk elérni, hogy egy szép, tiszta városban éljünk.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!