Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó: „A jövőről alkotott képed alakítja a jövőd.” (Cene gál István)

 

Rimaszombati festők kiállítását láthatja a közönség az elkövetkező hetekben. A „Zene bővöletében” című tematikai kiállítás megnyitója pénteken, május 27-én volt a rimaszombati kultúrház Genevia teremében. Nyolc alkotó 28 festményt állított ki, amelyek témája a festészet és a zene kapcsolata. A nyolc alkotó a 2016-ban alakult Aranymetszés Festő Klub tagjai. A klub vezetője és egyben a kiállítás kurátora a Ceredből (Magyarország) jött Cene gál István festőművész.

 

 hirdetes_300x300  

 

Cene gál István megnyitójában ismertette a klub munkáját. Elmondta, hogy a festészet iránt érdeklődő, vagy elkötelezett tagokat tömöríti, akik célja egymás inspirálása az alkotásban, a tanulásban és a fejlődésben. Szerinte nagyon jó kollektíva alakult ki. Kéthetente találkoznak, megnézik, ki mit festett, tanácskoznak, szerveznek.

 

Kiemelte, hogy a fejlődés mára már kitapintható, több tagjuk szép egyéni eredményt is elért. Vannak köztük olyanok is, akik már szerződést kötöttek neves galériákkal, ide tartozik például Habán Szilvia. Ezt jó útnak tartja, olyannak, ahol lehet látni a távlatokat is.

 

 

Megtudtuk tőle, hogy a kiállítás a klubjuk második tematikus kiállítása. A zenéről szól, tulajdonképpen a zene minden kiállított festménynek a része. A zene jegyei szerinte észrevehetők a festményeken.

 

A zene és a festés kapcsolatáról így beszélt:

 

„A művészetben minden összefügg egymással, de a legnagyobb hatása a zenének van a festészetre. Zene közben gyakran tapasztaljuk, hogy feláll a szőrünk a gyönyörűségtől. Mi, festők azt szeretnénk, ha néha, legalább egy pillanatra, ez történne velünk a festés közben is. Aki közülünk ezt megéri, az szerencsés ember.”

 

 

A Körkép.sk megkérdezte a résztvevőket, mi a véleményük a kiállításról?

 

Hangácsi István – egy az alkotók közül:

 

„A kiállításmegnyitó profi módon lett megszervezve. A színvonal sokkal magasabb, mi is fejlődünk. A képek így együtt fantasztikusan hatnak, nem egyhangúak, ez egy színkavalkád. A téma megadása sokat segített, az első kiállításaink még téma nélküliek voltak. Nagy öröm számomra, hogy a megnyitón sokan voltak.”

 

Ján Balciar – nyugdíjas:

 

„Az öcsém menye kiállító, 4 képe van a falon. Nagyon kellemes a benyomásom a kiállításról. Megmondom őszintén, nem vártam ilyen jó színvonalat. A tematikát érdekesnek tartom, a képek kiválasztása nagyon szerencsés. Az akciót csak dicsérni tudom abból a szempontból is, hogy olyan várost mutat be, ahol szlovákok és magyarok szépen tudnak egymás mellett élni, értékelik, sőt segítik egymás munkáját. Csak gratulálni tudok az alkotóknak és a szervezőknek is. Csak így tovább!”

 

 

Iveta Paprcková – vállalkozó:

 

„Stanka Astalošová, az egyik kiállító a barátnőm, az ő hívására jöttem el. El kell mondanom, hogy először veszek részt egy ilyen kiállításon, nagyon meg vagyok lepve. Úgy látom, hogy nagyon jó benyomásokkal távozom a végén. Csak ajánlani tudom mindenkinek.”

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:
Címkék: festők Rimaszombat

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.