Nyitókép: Körkép.sk

 

A XII. Görgei Emléktúra keretén belül huszárfelvonulást és huszárbemutatót tartottak Ajnácskőn. A nagyszámú közönség az ózdi Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárjai szervezésében a látványos felvonulás mellett huszárkarussellt, huszárpárbajt és harci jeleneteket láthatott.

 

Poprocky Iván polgármester beszéddel üdvözölte a huszárokat. Picit elérzékenyülve szólt, hiszen kiemelkedő eseményt szervezett. A gyönyörű templomuk lépcsőjéről bizonyára nem mindennapi látványt nyújtott számára az előtte felvonuló huszárok és a közönség tömege, amely az eseményre összejött. Beszédében megemlítette Ajnácskő várának kötődését is a huszársághoz. 1709-ben gróf Bercsényi Miklós, II. Rákóczi Ferenc fővezére rövid ideig megszállt benne, és a vár udvarán végeztette ki a hazaáruló Szegedi Ignácot.

 

 hirdetes_300x300  

 

Szavalatokkal és énekekkel köszöntött Kovács Magda konferanszié és Mikó Alexandra, a Csemadok helyi szervezetének elnöke is, verbunkost táncolt a Velezd néptáncegyüttes Sajóvelezdről. Majd az emlékezés jeléül megkoszorúzták a világháborús hősök emléktábláit a templom falán.

 

Ézsiás Vencel, a Magyarországi Katonai és Huszár Hagyományőrző Szövetség alelnöke a huszárság történelméről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Huszár hungarikum. A  magyarságnak nemzeti jelkép, akiben az ősi magyar lovas harcosnak a tűzfegyverek korában való újjászületését látjuk. A magyar huszár az a magyar könnyűlovas, aki az elmúlt fél évezredben ott virtuskodott a török háborúkban, családi tűzhelye, szülőföldje védelmében, a Habsburg-ellenes szabadságharcokban nemzeti jogainak biztosításáért, a dinasztikus háborúkban uralkodója hívó szavát követve.

 

 

A huszárok ezután bemutatót tartottak több helyen a községben. Kint a várban, ahol Agócs Sándor tárogatója is szólt – messzehangzóan – a bemutató mellett, és a helyi nyugdíjasotthonban. A legfőbb bemutató a karussellel, a párbajokkal a község melletti mezőn zajlott.

 

A háromnapos Görgei Emléktúrát az ózdi egyesület ez évben 12. alkalommal rendezte meg. Célja, emlékezni a 1848/49-es szabadságharc csatáira, elesett hőseire és egy kis illusztrációt kínálni a történelemkönyvek mellé.

 

 

Ózdon a huszárságnak nagy hagyománya van. Kedvtelésből csinálják, de láthatóan magas színvonalon, lónak, lovasnak, lovas harcmodornak minden csínját-bínját ismerik. Így egy-egy lovas felvonulás és bemutató nemcsak szívdobogtatóan látványos, de egyben megismerteti a nézőket azokkal az alapokkal, amelyet a huszárságról, a huszáréletről tudni illik. Láthatóan fegyelmezetten végzik a dolgukat, nagy komolysággal, így aztán nem csoda, hogy megremeg az emberek lelke ilyenkor.

 

A Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület Ózdról jól végzi a dolgát. Varga Gábor, az egyesület vezetője kérdésünkre elmondta, hogy minden évben a fő tevékenységük a Görgei Emléktúra megszervezése és annak lebonyolítása. Most már sokan vannak és hál´istennek segítséget is kapnak. Kiemeli, hogy Szlovákia e részéből is több csoport kötődik hozzájuk, például Fülek vagy Rimaszécs egyesületére mindig számíthatnak, de a többiekre is.

 

 

Megtudtuk tőle, hogy az Ózd, Martonfala, Jeszte, Ajnácskő útvonalat végig lovagolva teszik meg. Így edződik a ló és lovasa is és nem utolsósorban látványt nyújtanak az embereknek a vidéken. Erdőn, mezőn jönnek, az útvonalnak csak kis része vezet közúton. Ennek oka, hogy zavarnák a forgalmat, de az aszfalt, a beton igénybe veszi a lovak patáját is. A mintegy 60 kilométeres út megtétele és a bemutatók bizony igénybe veszik mindnyájukat. Így nagy hálát éreznek az itteni községek iránt.

 

Kérdésünkre hangsúlyozta, úgy látja, a felvonulásuk és a bemutatójuk Ajnácskőn nagyon jól sikerült. A gyönyörű, történelmi környezet, a sok néző inspirálta őket. És csak köszönni tudja a község vezetésének, de főleg a polgármesternek a színvonalas, méltó szervezést.

 

 

Ajnácskő kivágta a rezet!

 

Mede Géza

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.