Nyitókép: Körkép.sk (archív)

 

„Befejeződött a gömörpéterfali Magyar Közösségi Ház portáján található pajta felújítása, ami kinti, zárt közösségi térként szolgálja a nemzetet. Lehetőséget ad kisebb koncertek, előadások, kiállítások, táncházak, konferenciák, pajtaszínházas műsorok szervezésére, illetve a Felföldi Dalia Iskola harcművészeti edzőtermeként szolgál”

 

– hangzott el Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Iskola vezetőjétől a felújított pajta átadóján, Gömörpéterfalán. A rendezvényen jelen volt többek között Dr. Szilágyi Péter, Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, illetve Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője is.

 

 hirdetes_300x300  

 

Kopecsni elmondta, hogy egy év munkája kerül bemutatásra. A most felújított helyszínnel a Felvidék egyik bástyája kívánnak lenni, szolgálva a magyar megmaradást.

 

 

Dr. Szilágyi Péter beszédében kiemelte, hogy Gömörpéterfalán nem lankadó, a célok következetes építését végző közösséggel találkozott. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány Gömörpéterfalán tavasszal a harcművészetnek otthont adó Magyar Közösségi Házat is támogatta, most pedig a pajta újraalakítását.

 

„Nagyon sok rendezvényt kívánok az új helyszíneken”

 

– tette hozzá a helyettes államtitkár.

 

 

A későbbiekben adventi koncert került bemutatásra, melyet Vadkerti Imre, Zsabka Attila, Sipos Dávid és Szűcs István szolgáltattak.

 

A Körkép sk. a műsor végén arról kérdezte Dr. Szilágyi Pétert, hogyan értékeli a gömöri hagyományápolást és hogy napjaink válságai közepette változnak-e a magyar kormányzat nemzetpolitika lehetőségei a határon túli magyar közösségek támogatása tekintetében.

 

 

„ A helyiek tevékenységét és eredményét példaértékűnek értékelem, nemcsak a Felvidék, de az egész Kárpát-medence tekintetében. Ami a határon túli magyar közösségek támogatását illeti, nem szeretnénk változást. A 2010-ben elkezdett munkát folytatni fogjuk, nem szeretnénk elengedni a Felvidék kezét. A 2023-as költségvetés ugyan újragondolásra kerül, de a nemzetpolitika folytatódni fog. Nem fogunk csalódást okozni azoknak, akik a jó céljaik elérése érdekében a magyar kormány támogatására számítanak

 

– válaszolt kérdésünkre Dr. Szilágyi Péter.

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.