Nyitókép: Körkép.sk

 

Ajnácskő a történelem során mindig az egyik legjelentősebb települése volt Gömör vármegye legdélebben fekvő részének. Köszönheti ezt egyrészt a kanyargós Gortva-patak fölött magasodó várának, másrészt polgárias lakosságának, amely képes volt mindig haladni a korral. Jól megválasztott vezetőivel az élen mindig talpon tudott maradni, és ami ennél is fontosabb, soha nem félt az előrehaladástól, ahogy a fejlesztéstől sem. 

 

Központi község voltak a szocializmusban is, ami kicsit magasabb státuszt biztosított nekik a vidék többi községéhez képest. Talán ez adta a kezdeti lendületet ahhoz, hogy a rendszerváltás után is boldoguljanak.

 

 hirdetes_300x300  

Vegyük sorra, miről is szólt a rendszerváltás utáni időszak.

 

 

 

Többek között arról szól, hogy Hunyák József polgármesterrel, mint jó vezetővel az élen, tovább írták a híres ajnácskői futball történetét, és nem adták alább a Csemadok kulturális tevékenységének színvonalát sem. Megalapozták a turizmus fejlesztését, bátor vállalkozók támogatásával kiépítették, széppé tették a község központját. Építettek egy modern egészségügyi központot és egy szociális otthont idősek számára. De ezen időszak legnagyobb fegyverténye a templom felépítése volt, amely mára méltó társa lett a patinás várnak, de a modernül ható, mutatós központnak is.

 

Az utolsó négy évben a község vezetése megfiatalodott, a vezetést Poprocký Iván polgármester vette át. Mit jelentett ez Ajnácskő és a vidék számára, mi jellemzi ezt az időszakot? Nézzük meg, hogy vélekedik erről a polgármester.

 

 

Poprocký Iván a turizmussal kezdi, majd beszél a falusi élet minden területéről. Úgy véli, hogy az idegenforgalom és a turizmus a lehetőségekhez mérten kezd beérni a községben.

 

„Tudnak rólunk, járnak hozzánk a turisták csoportosan és egyénileg is. Szívesen látjuk őket, hál´istennek van mit mutatnunk. Most könyv is készül rólunk, Magyarországon írják, turizmusunkról, történelmünkről, magyarságunkról szól. Úgy hiszem, érdekes lesz”

 

– hangsúlyozza a polgármester.

 

 

Szerinte a turisták idecsalogatása sok elemmel bővült az utóbbi évek alatt. Ide tartozik a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet rimaszombati igazgatósága által a templom alagsorában rendezett kiállítás, amely bemutatja a tájvédelmi körzet tevékenységét, terjedelmét, növény- és állatvilágát. Szeretnék, ha a kiállítás állandó kiállítás lenne, hiszen Ajnácskő a központban van, a tájvédelmi körzet szívében.

 

Nagy lelkesedéssel beszél a futballról. Elhatározták, hogy mindenáron megóvják a futballt, még ezekben a nehéz időkben is. Úgy látja, ebben partner az új képviselő-testület. Most kaptak 16 ezer eurót a stadion épületének nyílászáró elemeinek a kicserélésére, de további terveket is szövögetnek.

 

 

Lendülettel ecseteli a helyi Csemadok kulturális tevékenységét is, amely az évek során semmit nem veszített a színvonalából. Fiatal, jó csapat vezeti, akiknek a lelkesedése nem lankad. Kiemeli, hogy a község minden rendezvényükön segíti őket.

 

Szerinte a négy év legnagyobb fegyvertényének az bizonyult, hogy a község helyet tudott adni a Körzeti Munkaügyi Hivatalnak. Mivel a hivatalnak mára már nagy jelentősége van a régióban, így a neki helyet biztosító községnek is növekszik a súlya, helyzete. A Gömöralmágyból Ajnácskőre költözött hivatalról a polgármester így beszél:

 

„Sok kritikát kaptam, merthogy a hivatal végül a feleségem ingatlanjába került. Két éve a Járási Munkaügyi Hivatal igazgatója megkérdezte tőlem, hogy nem tudok-e helyet a körzeti hivatalnak valahol itt a körzetben, merthogy Almágyban a tulajdonosokkal nem tudnak megegyezni az épület bérletében. Megmondom őszintén, először az egyházasbásti, volt „csendőr laktanyára” gondoltam, amely szabadon áll és még jó állapotban is van. Ismerem az épületet, több évig szolgáltam benne. De a básti polgármester kollégám az ötletet elutasította, mivel ő ott lakásokat akar csináltatni. Így került sor arra, hogy Ajnácskőn kerestünk helyet a hivatalnak. Három lehetőség is akadt, a minisztérium és a járási hivatal választotta ki a legmegfelelőbbet. Én örülök, hogy tudtunk segíteni, hogy megmaradt a körzetben a hivatal. Úgy hiszem, ezzel Ajnácskő község helyzete is felértékelődött a régióban

 

– hangsúlyozta a polgármester.

 

Szomorúbb hangnemben beszél a helyi kanalizáció problémaköréről. Szerinte jól álltak a kanalizáció kiépítésével, sajnos az áremelkedések végett át kellett értékelni a projektet, így húzódik a dolog. A költségvetésben kimutatott jogosulatlan tételek (380 ezer euró) megoldása a Covid végett csúszott, most harcolnak a pénzért, de az eredeti határidő kitolásáért is.

 

 

Azt viszont örömmel mondja, hogy a Durenda falurészben levő utcát sikerült leaszfaltozni, amire 180 ezer eurót kaptak. A lakosság régóta vár erre, az utca már nagyon rossz állapotban volt.

 

Az utolsó 4 év fejlesztéseinek egyik jelentős eleme a Közösségi Központ felépítése. Erről a polgármester így vélekedik:

 

„A központot 252 ezer eurós támogatásból építettük fel, a berendezésre pedig 41 ezer eurót kaptunk. Folyamatban van a működtetés engedélyezése a megyén, ha az engedélyt megkapjuk, pályázunk a működtetési költségekre is. 2-3 alkalmazottal számolunk, itt intéződnek majd a polgáraink ügyes-bajos dolgai”

 

– fejezi be a polgármester a hosszú mondókáját a község fejlesztéséről.

 

 

Hogy ez a fejlesztés sok-e vagy kevés, ítélje meg a kedves olvasó. Mi úgy gondoljuk, hogy – ha nem is sikerült minden az elképzelésük szerint – ezek az emberek igyekeztek a legtöbbet kihozni egy Covid sújtotta időszakban a fejlesztés terén található lehetőségekből. Történelmükhöz híven méltán szolgálnak jó példával egy olyan régióban, amelynek szociális és gazdasági helyzete a legrosszabbak közé tartozik az országban.

 

 

Sok sikert, Ajnácskő!

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.