Nyitókép: HB Reavis

 

A pozsonyi Mlynské nivyn (Malomligeti út) a 15 perces város elvei alapján egy új negyedet kívánnak létrehozni. Az egykori ipari parkok után alig használt területen tömbházak és városi körút kiépítését tervezik. Ezt a Pozsonyi Metropolitan Intézet (MIB) jelentette be, amely a várostanulmányt fogja elkészíteni erre a térségre.

 

A tervezett negyed 138 hektáros területet foglalna el, és a Košická, Prievozská, Hraničná utcák, a D1-es autópálya és a Kikötői híd (Prístavný most), valamint a Prístavná utcák határolnák körül. Több földtulajdonos is aláírta a főváros lakhatási megfizethetőségét növelő övezetmódosítási felhívását. Előtte azonban készül egy tanulmány, amely alapján létrejön majd az új negyed.

 

„Először nyílik lehetőség az egyes földtulajdonosok érdekeinek összehangolására, megfelelően kiegészítve a város és az új környék lakóinak közérdekével. Vagyis az olyan szükséges szolgáltatásokkal, mint például az iskola, szociális és egészségügyi létesítmények, parkok és zöldterületek“

 

 hirdetes_300x300  

– közölte az intézet.

 

Elmondása szerint az a cél, hogy a területen ne jöjjenek létre egyedi projektek a szükséges közfunkciók nélkül. A tanulmány részét képezi egy olyan körút megtervezése is az új negyedben, amely elsősorban a villamos- és kerékpárút vonalra, valamint a gyalogos közlekedésre összpontosít, és amellyel Pozsony eddig nem rendelkezik.

 

„A körutat meghitt, visszafogott forgalmú terekkel és összefüggő utcákkal egészítenék ki, emellett a negyedben a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segítő közparkhálózat is kiépítésre kerülne“

 

– közölte a MIB.

 

Február 7-ig lehet véleményezni a tanulmányra vonatkozó javaslatot, amelyet a főváros tett közzé a honlapján.

 

Pozsony városának hosszú távú szándéka a területek olyan barnamezős övezetekké (brownfield) való átalakítása, amely a fenntartható város elvein és az új szükséges funkciókon alapul. Az egyik ilyen a lakhatás, amiből hiány van a fővárosban.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.