Nyitókép: Körkép.sk

 

2023. február 17-én a Komáromi Városi Hivatalban sajtótájékoztatóra került sor, amelynek témái a hulladékgazdálkodás átszervezése, a sport és kulturális támogatások, valamint a különböző fejlesztések voltak.

 

A sajtótájékoztató legelső témájaként megtudtuk, hogy 30 év elteltével a város ismét a saját kezébe veszi a kommunális szolgáltatások szervezését és lebonyolítását. A kilencvenes években szintén létezett városgazda cég, ezt azonban privatizálták, így alakult ki a helyzet, hogy külső vállalkozás nyújtotta az ilyen irányú szolgáltatást.

 

 hirdetes_810x300  

Keszegh Béla polgármester elmondta, hogy a jelenlegi szolgáltató Clean City-nek február végén lejár a szerződése, és ezt követően a KN SMART SERVIS városi cég veszi át a feladatkörét. A nevezett városi cég a vegyes háztartási hulladékot fogja elszállítani, a zöld hulladékot pedig egy külső cég vállalja fel, ami egyben azt is biztosítja, hogy a válogatott biológiai hulladékot az elszállítók nem fogják összekeverni. (Itt azonban szükséges lenne a lakók együttműködése is, hogy a hulladékot valóban szelektáltan gyűjtsék, és a megfelelő tárolóban helyezzék el.)

 

A KN Smart Servis cégnek új gépparkra lesz szüksége, elsősorban két szemétszállító gépkocsira, melyeknek beszerzését pályázati pénzekből fogják megoldani.

 

A Clean City hetente négy alkalommal hordta el a hulladékot, az új városi cég ezt most heti öt alkalomra emeli, és a lakosság értesítve lesz, hogy mikor melyik területet érinti az elszállítás. A gyakoribb elszállítás bízvást azt is eredményezi, hogy így kevesebb alkalom nyílik a kukák széttúrására, ami egészségi szempontból és esztétikailag is kedvezőtlen helyzetet teremt.

 

 

Keszegh Béla hangsúlyozta, egyelőre tartani kívánják a Clean City 2018-as árait, és ami nagyon fontos, a háztartási hulladék díját sem emelték.

 

Röviden szó volt még a sport és kulturális támogatásokról, ezeknek részletes szétírása azonban Komárom város honlapján megtalálható. Érdemes viszont megemlíteni, hogy egy program keretében az iskolai tanulóknak úszótanfolyamot indítanak, amelynek célja, hogy minden egyes komáromi gyermek megtanuljon úszni. Ennek óriási jelentősége van, hiszen Komárom városa szinte minden oldalról vizekkel van körülvéve.

 

A fejlesztések kapcsán szóba került, hogy a város saját faiskolát kíván telepíteni Őrsújfalun, ami elősegíti majd, hogy Komáromot folyamatosan zöld várossá alakítsák, ami a saját nevelésű kis facsemetékkel lényegesen olcsóbban valósítható meg, mintha nagyobb facsemetéket vásárolnának.

 

A sajtótájékoztató végén újságírói kérdés hangzott el a tavasszal esedékes Komáromi Napokkal kapcsolatosan, amelyet a polgármester tömören megválaszolt, azonban tudtunkra adta, hogy e rendezvénysorozat kapcsán március végén sajtótájékoztatót hívnak össze, ahol aprólékosan ismertetik majd ennek részleteit.

 

A zárszóban Keszegh Béla polgármester megköszönte a sajtó jelenlétét.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!