Nyitókép: dopravoprojekt.sk

 

Megkezdődött a Dunaszerdahelyi járásban található Doborgaz község és a magyarországi Dunakiliti közötti híd építése. A jóváhagyott projekt költségvetésének értéke több mint 10,4 millió euró áfa nélkül. A híd a kerékpárosok, gyalogosok, valamint a mentőszolgálat és a karbantartó járművek számára lesz elérhető – tájékoztatott a Vízgazdálkodási Építővállalat (VV) .

 

„A híd a Kis-Csallóközt és a Szigetközt fogja összekötni, és az EuroVelo 6 folyami kerékpárút része lesz. Szlovákia így csatlakozni fog az európai kerékpárúthoz”

 

– magyarázta a vállalat.

 

 hirdetes_300x300  

A kerékpáros hidat 2024 tavaszán tervezik megnyitni. A híd közel 500 méter hosszú lesz, ennek fele közvetlenül a víz felett halad majd. A híd megépítésének finanszírozása 50:50 arányban oszlik meg ​​Szlovákia és Magyarország között. A szlovák félhez tartozó projekt teljes jóváhagyott költségvetésének értékéből több mint 4,19 millió eurót (85 százalékot) az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, öt százalékot pedig a szlovák állami költségvetésből finanszíroznak. A fennmaradó összeget a Vízgazdálkodási Építővállalat fizet ki.

 

Az állami vállalat a kerékpáros hidat stratégiai lépésnek tekinti a csallóközi turizmus színvonalának emelésében.

 

„A kerékpáros híd lehetőséget nyit a szlovákok, magyarok és minden kerékpárrajongó számára. A kerékpáros hídnak köszönhetően a sporttevékenység mellett lehetőségük lesz megismerni ezt a sajátos határvidéket”

 

– Vladimír Kollár, a VV vezérigazgatója.

 

A kerékpárút és híd biztonságosabb és rövidebb közvetlen összeköttetést biztosít Doborgaz és Dunakiliti községek között, valamint elősegíti a Szigetköz és a Nagyszombat megye fenntartható megközelíthetőségét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.