Nyitókép: Körkép.sk (Jobbról az első Fehérné Kürthy Erzsébet vezetőségi tag, a gimnázium titkárnője)

 

A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre havi rendszerességgel tart vezetőségi gyűlést, ahol megbeszélik az éppen aktuális teendőket. Február 27-i gyűlésük fő témája az évenként megrendezendő gimnáziumi Nagytalálkozó volt. Ennek kapcsán nemcsak a vezetőségi tagok, de a kerek évfordulós korábbi generációk egy-két képviselője is jelen volt, akik feladatul vállalták, hogy értesítik egykori osztálytársaikat az ünnepséggel kapcsolatos tudnivalókról.

 

A Generációk Nagytalálkozóját minden év június első szombatján rendezi az „Öregdiákok” szervezete, ahol ünnepi műsor keretében különböző fokozatú matúraokleveleket adnak át. Az 50 éve érettségizettek Arany-, a 60 éve Gyémánt-, a 65 éve Vas-, a 70 éve Gránit-, a 75 éve Rubin- és a 80 éve érettségizett diákok Platinamatúra-oklevelet kapnak. Ezek a pillanatok a jelenlévők számára rendkívül értékesek és emlékezetesek.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

A rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókat a gimnázium igazgatója, Andruskó Imre, a szervezet elnöke, Langschadl István, valamint Fehérné Kürthy Erzsébet vezetőségi tag, a gimnázium titkárnője ismertette.

 

Az egyes korcsoportok képviselőinek első feladata lesz, hogy a gimnázium titkárságán leadják osztálytársaik névsorát, aminek alapján a matúraoklevelek előkészítésre kerülnek.

 

Az említett rendezvényen kívül az öregdiákok számtalan módon bekapcsolódnak a város kulturális életébe, így az összejövetel további részében egyéb teendőkről volt szó.

 

A februári vezetőségi gyűlés másik fő témája március 15-höz kapcsolódott.

 

Langschadl István, a szervezet elnöke

 


Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapjára a magyar tannyelvű óvodákkal és iskolákkal együttműködve ünnepi műsort készítenek elő, melyet szintén évi rendszerességgel szerveznek az ünnepnap előestéjén, március 14-én, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban. Ezt követően pedig megkoszorúzzák Egressy Béni szobrát.

 

Március 15-én a gimnázium öregdiákjai ugyancsak elhelyezik a kegyelet virágait Jókai Mór, valamint Klapka György szobránál is.

 

A komáromi gimnázium minden időben a régió egyik legjelentősebb szellemi központja volt, s ezt a jó hírnevet tovább erősíti az öregdiákok csapata is.

 

A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre jövőre ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

 

Egy öregdiák-szervezet életre hívásának gondolata már 2003-ban megfogalmazódott – az ötletet a budapesti Szent István Gimnázium öregdiák-egyesületének, valamint a tatai Eötvös József Gimnázium egyesületének aktív tevékenységéből merítették.

 

Öregdiákok

 

2004 májusában előbb hárman, majd pedig nyolcan jöttek össze a régi diákok közül, és lefektették a szervezet alapjait. A lelkes alapítók Slančíkné Bognár Zsuzsanna, Andruskó Imre, Lovászné Horváth Gabriella, MUDr. Bastrnák Ferenc, Oláh György, Oláh Imréné Domonkos Ilona, Alföldi Károly és Jobbágy Gyula voltak.

 

A szervezet 2018 októberétől a következő összetételben működik: Langschadl István elnök, MUDr. Viola Pál alelnök, Kalácska József alelnök, Fehérné Kürthy Erzsébet pénztáros és Slančíkné Bognár Zsuzsanna titkár.


Hírlevelük a Komáromi Öregdiák évente négy alkalommal jelenik meg, melynek megvan a saját szerkesztőbizottsága és lektorai.

 

A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak a Baráti Köre PT várja soraiba mindazokat a hajdani diákokat, akik a közeli vagy a távolabbi múltban a neves Alma Mater falai közt érettségiztek. Mindennek célja, hogy minél jobban erősítsük a felvidéki magyarság egységét.

 

A szervezet közösségi oldala ezen a címen érhető el:

 

A március 14-én megrendezésre kerülő ünnepségre és azt követően Egressy Béni szobrának megkoszorúzására mindenkit szeretettel várnak. A belépés az ünnepi műsorra díjtalan.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!