Nyitókép: Gúta Város Fb-oldala

 

Az októberi helyhatósági választások egyik legnagyobb meglepetése Gútán következett be, ahol Halász Béla független jelöltként 16 év után kiütötte a polgármesteri székből az MKP addigi helzi erős emberét, Horváth Árpádot.

 

Halász nem elégedett meg az eredménnyel, nem dőlt hátra a városi címer előtt a székében. Kiegyezett egyik kihívójával, Kárpáty Ernővel, akiből ennek köszönhetően alpolgármester lett. Kézbe vette a dolgokat a sok szempontból téli álmát alvó városban és elkezdte választási programjának megvalósítását.

 

 hirdetes_300x300  

 

Ennek egyik pontjaként számvetést tett hivatalba lépésének első 100 napjáról, az eddigieknél sokkal jobb és hatékonyabb együttműködésre törekedve a lakossággal.

 

Felvidéki magyar körülmények között nem szokványos „melós“ tempót produkálva Halász sorra gyűjti be a nem rá szavazók elismerését is. Hosszú távú megoldás született a gútai városházán?

 

 

Az alábbiakban az új polgármester hivatalba lépésének első 100 napja alatt megvalósult eredményeit ismertetjük:

 

1. Megállítani a város lakosságának csökkenését

 

Fő cél a lakosság megtartása, olyan életkörülmények teremtése, amelyek vonzóvá teszik a várost elsősorban a fiatal családok számára. Ezért is döntött úgy a város vezetősége, hogy a Déli-zónában első körben értékesítésre szánt építkezési telkek közül 11-et a fiatal, kisgyermekes családok részére jelölt ki, amiket sikerült is értékesíteni, hiszen nagy volt irántuk a kereslet.

 

2. Szennyvíztisztító helyzete:

 

A város vezetősége örömmel számolt be arról, hogy az első fázis építési munkálatai előreláthatólag augusztusra befejeződnek. A város valamennyi lehetséges fejlesztésre pályázni kíván, ilyen például a csatornahálózat kibővítése és a már meglévő csatornarendszer korszerűsítése, amit az úthálózat és a járdák felújításával, a főút valamennyi gyalogos átkelőhelyének kivilágításával, valamint a várost átszelő kerékpárút kiépítésével szeretnének egybekötni, ezáltal is biztonságosabbá kívánják tenni a városi közlekedést.

 

3. Az energiaválság helyi kihívásainak orvoslása:

 

Amint az a fórumon elhangzott, az energiaválság a várost is súlyosan érinti, amire reagálni kell. Ennek érdekében valamennyi energiagazdálkodást segítő projektre pályázni kívánnak. Első lépésként már felmérték a város által működtetett intézmények energiagazdálkodását, az épületek állapotát és céljuk, hogy energiahatékonnyá tegyék ezeket az épületeket megfelelő szigeteléssel, napelemek használatával, nyílászárók esetleges cseréjével. Az így megspórolt pénzt a város további fejlesztésekre kívánja fordítani.

 

4. Sport és szabadidős tevékenység:

 

E téren is komoly fejlesztésekre van kilátás. Sikeres pályázatok esetén, Gúta új kültéri multifunkcionális sportpályával, valamint egy korszerű sportcsarnokkal büszkélkedhet majd. Mindkettőre évtizedek óta nagy igény mutatkozik. Halász Béla bízik abban, hogy sikerül is megvalósítani.

 

2,5 millió eurót pályázott meg a város a Templom téren lévő, mostanáig irodahelységeknek helyet adó épületének teljes rekonstrukciójára és bentlakásos egészségügyi ellátóközponttá alakítása, ami 30 önállóan magát ellátni képtelen embernek adhat otthont és 24 órás szakszerű ápolást is nyújtana egyben. Tervezik a városi művelődési központ teljeskörű rekonstrukcióját is.

 

5. Hulladékgazdálkodás:

 

2022-ben Gúta a mérésalapú hulladékgazdálkodásra tért át, a hulladéktárolókra chipet szereltek. Így mérhetővé vált, hogy az egyes háztartások mennyi kommunális hulladékot termelnek. Egy új telefonos alkalmazás segítségével ez a lakosság számára is könnyen nyomon követhető. A korszerű hulladékgazdálkodás eredményeképpen 63%-kal nőtt a válogatási ráta és a városban 800 tonnával csökkent a kommunális hulladék mennyisége.

 

A teltházas fórumon több lakossági kérdést, meglátást, javaslatot is sikerült áttekinteniük, A pozitív tapasztalatot, konstruktív légkört látva a  polgármester egyúttal igéretet tett arra, hogy évente két alkalommal kerül majd sor hasonló megbeszélésre a város lakosságával.

 

Gútával kapcsolatban említést érdemel, hogy a március 15-i megemlékezések egyik vezérszónoka az a Gyimesi György lesz, aki az MKP platformmal épp aktív tárgyalást folytat a Szövetséggel való esetleges közös parlamenti indulását illetően.

 

 

Halász Béla e téren is pozitív példával jár elöl. Már csak a város egyes MKP-s vezetőinek kellene belenőniük abba a bizonyos kabátba. Hiszen egy dolog az orvosi köpeny megelőlegezte elismerés, más dolog pedig az öncélú törtetés, az országos politizálás alapvető elvárásainak elsajátítása nélkül.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!