Nyitókép: Körkép.sk

 

2023. április 4-én a Sine Metu Polgári Társulás együttműködve a Magyar Nemzeti Múzeum vezető beosztású munkatársaival sajtótájékoztatót tartott a komáromi Öregvárban, közvetlenül a Ferdinánd-kapu előtt.

 

Az információk a már végrehajtott georadaros kutatások első eredményeiről és az együttműködés formájáról szóltak, amely az egyesület és a múzeum közös projektjeként indult.

 

 hirdetes_300x300  

A sajtótájékoztatón részt vett Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke, Dr. Virágos Gábor, a MNM Nemzeti Régészeti Igazgatósága régészeti főigazgató-helyettese, Kovács Lóránd Olivér, a MNM Nemzeti Régészeti Igazgatósága tudományos igazgatója, Dr. Stibrányi Máté, az MNM Műszeres Felderítési Osztályvezetője, valamint Keszegh Béla, Komárom város polgármestere.

 

Balról Orosz Örs, Kovács Lóránd Olivér, Stibrányi Máté, Virágos Gábor

 

Orosz Örs sajtótájékoztató kezdetén üdvözölte a jelenlévőket, majd röviden összefoglalta a Felvidék-szerte folyamatban lévő tevékenységüket, így a gombaszögi pálos kolostor és a Farnad községben zajló templomi ásatásokat, ahol éppen egy bécsi fillért találtak. Ugyanígy szólt a soron lévő komáromi tervekről, és egyben át is adta a szót a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettesének, Dr. Virágos Gábornak.

 

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Múzeum kidolgozta azt az új kutatási stratégiáját, amibe ezek a tervek beleférnek, majd pedig szólt arról is, mi köti őt tanulmányai kapcsán Komáromhoz:

 

„Ami miatt én nagyon örülök ennek a lehetőségnek, hogy ma itt vagyunk, és itt lehetünk az az, hogy egy kicsit visszarepít az időbe. Harminc évvel korábban Komárom másik városrészében, a Duna túloldalán, a korábbi Brigetio területén folytattam saját régészeti tanulmányaimat és ott végeztem az első ásatásaimat, ezért is nagyon jó érzés visszajönni újra erre a helyszínre.

 

Mindez fel is vezeti hihetetlenül óriási jelentőségét Komárom városának… hiszen már a római korban is az egyik legfontosabb átkelőhelynek számított. Itt volt Pannónia négy légiója közül az egyik légió állandó állomáshelye, és hatalmas római város épült köré. Aztán pedig a középkorban fölépült a jelenlegi kutatatás középpontját képező vár, amit az újkorban erőddé bővítettek. Hogy ennek milyen nagy jelentősége van, az is mutatja, hogy (az erőd) rajta van a Világörökség előszobáját képező javaslati listán.

 

Balról Kovács Lóránd Olivér, Stibrányi Máté, Virágos Gábor.

 

Dr. Virágos Gábor elmondta, örömükre szolgál, hogy tudnak segíteni, és tudják támogatni a szakmai kollégákat, valamint a környező országok projektjeit.

 

Kovács Lóránd Olivér, a MNM Régészeti Igazgatósága tudományos igazgatója valóban tudományos szempontból világította meg a témát. Elmondta, ez a projekt egy határokon átnyúló együttműködés alapját tudja megteremteni, maga az erőd pedig egy kiemelten fontos helyszínnek számít, és előnye, hogy Budapestről is könnyen elérhető. A tudományos igazgató a továbbiakban rámutatott, hogy:

 

„Európa története gyakorlatilag az új kőkortól kezdve napjainkig nem szétválasztható, egységes egyként lehet kezelni. Vannak kisebb-nagyobb tájegységek, ezek országhatároktól, nyelvektől függetlenek, és ez az, ami gyakorlatilag össze is kapcsolja ezeket a területeket, amelyek kiemelten fontosak számunkra.”

 

 

A komáromi kutatásokról, illetve annak a módszertanáról Dr. Stibrányi Máté, az MNM Műszeres Felderítési Osztályvezetője beszélt. A jeles magyarországi geofizikus-régész elmagyarázta az általuk használt legújabb technológiát, a kvardos magnetométert, amellyel nagy területeken át tudják vizsgálni a talajt 2–3 méter mélységben. A szakember két fényképen be is mutatta, amit az Öregvárban a földfelszín alatt találtak. Teljes bizonyossággal található itt egy nagyobb épület, és sok kisebb létesítmény, amelyről még pontosabb információk nincsenek. Mindezek tudatában azonban értelmét látja a további kutatásoknak.

 

Orosz Örs a tartalmas sajtótájékoztató végén megjegyezte, hogy a soron következő munkálatokról természetesen egyeztetnek az illetékes szlovákiai szervekkel, majd pedig megköszönte a résztvevők jelenlétét.

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!