Nyitókép: Körkép.sk (Boráros Imre és Tarics Péter a Petőfi-esten)

 

Április végén nagy sikerű Petőfi-emlékestet tartott a Boráros Imre Színház a komáromi nyugdíjasok klubjában, ahol teltházas közönség várta az előadást. A mintegy hatvan perces előadóest 2022 októberében készült a szabadságharc költője születésének 200. évfordulója tiszteletére, valamint a Petőfi Emlékév keretében, amellyel a társulat már több felvidéki települések és iskolában vendégszerepelt – szép sikerrel.

 

A verseket Boráros Imre Kossuth-díjas színművész válogatta a műsorba és ő is adja elő azokat. A válogatásban kevésbé ismert és népszerűbb Petőfi-költemények egyaránt szerepeltek. Olyan Petőfi-költemények hangzottak el a műsorban többek között, mint „A XIX. század költői”, a „Jövendölés”, a „Carmen Lugubre”, A „Búcsú a színészettől”, a „Tintásüveg”, „Az én torkom”, „A jó öreg kocsmáros”, a „Mi a szerelem?”, a „szülőföldemen” stb.  Boráros több alkalommal megénekeltette a közönséget, különösen azoknál a verseknél, amelyek megzenésítette voltak, például a következők esetében: Távolból, Befordúltam a konyhára, Fa leszek,  Ereszkedik le a felhő, Rózsabokor a domboldalon stb.

 

Boráros Imre Kossuth-díjas színművész verset mond

 

 hirdetes_300x300  

Az előadás narrátora, előadóművésze Tarics Péter volt, aki a történeti összekötőszöveget írta és adta elő a műsorban. Az irodalomtörténeti szövegeket a legújabb történeti- és irodalmi kutatások eredményei alapján írta meg, új tényeket és információkat megosztva Petőfiről és életművéről a közönséggel. Szó volt benne Petőfi felvidéki és erdélyi vándorútjáról, fiatalkori éveiről, szerelmeiről, vándorszínészetéről, barátságainak jelentőségéről és ellenségeiről, a forradalmár Petőfiről. Tarics többször korabeli idézetet olvasott fel Petőfi Sándortól, ami gazdagította az előadás mondanivalóját. 

 

Tarics Péter éppen egy humoros Petőfi-történetet mesél a közönségnek.

 

Az előadás művészeti munkatársa Petrécs Anna, hangmérnöke Apagyi László volt. Az előadóest végén a hálás közönség vastapssal jutalmazta Boráros Imre és Tarics Péter szereplését. Ezt követően tartalmas beszélgetés valósult meg a szabadságharc költőjére emlékezve.

 

L.A.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.