A Csemadok Madari Alapszervezete a jelenkor ifjúsága számára olyan képet alakított ki múltbéli tevékenységéről, hogy tán nem is létezett soha, hiszen hosszú évtizedekre visszamenőleg semmiféle életjelet nem mutatott magáról.

 

Ezen a helyzeten változtatott a falu szülötte, Tóth Ildikó, aki 2022. őszén újraalapította a Csemadok Madari Alapszervezetét, ami egyben ifjúsági szervezet is, s mely azóta is folytonosan és sikeresen működik.

 

Tóth Ildikó Nagymegyeren érettségizett a Kereskedelmi Akadémián, majd pedig az UCP egyetemen folytatta tanulmányait, ahol nemzetközi kereskedelmet tanult. Tanulmányai befejezését követően Bécsbe költözött, és itt is helyezkedett el, a szakmájában. Érdemes róla tudni, hogy huzamosabb ideig élt Ausztriában, de jelenleg, hogy ikerfiacskái születtek és betöltötték első életévüket, visszatért velük szülőfalujába, a dimbes-dombos, hatalmas erdőséggel körbehatárolt Madar kisközségbe.

 hirdetes_300x300  

 

 

Gyermekei nevelése mellett másik fő célja, hogy fellendítse a szunnyadó falucska kulturális és társadalmi életét, ezért vállalta el, hogy a Csemadok Madari Alapszervezetének elnöke legyen. Jelenleg vállalt életvitele példa lehet bármelyik felvidéki fiatal számára.

 

Megalakulásuk óta szerveztek már több családi programot, karácsonyi vásárt, zeneművészeti előadást, könyvbemutatót. Ildikó jelenléte óta pezseg a közösségi élet Madaron. Szorosan együttműködik a falu önkormányzatával, és legtöbb rendezvényüket a tágas, modern kultúrházban tartják meg. Volt azonban példa arra is, hogy Pásztor Ádám gitárművész koncertjét a gyönyörű környezetben elhelyezkedő impozáns madari református templomban tartották meg.

 

A fiatal édesanya megszervezte Madaron a Ringató foglalkozások rendszeres működését, amelynek célja, hogy a kisgyermekes szülők és gyermekek együtt éljék át a közös éneklés és játék örömeit. A Ringató foglalkozásainak vezetője a községben Dobai Eszter.

 

 

Tóth Ildikó érdemei közé sorolható továbbá, hogy szoros kapcsolatot ápol a helyi óvoda igazgatónőjével, Szabó Gabriellával, hiszen mindketten küldetésüknek tekintik, hogy a magyar gyermekek Madaron maradjanak, itt nevelkedjenek a faluközösség javára.

 

2023 áprilisában két sikeres rendezvényt is tartottak, előbb egy író-olvasó találkozót, majd pedig a hónap végén egy nagyszerű, tömegeket vonzó Családi Napot, amelyen szórakoztató, vidám, tanulságos programokat szerveztek a legkisebbeknek. Mindeközben nem feledkeztek el a kreativitás fejlesztéséről, és a gyerekek mozgásigényéről sem. Ezért volt légvár, kötélhúzó verseny, íjászat, közösségi gyermekjátékok, mesesarok, Tomi-bohóc vidám percei, a helyi tűzoltók tevékenységének bemutatása, és természetesen az étel-ital sem hiányzott, melyek közül a gyerekek nagy kedvence, a finom palacsinta iránt volt a legnagyobb érdeklődés.

 

A Családi Nap sikeres megvalósulásához hozzájárult Madar község önkormányzata, a helyi Önkéntes Tűzoltó Testület, a Rokkantszervezet, a Magyar Tannyelvű Óvoda, valamint számos lelkes civil segítő, és nem utolsósorban Ildikó családja, akik figyelmes és gondoskodó szeretete, támogatása nélkül két pici gyermeke mellett nehezen valósíthatna meg bármilyen Csemadok-rendezvényt.

 

 

Tóth Ildikó Csemadok-elnök elmondta, hogy a vidám, szórakoztató programok mellett szeretnének gondot fordítani a magyar vonatkozású jelentős történelmi események megünneplésére is, hogy a múltban gyökerező összetartó erőt átörökítsék a jelenkor emberére, és ne csupán múltja, de jövője is legyen a sokszáz éve Madar községben élő felvidéki magyaroknak.

Mindezek megvalósítása azonban csak egy összetartó közösséggel lehetséges, ezért hát folyamatosan várják az új tagok csatlakozását. Életkortól függetlenül mindenkit nagy szeretettel üdvözölnek az újjáéledt madari Csemadok Alapszervezetében.

 

Mottójuk: Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.
(Széchenyi István)

 

Buday Mária

Fotók: Dibusz Erika felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!