Nyitókép: TASR

 

Az időjárás jelenleg kedvez a Felső-Gömör egyik legkeresettebb európai látványosságnak, így a Domica-barlang látogatói teljes mértékben élvezhetik a körutazás a Styx (Sztüx) föld alatti folyón.

 

Korábban ugyanis előfordult, hogy a tartós aszály idején teljesen kiszáradt az ókori görög mitológiában a szent folyóval azonos nevű folyó, amely az élők világa és a holtak birodalma közötti határt képezi.

 

„A kedvező időjárásnak köszönhetően a Domica-barlangban jelenleg egy vonzó, hosszabb kört lehet teljesíteni a Styx folyó mentén. Teljes hossza 930 méter” – tájékoztatott a Gömör-Kishonti régiót népszerűsítő Gömöri Regionális Turisztikai Szervezet (OOCR), hozzátéve, hogy nemcsak a föld alatti hajózás teszi a Szlovák-karszt legnagyobb barlangját – amely az UNESCO Világörökség része is – vonzóvá.

 hirdetes_300x300  

 

„A Domicára jellemzőek a vízeséses tavak, az úgynevezett római fürdők és a Plitvicei-tavak, valamint a hagyma alakú sztalaktitok (a barlang mennyezetéről lefelé növekvő cseppkő – szerk. megj.) és a pagoda alakú sztalagmitok (a barlang aljáról felfelé növekvő cseppkőképződmény – szerk. megj.). Mintegy 16 denevérfaj él itt, amelyek közül a déli patkódenevér 1000-2000 tagú téli kolóniát hoz létre Domicában”

 

– magyarázta az OOCR.

 

Említésre méltó a 2,5 kilométer hosszú tanösvény is, amely a barlang közelében található. A turistákat jellegzetes karrmezőkkel tarkított karsztos tájon vezeti végig, mindemellett csodálatos kilátás nyílik a szlovák és a magyar oldalra is.

 

FOTÓ: TASR

 

Hogy meddig lehet hajózni a Styx folyón, azt aligha lehet megjósolni.

 

„A Styx aktivitása ingadozik, és nagyon nehéz megjósolni, különösen a jelenlegi klímaváltozás időszakában” – mondta Dagmar Gaviarová, Szlovákiai Barlangok Igazgatóságának hidrológusa tavaly a TASR-nek, hozzátéve, hogy a föld alatti hajózás működtetése kezdettől fogva a vízhiány problémájával küzdött. Hozzátette, a Styx alkalmi folyócska, tevékenysége elsősorban a külső éghajlati viszonyoktól függ, különösen a csapadék mennyiségétől és az év közbeni eloszlásától.

 

A Styx folyó egyik ismert kiszáradása 2014-ben következett be. Amikor a Domicát műszaki szünet után kinyitották, nyoma sem volt a föld alatti folyónak. Teljesen kiszáradt.

 

A Szlovákiai Barlangok Igazgatósága (SSJ) honlapján közzétett információk szerint két körút közül választhatnak a Domicába látogatók. A rövid 45 percig tart, hossza 782 méter. A hajózással egybekötött körút 60 percig tart és 930 méter hosszú. A hőmérséklet a barlangban 10 és 14 Celsius fok között mozog.

 

A Domica-barlang a magyar Baradla-barlanggal együtt egy egyedülálló barlangkomplexumot alkotnak, amely két ország – Szlovákia és Magyarország – területén található.

 

 „Öt-hatezer évvel ezelőtt, a fiatalabb kőkorszakban – a neolitikumban – ősember élt ebben a barlangban. Az ásatások során különféle kő- és csonttárgyakat találtak, amelyek közül néhányat a bejárati csarnokban láthatnak a látogatók”

 

– írja az SSJ.

 

A Domica Tornalja és Rozsnyó között található, körülbelül 10 kilométerre Pelsőctől délkeletre és 2 kilométerre a magyar államhatártól.

 

SME, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.