Nyitókép forrása: Mede Géza

 

Mottó: „Kalász, kalász, árva Magyar kalász, miért csillog könny a búzaszemeden?
Kalász, kalász, árva Magyar kalász, miért sír a szél a Csíki-hegyeken?
Gyergyó felől hírt hoz a szél, árva Székely kalászokból panaszos a kenyér!
Kalász, kalász, árva Magyar kalász, azért csillog könny a búzaszemeden.”
(Magyar nóta – részlet, a rendezvényen Ferenc Veronika énekelte)

 

Elkezdődött a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program 2023-as évadja. Az ünnepi köszöntőkből megtudtuk, hogy a Magyar Örökség-díjas program több mint 10 éve indult el a gazdatársadalom segítő szándékú összefogásából, és az egyik legszélesebb tömegeket megmozgató karitatív kezdeményezéssé vált. Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók, hogy gyerekeket, időseket, családokat segítsenek a szükségben. A program indulásakor összegyűlt gabona mennyisége mára megszázszorozódott, növekszik az adományozók száma is. Közel vagyunk ahhoz, hogy valamennyi rászoruló asztalára „mindennapi kenyér” kerüljön a Kárpát-medencében.

 

Ma a program Búzaszentelő Ünnepsége zajlik a felvidéki Hanván. Ősi hagyomány szerint a történelmi egyházak képviselői ökomenikus istentisztelettel egybekötve, a négy égtáj felé fordulva kérnek áldást a vetésre, a gazdálkodók munkájára és a termésre.

 

 hirdetes_300x300  

Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia párt elnöke ünnepi beszédét nagy érdeklődés és figyelem kísérte.

 

„Ma, Hanván jeles költőnk, Tompa Mihály működési helyén gyűltünk össze a Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepségre, hogy áldást kérjünk a termésre. Amikor a mindennapi kenyerünkért imádkozunk, vajon odagondoljuk-e mögé mezőgazdászaink mindennapi, fáradságos munkáját? A Szövetség azon dolgozik, hogy megerősítse a mezőgazdaság helyzetét, és visszaállítsa az ország élelmiszer-önellátását. Ezzel csökkenthetjük függőségünket más országoktól.”

 

Forró kitért a Szövetség-Aliancia párt aktuális helyzetére is:

 

„Pár napja pártszakadás fenyegetett, de mára már egységes a párt. Örülök, hogy a tagságunk többsége az egység megmaradása mellett döntött. Meg szeretném emliteni a rimaszombati tagjainkat, akik egységesen döntöttek a Szövetség mellett. Nagyon sok pozitív energiát, biztató szót kapunk a napokban. A tagjaink jelzik, hogy együtt akarnak maradni, egységben az erő alapon. Sürgős a dolgunk, hiszen már itt van a vetés ideje, ha aratni akarunk a szeptemberi választásokon, dolgoznunk kell. Csak munkával tudjuk meggyőzni a választókat, hogy ránk szavazzanak”

 

– hangsúlyozta Forró Krisztián.

 

„Aki nem vet, nem is arat” – hangzott el az örök igazság Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke részéről, aki egyik kezdeményezője volt annak idején a programnak.

 

Megtudtuk tőle, hogy a program soha nem látott mértékben kovácsolta össze a gazdákat a segíteni akarásban a Kárpát-medencében. Nagyon jó tapasztalatokat szerzett Amerikában is a diaszpórás magyar gazdák között, ahová szintén eljutott a program híre. Hangsúlyozta, hogy mindig meghatotta őt a kenyérrel – élettel – megajándékozott szegény sorsú emberek hálája. És bizonyára így vannak ezzel az adakozó gazdák is.

 

Forró Krisztián a Szövetség-Aliancia párt elnöke
Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia párt elnöke

 

Beszédében kitért az aktuális politikára, a háború okozta problémákra. Megerősítette, hogy Magyarország kormánya nem hagyja magára a felszabdalt külhoni magyarságot. Főleg most nem, amikor az nagyon rászorul a segítségre.

 

„Trianon felszabdalt bennünket, térdre kényszerített, sokan gondolták, hogy a magyar már nem tud felállni. Felálltunk, élünk, mert dolgozunk, bebizonyítottuk, tudunk harcolni magunkért”

 

– mondta.

 

Üdvözölte a Forró Krisztián pártelnök beszédéből kicsengő optimizmust, szerinte erre most nagy szükség van. De mindenekfelett a kemény munkára van szükség a Felvidéken, hiszen itt vannak a választások, az emberek teljesítményt várnak.

 

Fotó: Mede Géza

 

A többi ünnepi beszédből talán még Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke beszédét érdemes felidézni, aki a szlovákiai gazdák tavalyi eredményéről beszélt. A gabona termése tavaly átlagos volt, viszont a kukorica, repce és még sok egyéb termény elmaradt a várakozástól. Örömtelinek tartja viszont, hogy a Magyarok Kenyere program keretén belül mintegy 100 tonna búza jött össze az adakozóktól. Ezt a mennyiséget 15 gyűjtési ponton 15 falugazdász irányításával sikerült összeszedni. Lisztté való őrlésére a Gútai Malomban került sor.

 

A rendezvényt kulturális betétprogrammal is érdekesebbé tette a rendező. Verssel, énekkel, zenével felléptek Agócs Sándor tárogatóművész, az Andante kórus Tornaljáról, Nagy Eszter Réka, Ferenc Veronika, a Hanvai Tompa Mihály Vegyeskar és a Thomasz Band.

 

A menetet a búzatáblához az Ózdi Huszárok vezették fel.

 

Fotó: Mede Géza

 

A láthatóan hatalmas munkát igénylő szervezést a hanvai Agrárium k.f.t és a Diakóniai otthon dolgozói biztosították Juhász István vezetésével.

 

A rendezvényt követően a Körkép.sk megkérdezte Forró Krisztiánt tudják-e már a pártban, hogy ki lesz az Országos Tanács elnöke, a kilépő Solymos László helyett?

 

Forró Krisztián válaszából megtudtuk, hogy az Országos Tanács új elnöke és a platformok új elnökei a jövő hét folyamán lesznek ismertek.

 

 

Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának az elnöke. Fotó: Mede Géza

 

A Hanvai Tompa Mihály Vegyeskar. Fotó: Mede Géza

 

Papp Zsolt György, a Magyar Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Fotó: Mede Géza

 

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke. Fotó Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

Fotó: Mede Géza

 

 

Mede Géza

a képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 72 olvasónak tetszik ez a cikk.