Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

Szlovákia legnagyobb szökőkútja ismét működőképes, 16 év után visszatért a víz a pozsonyi Szabadság térre.

 

Ahogy arról Annamária Krchňavá, a Pozsonyi Mentropolitan Intézet munkatársa sajtóközleményben tájékoztatott, a szökőkút komplex restauráláson esett át – négy évtized után megtisztították a hársfavirágot, új fúvókákat adtak hozzá, elzárták az eredeti lépcsőzetes medencéket és korszerűsítették a gépteret.

 

A barátság és a béke szimbóluma

 hirdetes_810x300  

 

A szökőkút üzemeltetése is lényegesen gazdaságosabb lett, emellett biztonságosan bele lehet lépni, hogy az emberek lehűthessék magukat. Ezzel egyidejűleg a tér egy része is átalakításon esett át, ahova fákat ültettek ki, emelt ágyásokat alakítottak ki automata öntözéssel, emellett a tér új bútorokat és világítást is kapott.

 

A szökőkút munkálatai 2021 novemberében kezdődtek. Ez év őszén folytatódik a rekonstrukció második üteme, melynek során további növényzetet fognak telepíteni. Mindemellett játszóteret is építenek a gyerekeknek, és kijavítják a tér utolsó burkolt területeit is.

 

Atmosféra počas oficiálneho obnovenia prevádzky fontány Družba na bratislavskom Námestí slobody. Bratislava, 24. jún 2023. Foto: SITA/Jana Birošová

 

Hozzáférhetőbb az emberek számára

 

Matúš Vallo pozsonyi polgármester szerint a tér az újjáépítést követően sokkal alkalmasabb nagy nyilvános összejövetelek lebonyolítására.

 

Ján Mazúr, a Pozsonyi Metropolitan Intézet igazgatója arról tájékoztatott, hogy a szökőkút hársvirág alakú, amely a nemzetek közötti barátságot és békét jelképezi. „Ez az üzenet napjainkban is több mint aktuális” – tette hozzá.

 

Atmosféra počas oficiálneho obnovenia prevádzky fontány Družba na bratislavskom Námestí slobody. Bratislava, 24. jún 2023. Foto: SITA/Jana Birošová

 

Az elmúlt nyár folyamán átalakították a szökőkút medencéit, átépítették a betonszerkezetet, aknákat, ereszcsatornákat és a vízszigetelést. A helyreállítás részeként eltávolították a medencék határoló falát, így a szökőkút jobban megközelíthető az emberek számára.

 

„A teljes szökőkút három különböző permetezési módban működhet – száraz, klasszikus és kaszkád módban. A szökőkút átmérője 45 méter, a központi szobor 12 tonna súlyú és rozsdamentes acélból készült. A szökőkúton belül a szénacélból készült, nem megfelelően kiegészített szerkezeteket eltávolították, és rozsdamentes acélra cserélték”

 

– tájékoztatott Krchňavá.

 

Atmosféra počas oficiálneho obnovenia prevádzky fontány Družba na bratislavskom Námestí slobody. Bratislava, 24. jún 2023. Foto: SITA/Jana Birošová

 

Krchňavá arról is beszámolt, hogy korábban legfeljebb kétezer köbméter víz keringett a szökőkútban, most tízszer kevesebb fog.

 

A szökőkút közvetlen környezetébe egyedi terrazzót öntöttek, amelyet az építészek az eredeti gránit burkolatból és bazaltlapokból hasznosítottak újra.

 

A Družba szökőkút 1979 és 1980 között épült. A szocializmus idején a Szabadság teret Gottwald térnek hívták az első csehszlovák kommunista elnök, Klement Gottwald tiszteletére. 2007 óta a szökőkutat rossz műszaki állapot miatt kiürítették – nem működtek a szivattyúk, a vezetékek és a medencék vízszigetelése.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!