Nyitókép: BSK

 

A Pozsony Megyei Önkormányzata (BSK) 2021 májusában kezdte meg a nemzeti kulturális emlékműnek számító dunacsúni kastély komplex rekonstrukcióját, melynek végén az eredetileg leromlott állapotú épületet és környékét egyedülálló környezetvédelmi és oktatási központtá alakítják. A kastély a nagyközönség előtt már 2024 elején megnyílhat és elérhetővé válhat.

 

„A kastély rekonstrukciója a végső fázisban van. Az épület külső homlokzatának befejezését végezzük, belül pedig már csak befejező munkálatok vannak hátra – a padló és csempe, ajtók és lámpák beépítése, szociális berendezések és festési munkák. A kert revitalizálásának részeként még a kert fejlesztése és a pavilon felszerelése vár ránk. A munkálatok várhatóan ez év őszén fejeződnek be. Ezt követően egy interaktív ismeretterjesztő kiállítást helyezünk el a kastély helyiségben, amely a nagyközönség számára is elérhető lesz“

 

– magyarázta Juraj Droba, a BSK elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

 

A kastély épületében egy interaktív kiállítást alakítanak ki, amely a régió természeti örökségének különböző területeire összpontosít, mint például a Duna-delta és az ártéri erdők. A belső térben alkotóműhelyek és egy multifunkcionális terem kerül kialakításra. A kertben különféle élmény- és interaktív elemek kerülnek elhelyezésre, mint például öntisztulni képes biotóp tó, madárfészek, fapalló a vizes élőhely felett, mászó totemoszlop, interaktív fal, „mezítlábas” élményösvény, valamint a sérült állatok mentőállomása.

 

Pozsony megye számára kiemelt feladat a régió környezetének védelme és minőségének javítása. Mindez az újonnan épülő ökocentrumban is megvalósításra kerül, amely egyedülálló pilótaprojekt a régióban. Pozsony megyében több kisebb környezetvédelmi központ is működik, de egy átfogó, nemzetek felett álló hiányzott.

 

 

„Magának az ökocentrumnak a célja a régió környezetnevelési központjainak koordinálása és módszertani támogatása lesz a Pozsony megye és határ menti régiói által kínált legérdekesebb dolgok átfogó bemutatásában. Az épület helyiségeiben az ártéri erdőkről, a Duna-deltáról, valamint az erdők, legelők és rétek ökoszisztémáiról szóló interaktív kiállítás kap helyet. Az ökocentrum legfontosabb feladata a környezeti nevelés és ökooktatási programok biztosítása lesz a megye összes iskolája és diákjai számára”

 

– tette hozzá Juraj Droba.

 

A kivitelezési munkák és a kiállítóterek költségei meghaladták a 4,2 millió eurót.

 

BSK/Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!