Nyitókép: Körkép.sk

 

Idén ismét nagyon szép adventi jelképek díszítik Komárom városát. A főtéren már az előző héten felállították a 12 méter magas formás ezüstfenyőt, amelyre folyamatosan rákerültek a karácsonyi díszek is. A belváros több pontján szintén megjelentek az ünnepvárás egyéb vizuális elemei.

 

Az előző évből ismert karácsonyi esztétikumok mellett új hangulatfokozó díszekkel is találkozhatunk; közülük legszembetűnőbb a hat és fél méter magas karácsonyfára formázott többszintes emeletes színpad, csodálatos fenyődíszítéssel és kivilágítással, amely közvetlenül a városháza előtt, de a Klapka-szobor mögött épült fel. Az ünnepi szerepléseknek helyet biztosító remekmű a város két támogatójának, Kneizel Richardnak és Ruman Patriknak köszönhető.

 

 hirdetes_810x300  


Persze megjelent a mesés ezüstös rénszarvas-fogat is, a Szentháromság szobor közelében, melynek hintajára fölkapaszkodhatnak kicsik és nagyok; valamint az aranykapu, kiváló lehetőséget teremtve karácsonyi hangulatú fotók készítésére.

 

A Betlehem most is bemutatja a Szent Családot, legmeghittebb pillanatában. A jelképes betlehemi szállás két éve újult meg, melynek révén művészi igényességgel készült csodaszép Jézus-jászolban gyönyörködhetünk. A város főterét ékesítő adventi koszorú szintén teljes pompájában ragyogott már az ünnepkör első vasárnapjára. 

 

 

E vizuális szimbólumok mellett azonban nem szabadna elfeledkeznünk a valódi tartalomról: az advent az elcsendesedés ideje, eredetében keresztény ünnep, már évszázadok óta a Krisztus-várás ismételt átélése.

 

A katolikus egyház az ünnepkörhöz kapcsolódó szertartásokat Szűz Mária tiszteletére mutatja be, advent első vasárnapjától karácsony első napjáig, minden hajnalban, napkelte előtt. E hajnali szertartásnak jelentős szerepe van az emberek lelki feltöltődésében, megújulásában.

 

 

Komáromban az ünnepváró műsorfolyam fő szervezője és irányítója idén a komáromi városi hivatal. A nyitóünnepségre december 3-án, advent első vasárnapján került sor, az első adventi gyertyagyújtás alkalmával. Az ünnepi alkalomra rengetegen kilátogattak Komárom főterére, hasonlóan, mint az előző évben.

 

A rendezvényen városi elöljárók köszöntőjét követően a történelmi egyházak lelki vezetői is szóltak az egybegyűltekhez. Az egyházi méltóságok mindannyian hangsúlyozták az ünnep valódi üzenetét, amely a Krisztus-várásban nyilvánul meg, s amelyet az egymás iránti szeretetben és tiszteletben tudunk érvényre juttatni. A katolikus egyház plébánosa, a református és az evangélikus egyházak lelkészei ünnepélyesen megáldották az adventi koszorút.  A lelki vezetők tehát tulajdonképpen a béke nagyköveteiként szóltak a tömeghez.

 

 

Az egyházi szertartást követően felvillant a kültéri koszorú első gyertyája, valamint a színpadot beborító fenyő-díszítés fényei; s mindezt gazdagította a tartalmas ünnepi műsor, amelyet a Cantus Iuventus, a Selye János Egyetem Nőikara, valamint Slovenkí Rebeli együttes adott elő, így varázsolva széppé és hangulatossá az ünnepi estet. A karácsonyi dalok felhangzásánál az ünneplők tömegén érezni lehetett az emelkedettség pillanatát. 

 

A karácsonyi ünnepkör nyitórendezvényét követően kicsik és nagyok boldogan fotózkodtak az aranykapuban, próbálgatták a rénszarvasok szánjának teher bíróképességét, és örültek a karácsonyfa csillogó díszeinek.
Persze, a hideg időben a test- és lélek-melegítő italok sem hiányoznak, a forralt bor, a puncs, a tea, a forró csoki.

 

 

A hangulatos, csodaszép karácsonyi várakozásnak lesz folytatása.

 

De ne feledkezzünk el közben Advent valódi üzenetéről:

 

Rorate coeli desuper et nubes pluant iustum!

Harmatozzatok, egek, onnan felülről, és ti, felhők, hullassátok az Igazat! Nyíljék meg a föld és teremje az Üdvözítőt, és sarjadjon vele szabadulás is.  (Izajás 45, 8)

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!