Nyitókép forrása: Techbox

 

Dunaszerdahely január elejétől két elektromos autóbuszt üzemeltet, amelyek három vonalon ingyenesen szállítják a város területén a lakosságot. Szép kezdeményezés, a buszok károsanyag-kibocsátása (az uralkodó értelmezés szerint) nulla, a város szerint megfelelnek a modern követelményeknek. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy a járművek Magyarországról származnak, a múltjuk pedig elég hányatott. Mutatjuk, hogyan jutottak el a kétes minőségű buszok Magyarországról egy szlovákiai oligarchán keresztül Dunaszerdahelyre.

 

A TotalCar cikke szerint az Evopro cégcsoport 2013-ben mutatta be „újszerű kompozit karosszériás” autóbusz-modelljét, a Modulot. A modellel két probléma volt, az egyik, hogy az első tengely az első ajtó elé került, ami miatt a sofőrök nehezen tudták ellenőrizni a jegyeket és bérleteket. A másik, hogy a 7,5 méterre tervezett busz fordulóköre olyan nagy volt, mint egy 11 méteres Ikarus buszé.

 

A gyártás azonban beindult. Létrejött a MABI Bus Kft., amely a sorozatgyártás elindítására 1,6 milliárd forint (mai árfolyamon 4,3 millió euró) uniós támogatást is kapott. 2014-ben a budapesti BKV kiírt egy elektromosbusz-tendert, amit a MABI Bus meg is nyert, és a magyar főváros 20 darab Modulóhoz jutott hozzá. A vásárlás állami támogatásból zajlott, így elvileg nem volt rossz üzlet.

 

 hirdetes_300x300  
A nagy fordulókör miatt nem fértek el

 

A MABI Bus-t időközben átkeresztelték Ikarus Egyedi Kft-re, és Nyíregyháza és Pécs is ügyfélkörébe került. Budapesten azonban kezdtek problémát okozni a buszok. A nagy fordulókörük miatt nem fértek el az újonnan épített buszfordulókban. A kompozitba laminált fémalkatrészek, főként a futómű bekötési pontjainál rendre kiszakadtak a helyükről. Ráadásul, eredetileg az volt az ígéret, hogy a kompozit újrahasznosítható lesz, de ez sem teljesült. A buszok elektronikája nem bírja sem a túl nagy meleget, sem a túl nagy hideget, de még a párás idővel is gondjuk van, így a járatokat gyakran kellett pótolni hagyományos dízelmeghajtású buszokkal. Voltak problémák a pótalkatrészek használatával is.

 

2018-ban jött a fordulat, mikor az Ikarus Egyedi Kft. csődbe ment (annak ellenére, hogy 250 buszt rendeltek a cégtől). Végeredményben kizárólag a BKV buszai gördültek ki az Ikarus Egyedi gyárából, a többi megrendelés teljesítése elmaradt.

 

Gyűltek a problémák

 

A BKV így 20 olyan busszal rendelkezett, amely mögött már nem volt gyártói támogatás, a problémák pedig gyűltek. Az egyik elektromos tűz miatt parkolópályára tett buszt kannibalizálták, alkatrészeit felhasználták. Később megpróbálták a hiányzó alkatrészeket saját gyártásban előállítani, ez sem volt teljesen sikeres. A buszok fenntartása egyre drágább volt, felújításukat 55-60 millió forintra (160-200 ezer euróra) becsülték, igaz, akkucserével együtt.

 

A TotalCar ráadásul azt írja, hogy a buszok valójában nem zérókibocsátásúak, hanem alacsony kibocsátású járművek. Télen ugyanis a busz utasterét gázolajkályha fűti. 

 

A buszok karbantartása tehát nehezen megoldható, ami megoldható rajta, az is drága.

 

Képbe kerül az ESET egyik alapítója

 

2021-ben jött létre diósförgepatonyi székhellyel a Mobility & Innovation Production s.r.o., amely megvásárolta a magyar Modulo terveit és gyártási jogát, de a félkész buszokat is. A Mobility & Innovation Production pedig nem máshoz tartozik, mint Rudolf Hrubýhoz, aki pár héttel ezelőtt, december 15-én hunyt el – 69 éves volt. 

 

Hrubý Szlovákia egyik leggazdagabb vállalkozója (oligarchája) volt, akinek vagyonát a Forbes 750 millió euróra becsülte. Egyúttal az ESET vállalat egyik alapítója, valamint a progresszív és nem épp magyarbarát Denník N napilap felügyelőtanácsának tagja, és nem mellesleg a diósförgepatonyi Slovakia Ring társtulajdonosa is volt.

 

Időrend

 

Az időrend tehát a következő: 2021-ben létrejön a Mobility & Innovation Production s.r.o. és megszerzi a magyar Modulo buszok gyártási jogát; 2022 őszén Dunaszerdahely városa pályázatot hirdet elektromos buszok beszerzésére, amit a Mobility & Innovation Production 2023 márciusában nyert meg.

 

A Totalcar úgy sejti, hogy a Dunaszerdahely által, uniós forrásokból megvásárolt buszok ugyanazok a modellek, mint amelyek Budapesten okoznak problémát, és hogy ugyanazokkal a hibákkal rendelkeznek. Hogy Hrubý cége hajtott-e végre módosításokat a hibák kiküszöbölésére, nem tudni, így a Totalcar sejtése egyelőre nem biztos – bár életszerű.

 

Mindazonáltal Dunaszerdahely vezetése büszke a buszaira (egyelőre). Hájos Zoltán polgármester a következő szavakkal adta át a lakosságnak a buszokat:

 

„Nagy nap a mai Dunaszerdahely életében, hiszen végre elrajtoltak a teljesen ingyenes városi autóbuszok, egy hosszú és nemzetközi pályázat eredményeként. A célunk 2021 decembere óta az volt, hogy növeljük a közösségi személyszállítás vonzerejét és versenyképességét városunkban”

 

A buszokat a város 912 735,54 euróért vásárolta, ami tartalmazza a hozzájuk tartozó gyorstöltő árát is. Hájos szerint a buszok „hosszútávú előnyei és fenntarthatóságuk” miatt az összeg meg fog térülni…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.