Nyitókép: BSK

 

A Stomfán (szlovákul Stupava, németül Stampfen) található történelmi kastélypark – melynek gyökerei egészen a 17. századig nyúlnak vissza – átfogó rekonstrukción esik keresztül.

 


Pozsony Megye Önkormányzata revitalizálja a zöldterületeket és rendbe teszi a sétányokat, továbbá kiegészíti a kültéri bútorokat, valamint a világítást. A revitalizáció tervezetének elkésztésekor hangsúlyt fektettek rá, hogy a terület megőrizze történelmi jellegét.

 

 hirdetes_300x300  



„A stomfai kastélypark egy egyedülálló hely, ahol azonban már érezhető az idő vasfoga. A revitalizációval nem csupán visszaadjuk régi fényét, hanem funkcionális és esztétikus teret is teremtünk a helyi lakóknak valamint a látogatóknak, amely alkalmas a szabadidő eltöltésére,”

 

– ismertette a megye elnöke, Juraj Droba.



A rekonstrukció során a megye számol a fák kertészeti szakvéleményezésével, a szükségszerű vegetációs helyreállításokkal, tervezi a kültéri bútorok kiegészítését, a világítás cseréjét, kamerarendszer telepítését, valamint néhány építészeti elem kiegészítését, rekonstrukcióját. A revitalizáció terve úgy készült el, hogy az visszatükrözze a park történetiségét.

 



A revitalizáció egységet alkot, amely több építési szakaszt foglal magába. Tartalmazza a park egész területének felújítását, beleértve az utak rekonstrukcióját, egyes útszakaszok  változtatásait, és egyéb felületi javításokat.

 

A projekt részét képezi a vegetáció szükségszerű helyreállítása – a növényzet revitalizálása; az öreg fák kivágása és új fák ültetése. A tervezet a kültéri bútorok kihelyezésénél figyelembe veszi a különböző korosztályok igényeit, s mindezt úgy tervezve, hogy a terület ne csupán pihenésre, relaxációra legyen alkalmas, de kulturális események helyszínéül is szolgáljon. Az egész objektum parkvilágítással és kamerarendszerrel egészül ki. 

 

 

A projekt érinti a park azon építészeti elemeit is, amelyek rekonstruálásra, felújításra vagy kiegészítésre szorulnak. A területen értékes, jelentős történelmi korszakokhoz köthető elemek találhatóak, amelyek összefüggésben állnak a park történetiségével.

 

Megvan a szándék új építészeti-művészeti elemek beillesztésére is, amelyek kellemes atmoszférát teremtenek e környezetben, és elősegítik a park egész területének pihenésre és relaxációra történő aktív használatát.

 



„A parkok fontos rekreációs területek és kedvelt turisztikai célpontok a helybéli lakók számára, de ugyanígy a határ menti régiókból érkező látogatók számára is. Mindegyikünk számára egyre nyilvánvalóbbá válik a klímaváltozás nyomása. A növekvő lakosságszám és a beépített területek arányának növekedése jelentős nyomást gyakorol a közterületek funkciójára,” tette hozzá a Pozsony megye elnöke, Juraj Droba.



A munkálatok kezdete 2024 őszére lett ütemezve, amit egy nyilvános eljárási folyamat előz meg, a kivitelező kiválasztására. A park revitalizációjának becsült költsége a projekt dokumentációja alapján körülbelül 1,5 millió euró. A tényleges összeg a közbeszerzési folyamat szerint alakul.

 



A projektet az Interreg Szlovákia–Ausztria 2021-2027-es Határokon Átnyúló Együttműködési Program finanszírozza. A park rekonstrukciója a ParksFit4Future projekt keretében valósul meg. A projekt célja a szlovák-osztrák határ menti gazdasági és kulturális kapcsolatok elmélyítése, az idegenforgalom, a kultúra, a turizmus fenntartható mértékének fejlesztése és népszerűsítése, mindez a megfelelő háttér megteremtése révén. A projekt keretében három történelmi parkot revitalizálnak – a stomfai kastélyparkot, az Eisenstadt-i kastélyparkot, valamint a bécsi Schönbrunn-i kastélyparkot.



A projekt további céljai közé tartozik két szakmai tanulmány kidolgozása, a helyi kulturális örökség különböző rendezvényekkel történő újjáélesztése vonatkozásában, amelyek egyaránt szólnak a széles szakmai közönségnek, valamint a nyilvánosság számára; továbbá a helyi történelmi öntudat széleskörű terjesztése a digitalizáció révén.

 

Körkép.sk, BSK sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.