Nincs még programja hétvégére? Kultúréhség gyötri már a hét közepén? Szeretne látni valami érdekeset, izgalmasat és okulna is közben? Látogasson el hozzánk, s mindezeknek garantáltan eleget téve szép és színes élményben lehet része. A Gömör-Kishonti Múzeum gazdag programkínálattal vár minden kedves érdeklődőt, aki úgy dönt, Gömör és Kishont megyék gazdagságát egy helyre gyűjtve, múzeumunk falain belül kivánja megismerni.

 

Vadonatúj rovatomban azon igyekszem majd, hogy a múzeum kiállításairól, legfrissebb eseményeiről és rendezvényeiről mindig aktuális információt adjak Önöknek. Legyen szó kiállítás-megnyitóról, pódiumbeszélgetésről, könyvbemutatóról, kézművesfoglalkozásokról, biztosan tudni fognak róla. Üdvözlöm Önöket virtuális Múzeum Presszónkban. Helyezzék magukat kényelembe, s engedjék meg, hogy körbevezessem Önöket az aktualitásokon, egy kávényi terjedelemben. Legelőször is magával ragadó ideiglenes kiállításunkon, mely egyenest a szecesszió korába repít vissza minket.

 

A kiállítás kétnyelvű plakátja

 

 hirdetes_300x300  

Kiállításunk az elmúlt század hajnalán élő nő gardróbjába és életmódjába nyújt betekintést. A nőébe, aki egy izgalmas korszak embereként megannyi társadalmi változást megélve már elérte, hogy tanulhasson, s megvívta az egyenjogúsodás hosszú harcának első csatáit. A tárlaton látható ruhák, kiegészítők és divatkellékek tehát nemcsak a korabeli szépségideál és esztétikum alakulását hivatottak bemutatni, de az adott időszak fontos társadalmi változásait és átalakulásit is képesek visszhangozni, bemutatva a megannyi újdonságot, melyet a 20. század hajnala magával hozott.

 

A tárlat megnyitójára 2023. november 23-án került sor, mégpedig a kiállítás kurátorának és az Iparművészeti Múzeum munkatársának, Csepregi Noéminek tárlatvezetése mellett. A megnyitón a nemzetközi együttműködést támogatandó a kurátoron kívül ott állt még a közönség előtt az Iparművészeti gyűjteményi főigazgatóhelyettese, Jékely Zsombor, Rimaszombat képviseletében a város alpolgármestere, Halász Attila, a Gömör-Kishonti Múzeum igazgatója, Kerényi Éva (aki oroszlánrészt vállalt e kiállítás megvalósításában) és jómagam is, aki a tolmács szerepében igyekeztem helyt állni. A kétnyelvű megnyitóra szép számmal érkeztek az érdeklődő kedvűek, kik megannyi lélegzetelállító ruhadarabban és kiegészítőben gyönyörködhettek. Az eseményről tudósítani egyaránt jelen voltak a szlovákiai és magyarországi média emberei is. A kiállítás igazi mérföldkőnek számított, mert hiszen ez volt az első alkalom, hogy a Gömör-Kishonti Múzeum egy olyan nagy múlttal bíró és komoly presztízzsel rendelkező, nemzetközileg is elismert intézménnyel működött együtt, mint az Iparművészeti Múzeum.

 

Balról jobbra: Halász Attila, Rimaszombat város alpolgármestere, Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum igazgatója, Jékely Zsombor, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi főigazgatóhelyettese, Kerepesi Igor, a GKM történésze és Csepregi Noémi, a kiállítás kurátora

Pillanatképek a megnyitóról

 

A kiállításhoz természetesen számtalan kísérőrendezvényt is megálmodtunk, hogy fenntarthassuk a közönség érdeklődését, s minduntalan újabb és újabb izgalmas tudnivalót oszthassunk meg velük. Célunk volt, hogy az előadások, kézművesfoglalkozások, és kreatív hétvégék sorával a lehető legszélesebb és legváltozatosabb közönség-kört szólítsuk meg, diákoktól a nagyközönségig, szépkorúaktól a kisgyermekes anyukákig.

 

 

Volt itt többek közt kurátori tárlatvezetéssel egybekötött kötetbemutató, szecessziós hangulatban lezajlott, alkoholmentes karácsonyi punccsal és sült gesztenyével, kézműveskedéssel és kosztümös tárlatvezetéssel egybekötött Tiffany-karácsony, farsangi álarc-készítés, valamint Bálint-napi múzeumi randevú is, melynek keretében a látogatók a legyezőnyelvvel ismerkedhettek, s maguk is készíthettek ilyen praktikus divatkiegészítőt. S mindezen programok sorának korántsincs még vége. A következő valamivel több, mint egy hónap is bőven tartogat még meglepetéseket.

 

Szemelvények a rendezvényeinkről

 

A könyv hónapja keretében március 6-án szecessziós könyvjelzők készítésével várjuk a kedves érdeklődőket, míg március 13-án a hagyományos üvegfestés kerül terítékre. A március 16-17-i hétvégén kreatív családi kézművesfoglalkozásokat tartunk, ahol az újrahasznosítás jegyében sajátos díszeket készíthetnek majd a Tiffany-lámpák alapján, március 20 és 27-én pedig egy különleges utazásra invitáljuk látogatóinkat, mely során korhű jelmezbe öltözött személyek mesélnek „élményeikről“ a szecesszió korából. Közvetlenül húsvét után két izgalmas előadással készülünk, melyek a Belle Époque korszak és divatja valamint a Szecesszió a mindennapokban címeket viselik. Előbbi Eva Hasalová pozsonyi muzeológus szlovák nyelvű, utóbbi pedig az ELTE munkatársa, Géra Eleonóra magyar nyelvű előadása lesz, mely e színpompás kiállítás méltó záróakkordjaként is felfogható.

 

Egy kis figyelemfelkeltő: rendezvényeink a közeljövőből

 

Ha kíváncsiak a szecesszió történetére, az akkori magyar divatszalonok ruhakölteményeire, és kiegészítőire, a táncrendekre, fürdőruhákra és fűzőkre, a nemes kelmék lágy esésére, és szívesen tennének egy időutazást a 19. és 20. század fordulójának izgalmas korába, akkor látogassanak el hozzánk a Dresszkód: Szecesszió című kiállításra, vagy a tárlat bármely kísérőrendezvényére, egészen április 7-ig.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Ne feledjék:

Március 6: Olvass, múzsa! (diákoknak)

Március 13: Hagyományos üvegfestés (a nagyközönségnek)

Március 16-17: Újrahasznosítás együtt! (kisgyermekes családoknak)

Március 20 és 27: Live History (diákoknak)

Április 2 és 4: Eva Hasalová és Géra Eleonóra előadásai (diákoknak és a nagyközönségnek)

 

Kerepesi Igor

 

Fényképek: a Gömör-Kishonti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum tulajdonából

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.