Nyitókép:

 

Kihelyezett ülést tartott 2024. március 7-én, csütörtökön Besztercebánya megye önkormányzati képviselő-testülete Rimaszombatban. A tanácskozásra a Kultúra Központban került sor, amelyet a megye épített újjá és 2022-ben nyitott meg a nagyközönség számára.

 

A képviselők egyebek mellett foglalkoztak a Rimaszombati járás gazdasági és szociális fejlesztésével. Az ülésen ez ügyben elfogadott határozatról Ondrej Lunter megyeelnök tájékoztatott a Rimaszombati járás megyei képviselői jelenlétében.

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt öt évben az önkormányzati kollégákkal együtt sokat tettünk a régióért. Mindnyájan tudatosítjuk, hogy történelmi adósságunk van a déli régióinkkal szemben, így Rimaszombattal szemben is”

 

– hangzott el az elnök bevezetőjében.

 

 

Kiemelte, hogy 2017 óta több mint 18,7 millió eurót fektettek be a járás fejlesztésébe. 80 kilométer közút és híd lett felújítva csaknem 9,6 milló euró értékben. 1,5 milló euróért lettek modernizálva szociális szolgáltatások számára szolgáló épületek, az iskolákra és a kulturális épületekre összesen 5,5 millió eurót fordítottak.

 

Ondrej Lunter ezután áttért a tervezett befektetések ismertetésére. Hangsúlyozta, hogy ez évben is tartani fogják a tempót, mintegy 4,2 millió eurót fognak beruházni a járásban, nagyrészt uniós pénzekből.

 

A hidak és közutak felújítására 1,6 millió eutót szánnak. Ebből Nyústyán egy kritikus állapotban levő hidat szanálnak és elkezdik a Sőreg és Pálfala (kereszteződés) között a közút és a hidak felújítását. Fülek és Sőreg között ugyanennek az útnak a folytatását (Losonci járás) a múlt évben fejezték be, tapasztalatuk szerint az emberek nagyon elégedettek vele. Ilyennek szeretnék kiépíteni a Sőreg-Pálfala szakaszt is.

 

 

A megye szándéka továbbá, akadálymentesíteni Rimaszombatban az Ivan Krasko Gimnáziumot és előkészíteni a Femina szociális szolgáltatási intézmény eddigi rendszerének a megváltoztatását. Eszerint a családi házas szolgáltatásokat fogják előnyben részesíteni, az eddigi, közös intézményi szolgáltatások helyett. E célból Feledben alakítanak át egy családi házat és új épületet építenek Serkében.

 

Közel 2,5 millió euró értékben építünk ki gyakorló központot Rimaszombatban. A központ az ipari parkban működő üzemeknek képez ki középiskolás szakembereket szlovákul és magyarul is, akik az iskolapadokból kijövet munkát találhatnak az ipari parkban

 

– mondta a megyefőnök.

 

Ondrej Lunter beszélt arról is, hogy a Gömör-Kishonti Múzeum az igazgatónő aktív hozzáállásának köszönhetően, 1,1 millió eurót kap a határon átnyúló Interreg program keretén belül. Az összeg a múzeum állandó kiállításának teljes modernizálására lesz fordítva.

 

Jelenleg egyéb tervezeteken is dolgozunk, mint például egy központ kiépítése Ajnácskőn a Novohrad-Nógrád Geopark részére. Szeretnénk a magyarországi partnerekkel egy történelmi kúriában envirocentrumot és látogató-központot kialakítani.”

 

– tette hozzá Ondrej Lunter.

 

 

A megyeelnök kiemelte az egészségügyben végzett tevékenységük fontosságát is. Hangsúlyozta, hogy rendelőket nyitottak meg és még fognak is újakat nyitni. Sajnos, nagy orvos- és nővér-hiány mutatkozik, amit igyekeznek fokozatosan megoldani. Azon dolgoznak, hogy lukratív, stabil munkahelyet, körülményeket biztosítsanak a számukra.

 

Juhász Péter, Besztercebánya megye alelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban sikerült egy végéről húzni a dolgokat, korrekt viszonyt ápolni egymással. A pénzek elosztásában igazságosságot harcoltak ki, így a megye déli része is tud fejlődni. Az alelnök magyarul is informálta a sajtó képviselőit.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 31 olvasónak tetszik ez a cikk.