Szlovákiában rövidesen új politikai párt alakul, mondja VILÁGI OSZKÁR a Slovnaft vezérigazgatója, nagyvállalkozó.

 

A Slovnaft vezérigazgatójának, az igazgatótanács elnökének, és az MKP egykori politikusának nagy befolyást tulajdonítanak az üzleti világban és a politikában egyaránt. VILÁGI OSZKÁR azonban visszautasítja, hogy a Most-Hidat támogatná. „Egyáltalán nincs befolyásom a politikára,” mondja. A magas üzemanyagárakra vonatkozó kritikát azzal üti el, hogy Szlovákiában sem kerülnek többe az európai átlagnál.

 

A közel két órás beszélgetés alatt mindössze kétszer gurul be. Amikor arról beszélt, hogy a DAC futballcsapatától igazságtalanul vettek el hat pontot. Másodszor pedig saját élelmiszeripari bizniszével kapcsolatos témában veszítette el önuralmát. „Miért kényszerít engem az üzletlánc, hogy egész évben szállítsak almát, amikor télen nem terem? ” kérdezte haragosan. Állítja, hogy a gyümölcsöskertjeit, a vágóhidat, a tejüzemét nem adja el, még ha keresne is rajta.

 

 hirdetes_300x300  

Az ön neve különböző összefüggésekben többször felmerül a Gorilla-iratokban, és mindegyik alátámasztja, hogy ön ekkor az MKP szürke eminenciása volt. Igaz ez?

 

Sokáig kerültem a Gorilla-témát. Hogy létezett-e az a lakás, vagy nem, nem tudom, soha nem jártam benne. A Gorillával és velem kapcsolatos információk egy része arról szól, hogy ismeretlen emberek engem hogyan ítélnek meg, de nekem ehhez semmi közöm.

 

Természetesen a politikai kontextus valós – hiszen nem állítom, hogy nem volt semmi közöm az MKP-hoz. Ez egy platform volt, melyet a magyar pártok egyesítésére gondoltam ki. Szerettünk volna egy sikeres pártot. Abban az időben az MKP volt az egyetlen olyan párt, melynek nem volt korrupciós ügye.

 

A Gorilla valódi?

 

„A bíróság döntött, hogy a lehallgatások törvénytelenek voltak, így a hanganyagot meg kell semmisíteni. Nem tudom, hogy valódi-e, semmi közöm nincs ahhoz, amit ott írnak. Számomra az a kérdés, hogy a Titkosszolgálat tagjai miért kereskedtek az információkkal.

 

Egy héttel a választásokat követően ön írt egy cikket a Hospodárske noviny számára, amelyben egy Smer-rel megalakuló kormányról beszél, amelynek a Most-Híd is tagja lehetne. Később az ellenzék azt mondta, Ön döntötte el a jelenlegi kormány összetételét.

 

„Az akkori helyzet egyértelmű volt – stabil kormány nem alakulhat meg a Smer nélkül. Azt írtam, hogy a standard pártok, ahová nemcsak a Most-Hidat soroltam, de például a SaS-t is, eszerint kell, hogy gondolkozzanak. A politikai elit később talán ugyanerre a gondolatra jutott, de a történéseket nem én befolyásoltam.”

 

Mivel magyarázza, hogy a a kormány ilyen gyorsan megalakult?

 

„Megijedtek. Gondolom, az esetleges hivatali kormány létrejöttétől.”

 

Úgy tartják, hogy Ön a Most-Híd szürke eminenciása.

 

„Évek óta ismétlem, hogy nem voltam a párt tagja, nem állok velük semmilyen kapcsolatban, nem támogatom őket, és azt sem tudom, hogy hol van a székhelyük.”

 

Milyen a kapcsolata Bugár Bélával?

 

„A szövetségi törvényhozás üléseiről ismerjük egymást Prágából, ahol mindketten képviselők voltunk. Normális kapcsolatban vagyunk, beszélünk egymással, megéltünk együtt jó és rossz dolgokat is. Nem hinném, hogy bármilyen befolyásom lenne Bugár Bélára, és természetesen semmilyen felelősséggel sem tartozom iránta.”

 

Önök jó barátok Simon Zsolttal.  Hogyan értékelte, hogy a kormányalakítás után kilépett a pártból?

 

„Így döntött, mert a választások előtt kijelentette, hogy a Smer-rel nem lép kormányra, és betartotta a szavát.  Az adott szót be kell tartani.”

 

(…)

 

Miért került a MOL Felügyelőtanácsába Ivan Mikloš korábbi pénzügyminiszter és ukrán kormány-tanácsadó?

 

„Nagyon jó életrajzzal rendelkezik. Olyan ember, aki előadhat, nemzetközi szinten képviselhet minket, előadást tarthat az energetikáról. Elismert szaktekintély.

Milyen tervei vannak a DAC-cal?

 

„Modern európai klubot akarok. De nem lehet modern klub rendes stadion nélkül. Jó akadémiát szeretnék, hogy a gyerekeknek jó edzőik legyenek, jó regeneráció, hely és idő az edzésre és filozófia is, hogy a 17 éves fiatalok folyamatosan fejlődjenek.

 

Miért fektetett be egyáltalán a futballba?

 

„Mert Dunaszerdahelyen nőttem fel, és a futballklub a csőd szélén állt. Nem nézhettem mindent tétlenül. (…)

 

Sme Világi o politike aj biznisze: na Bugára vplyv nemám

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!