A szerző az Adecco ügynökség pénzügyi vezetője

 

A vállalkozók munkáltatói kötelezettségei és terhei hihetetlen méreteket öltenek, és ha bármiben hibáznak, egyből megbírságolhatják őket.

 

A témát egy keserű megkönnyebbüléssel kezdem. Minden évben, általában a karácsony elmúltával az ember arra”kíváncsi”, hogy milyen új törvényeket agyalnak ki a törvényhozók munkajog témában. A munkáltatók minden évben várják a pozitív változásokat, de keserűen kell megjegyeznem, hogy hiába.

 

 hirdetes_300x300  

A vállalkozók figyelmeztetnek, hogy az intézkedések növelik a munkáltatók költségeit és a bürokráciát. Ráadásul paradox módon nem csak a vállalkozói oldalon, de az állami hivatalok oldalán is. Az állami intézmények alkalmazottai nem győznek csodálkozni, hogyan kellene a váloztatások tömkelegét alkalmazniuk. A törvényhozók az aggájokat meg se hallják.

 

Egyre rosszabb környezet

 

Nagy kár, hogy Szlovákiában senki nem hallgatja meg a vállalkozókat. Akárhogy is nézzük – ki ad munkát az embereknek? Kinek a gondja, ha nem talál megfelelően képzett munkaerőt? Ki elégedett, ha jó kapcsolat ápol a szakmával? A munkáltató.

 

Ebből adódik a kérdés, miért kell szembesülie ennyi akadállyal még az állam részéről is?

 

Világszerte elismert szakmai autoritások értékelései és egyéb hírek arról tanúskodnak, hogy a vállalkozói környezet Szlovákiában egyre romlik. Az igazat megvallva, Szlovákiában vállalkozni, vagy munkáltatónak lenni nem egyszerű, és egyre összetettebb, egyes eseteben már az atomfizikára emlékeztet.

 

Ez a hasonlat jól mutatja a jelen helyzetet, hiszen a vállalkozók munkáltatói kötelezettségei és terhei hihetetlen méreteket öltenek. Ha bármiben hibáznak, rögtön bírság fenyegeti őket.

 

Bürökratikus nonszensz

 

Elég megnézni azt a törvényjavaslatot, melyet már be is terjesztettek, és melynek ez év júniusában kellene életbe lépnie. Az előterjesztő mintha nem is sejtené, milyen a valódi élet, és a reális vállalkozói környezet.

 

Minden évben szavazást tartanak a legabszurdabb törvényekről. Szerintem ez a javaslat abszolút esélyesként indulna. A javaslat szerint a megrendelő is felelőssé válik a beszállítónál illegálisan alkalmazott személy esetén. Hihetetlen!

 

Tehát, én, mint munkáltató megrendelek egy szolgáltatást, fizetek érte, majd megfizetem a bírság egy részét, ha a beszállítóm csak később jelenti be dolgozóját a Szociális Biztosítónál. Egy sportból vett példán illusztrálva, ez olyan, mintha elmennék focizni, de a mérkőzés előtt ellenőriznem kellene az ellenfél minden játékosát, hogy ne kapjak piros lapot, ha az ellenfélen nincs sípcsontvédő.

 

Már csak a remény marad, hogy a javaslatot a parlament nem fogadja el.

 

Az alkalmazottak fognak ráfizetni

 

A világból vett példák azt igazolják, hogy a foglalkoztatottság nő, ha az állam a valódi problémákra reagál, és csökkenti a munkáltatók terheit. Az országban rengeteg a gond. A nem kellően képzett munkaerő, a tartós munkanélküliség, vagy a képzési rendszer és a munkaerőpiac összehangolásának hiánya.

 

Szlovákiában nő a gazdaság, és ez várható jövőre is. A lakoma után azonban következik a hasfájás. A hanyatlás előbb vagy után megérkezik. Mint ahogy tavaly figyelmeztettem a munka törvénykönyvének változása által kiváltott negatív hatásokra, így teszek most is a fent említett törvényjavaslat, és a munkaerőpiac általános állapota miatt.

 

A negatív hatások akkor lesznek a legkellemetlenebbek, mikor a gazdasági növekedést visszaesés váltja fel. Ennek hatásait nem csak a munkáltatók érzik majd, hanem maguk a munkavállalók is.

 

SME.skPavol Strapáč: Zamestnávanie je zložité ako atómová fyzika

 

A szerző az Adecco ügynökség pénzügyi vezetője

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!