Arra a kérdésre, hogy létezik-e Szlovákiában legalább egy becsületes nem banki hitelező, jókedvűen elnevette magát. Elmondta, hogy a nem banki hitelezők milyen módszerekkel kerülik meg a törvényt, valamint azt is, hogy számukra a legnagyobb üzlet a nyugdíjasok. A SME Miroslav Antoňakot, a Fogyasztói Központ főnökét kérdezte arról, miképpen lehet segíteni annak, akinek tíz kölcsöne van különféle uzsorásoktól.

 

(…)

 

Sokan a karácsonyi ajándékokra és az ünnepi asztalra valóra is kölcsönt vesznek fel. Mi hajtja ezeket az embereket?

 

 hirdetes_300x300  

A drága ajándékokkal időt szeretnének vásárolni, és kompenzálni azt, hogy valakivel egész évben nem foglalkoztak. Mindenhol ezt hallják: „Vigyétek, vigyétek, vigyétek!” Minden sarkon afelől érdeklődnek, hogy nem szeretnénk-e kölcsönt. Elmentem a postára, hogy kivegyem a leveleimet, és a postásnő rögtön azt kérdezte: „Szeretne kölcsönt?” Csupán a postámért mentem. A VÚB bankban a hölgy az ablak mögött szintén nem banki hitelt kínált, pedig egy bankban voltam. Amennyiben ez egy olyan személlyel történik meg, aki nem jön ki a fizetéséből, elgondolkodik, majd megy, és aláírja a szerződést.

 

(…)
Van Szlovákiában korrekt nem banki hitelező?

 

Egykoron a Cetelemnek voltak a legjobb szerződései, és a legkorrektebb kamatjai (a Cetelem 2016 júliusában egy külföldi bank fiókjaként működik tovább). Most azonban a nem banki hitelezők a spekulációkon szeretnének meggazdagodni.

 

(…)
Milyen emberek fordulnak Önhöz a leggyakrabban segítségért? Fiatalok, idősek, szegények, egyszerű emberek?

 

Három csoportra osztanám őket. Vannak az idősebbek alacsonyabb IQ-val, aztán vannak olyanok, akik hirtelen kerültek rossz helyzetbe, végezetül, a harmadik csoportba a kétségbeesetteket sorolnám. Tudja, abban az esetben, amikor a szociális állam olyan stádiumba kerül, hogy az ember a fél napját a munkában tölti, de a fizetéséből mégsem tud semmit sem megspórolni, az rossz.

 

Amennyiben – Isten ments! – még a munkáját is elveszíti, emellett pedig az albérletet, és az energiát is ki kell fizetnie, a gyerek és a bank pedig nem tud hitelt adni, akkor nem banki hitelhez fordul. A nem banki hiteleket nem azok az emberek veszik fel, akik drága üdülésre vágynak, hanem azok, akik egyik napról a másikra élnek, száraz kiflit esznek és nincs más választásuk. Volt olyan ügyfelünk, aki például a szülei temetésére vett fel kölcsönt. Lehet, hogy jobban meg kéne tanítanunk az emberek spórolni, vagy nem tudom.

 

(…)
Mire vesznek fel legtöbbször kölcsönt a fiatalok?

 

Nem fogja elhinni, de a meglévő ügyfeleink leginkább az iPhone okostelefonjuk miatt adósodnak el. Minden fiatal iPhone hetest szeretne, hogy tudjon mivel dicsekedni, amikor  munkába áll. A probléma azonban akkor jelentkezik, amikor a próbaidő alatt elbocsátják, és nincs miből kifizetnie a havi 30 eurót. Ilyen embernek nevelő szándékú pofon szükséges.

 

(…)
Mit csináljanak azok az emberek, aki nem tudják fizetni a kölcsönüket?

 

A legrosszabb az, ha teljesen leállnak a törlesztéssel. Mi mindig azt javasoljuk az ügyfeleknek, hogy hónaponként legalább egy eurót fizessenek, hogy valamiféle mozgás legyen a számlájukon.

 

(…)

 

Mi kellene ahhoz, hogy korrektabbá váljon a nem banki hitelezők piaca?

 

Radikális változásra lenne szükség. Vagy abba kéne hagyniuk az embereknek a kölcsönfelvételt, vagy hogy a nem baki hitelezőknek csupán az alapösszeget kellene visszatörleszteni, és nem az óriási kamatot. A nem banki hitelezők beperelnék őket, de az is világos, hogy elveszítenék a bíróságokat és csak a perköltségeket fzetnék feleslegesen. Így valószínűleg tudatosítanák, hogy ez az út nem működik, és az emberekkel korrektül kell bánni.

 

SME.sk, Miroslav Antoňak: Ak má dedko desať úverov v nebankovkách, asi tu niečo zlyháva (rozhovor)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!