(…)

 

A SME napilap vitafórumán azt mondta, nem tud olyat, aki Fico kompetens kihívója lehetne. Miért nincs egyelőre releváns ellenfele a Smernek?

 

Egy kompetens ellenfélnek mediálisan felkészültnek kell lennie, és Ficoval ellentétben nem lehet populista. (…) A gond az, hogy a politikai elit minden tagjának hibás a kommunikációja a választókkal.

 

 hirdetes_810x300  

Miért hibás?

 

A választókba azt szuggerálják, hogy milyen rosszul élnek itt Szlovákiában, és ha azt szeretnék, hogy gyermekeik jobban éljenek, őket kell választani. Ebben az SaS sem különbözik a Smertől, de az SNS sem Kotlebától. Az alapvető üzenet, amit a politika a választóknak közvetít az, hogy szegények, hogy nagy az egyenlőtlenség vagy alacsonyak a bérek.

 

De ez nem fedi el azt, hogy Szlovákiában még sosem volt jobb élni, mint most. És ez Fico és kormánya ellenére is igaz, mert ennek hátterében az uniós források, a Dzurinda-kormány reformjai, az óriási technológiai fejlődés és a szabadpiac állnak, azok a dolgok, amelyeket egyébként Trump most meg akar szüntetni. Ezek olyan tényezők, amelyeknek nagyobb a befolyásuk Szlovákiára nézve, mint Fico kormányának, amelylealacsonyító, erkölcstelen és rosszindulatú.

 

Az emberek az egyes régiókban mégis elégedetlenséget éreznek, alacsony a nyugdíjuk, kevés a munkalehetőség, nem élnek jól.

 

Így van, de az alapvető politikai narratíva, hogy az elégedetlenség érzését keltsék bennük. A szociológusok és a pszichológusok is egyetértenek abban, hogy az embereket nem érdekli, ha kevés a vagyonuk, csak a szomszédnak se legyen több.

 

Vannak felmérések, amelyeknél megkérdezték az embereket, hogy akarnak-e 100 ezer dolláros fizetést évente úgy, hogy közben mindenki másnak sokkal több van, vagy megelégszenek 50 ezerrel azzal, hogy másoknak sem lesz ennél több. A többség azt válaszolta, hogy 50 ezer dollárt akar. Mindezt a politikusok szuggerálják az emberekbe a kampány során. Ez a fogyasztói társadalom egyik szindrómája.

 

(…)

 

sme.sk – Schutz: Fico už vie, že neponesie následky

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!