A rendezvénnyel egy barátom által kerültem kapcsolatba. Az ideit immár joggal tekinthetjük nagy múltú kerékpáros eseménynek nemcsak Révkomárom, hanem az egész régió életében is. A hazai résztvevők mellett rendszeres résztvevői vannak Magyarországról és Romániából egyaránt. Idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület a Csárda Túrát.

Az elmúlt hét évben résztvevőként és segítőként egyaránt sikerült megtapasztalnom a rendezvény mindkét oldalát. De erről majd később…

Mivel a legelső kimaradt az életemből és nem lehet mindjárt a másodiknál kezdeni, arra kértem Bujna Zoltán főszervezőt, emlékezzen vissza néhány mondatban, hogy annak idején, 20 évesen, hogyan kezdtek neki a megvalósításnak:

Az első ötlete egybeesett a Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület megalapításával 2003-ban. Elsősorban amatőr kerékpárosoknak akartunk kitalálni valami érdekesprogramot. Olyanoknak, akik hétvégenként vagy annál ritkábban veszik elő a bringájukat. A lényeg az volt, hogy ez a csoport minden évben találkozhasson egy helyen, olyan kerékpárosokkal, akik egy kicsit komolyabban gondoljak ezt a hobbit. Így próbáltunk példaképet állítani sok kezdő elé. Mára elmondható, hogy sikerült. A régi indulók évről- évre újra beneveznek, a Csárda Túra előtt pedig az egyébkent magukat nem igazán kerékpárosoknak érzők is előveszik bringájukat, hogy egy-két bemelegít kört tegyenek, Ha másért nem is, hát a bringa technikai állapotának ellenőrzőséért.

 hirdetes_300x300  

Maga a Csárda Túraelnevezés onnan jött, hogy a teljesítménytúrán pecsételő állomásokat kell felkeresni és ott pecséteket megszerezni. Igyekeztünk úgy szétrakni az egyes helyszíneket, hogy csárdák pultjain legyen a pecsételés. A Csárda Túrán így találkozhatunk amatőr kerékpárosokkal, magukat először megmérettető kezdőkkel, de profi versenyzőkkel is. Van, aki komolyan veszi a túrát, de sokan azért jönnek el, hogy az év első napsütéses napjain egy jó társaságban töltsék el szabadidejüket a szabadban.”

Számomra az első, de egyébként második Csárda Túrához az a kellemetlen emlék fűződik, hogy Izsa környékén defektet kaptam. Mivel zöldfülűként nem voltam rá felkészülve, rendesen lefékezett és már – már veszélybe került a szintidőn belüli teljesítés is. De többen  kisegítettek és meg is álltak, amikor látták, hogy gond van. ( Blogos vonalon talán annyit érdemes megemlíteni, hogy Hírlapíró is teljesítette a 40-es Classic szakaszt.) Ettől az évtől van a Csárda Túrás kitűző!

2007 – ben 217 résztvevőt regisztráltak, a verőfényes napsütésnek köszönhetően, míg 2008-ban már 292 nevezés érkezett.

A tavalyi kicsit szürkén indult a felhők miatt (és engem is beárnyékolt, hogy nem volt társaságom a frissítő állomáson), de aztán fokozatosan kisütött a nap. Az eredményhirdetésnél volt gulyás és csapolt sör, továbbá már külön női kategória is. És, hogy milyen lesz az idei? Azt csak akkor tudod meg, ha eljössz. Idén is lesz klasszikus Classic 40, természet közeli MTB 55, feltörekvő fiataloknak Road 60, és a kihívást kedvelőknek Extrem 90. Ismét lesz gulyás, sör és kofola is. Számomra már szinte családi programnak számít ezen a kerékpáros társadalom számára jelentős rendezvényen ott lenni.

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését, az látogasson el a rendezvény weboldalára, ahol minden részletes információt megtalál, és regisztráljon.

Találkozunk az MTB 55 –ön, vagy legalább a délutáni eredményhirdetés előtt, hogy este együtt dúdoljuk Demjén Rózsi Szabadság Vándorai c. dalát.

Lengyel Zoltán

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!