Akik azt hiszik, ez egy újabb Barcáról vagy épp Realról szóló írás, tévednek. Ugyanis nem áll szándékomban fényezni azt, ami már eddig is fénylett. Jöjjön hát most egy olyan csapat, amely mindezidáig csak árnyéka volt a legnagyobbaknak, hamarosan viszont akár föléjük is emelkedhet. Ezennel színre lép a Tottenham Hotspur, vagy ahogyan még többen ismerik: a Spurs.

Egy kis történelem, avagy a számok tükrében

A Spurs labdarúgó csapatát 1882-ben alapították, székhelye Londonban található, legnagyobb riválisa ennél fogva az Arsenal és a Chelsea. 1951-ben és ´61-ben bajnokságot nyert. Ugyancsak két alkalommal (1972, 1984) hódította el az UEFA-kupát, egy ízben pedig KEK-győztesként hagyta el a pályát (1963).

Letűnőben a White Hart Lane

Az észak-londoniak jelenlegi (!) stadionja a White Hart Lane, amely körülbelül 36 ezer szurkoló befogadására képes. Annak okán viszont, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a Tottenham-szimpatizánsok száma, felvetődött a költözés lehetősége is. Havonta változó hírek láttak napvilágot: hol egy vadonatúj, 60 ezer férőhelyes stadion megépítéséről, hol pedig az Olimpiai Stadion használatbavételéről cikkeztek. Mára bebizonyosodott, a Spurs hatalmas, mintegy 400 millió fontos beruházásra készül: a jelenlegi stadion helyére egy vadiújat építtet, melyet szállodák, szupermarketek, irodák és egy saját múzeum vesz majd körül.

 hirdetes_300x300  

Stadionmodell

 

Az építkezés fázisai: 1., 2., 3., 4.

A sikeresség útján

Juande Ramos menesztését követően (2008) Harry Redknapp vette át a csapat irányítását. A Portsmouth együttesétől 5 millió font ellenében érkező szakember már első szezonjában csodát tett a Spurs-szel: az utolsó helyről a nyolcadikra tornászta fel azt.

Csapata második évében kiharcolta a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő 4. helyet, miután pedig kvalifikálta magát a BL főtáblájára, megelőzve az Internazionale, a Twente és a Werder Bremen együttesét, csoportelsőként lépett tovább. A milánói AC-n keresztül vezetett az út a negyeddöntőbe, ahol azonban a Real már jobb csapatnak bizonyult.

Tavaly a Premier League 5. helyét szerezte meg a Harry-legénység, így épphogy lemaradt az idei BL-ről. Az Európa-liga sorozatban viszont bizonyíthatja, nemzetközi porondon is megállja a helyét.

Ragyogó keret: még a Chelsea is megirigyli

Gondolom, sokan nem értenek egyet a következő kijelentésemmel, de tény, hogy a Tottenham játékosállományát illetően a világ legerősebb csapatai közé tartozik. Íme a bizonyíték:

Gareth Bale-t (22) és Scott Parkert (30) választották az elmúlt idény legjobb futballistáinak a szigetországban, előbbi a labdarúgók, utóbbi az újságírók körében vívta ki az elismerést. Parker 6 millió font körüli összegért érkezett nyáron a csapathoz, ugyanis nem állt szándékában az élvonalból távozni kényszerülő, szintén londoni West Ham United szolgálatában maradni.

Az uborkaszezon másik nagy fogása Emmanuel Adebayor (27) volt, aki korábban már szintén futballozott a fővárosban, akkor épp a legnagyobb rivális Arsenal gólfelelőse volt. A Manchester City-nél mellőzött csatár egy év kölcsönjátékra érkezett. Szerződésében szerepel egy záradék: a szezon végén a Spurs 12 millió fontért végleg megvásárolhatja őt, ezen opciójával pedig minden bizonnyal élni is fog.

Említésre érdemes még Luka Modrič neve, aki már évek óta a Premier League legjobbjai között tartatik számon. A Chelsea nyáron már-már fejvesztve kapkodott a játékos után, kinek szintén ínyére lett volna a klubcsere, csakhogy a Spurs újkori játékospolitikája nem engedte, hogy egy ekkora kaliberű ászt távozni hagyjanak.

Tehetségekből sincs hiány: Kyle Walker (21) vagy épp Danny Rose (21) személyében a jövőnagy angol futballistáit látják a szakemberek. Utóbbi élete első Spurs-meccsén (a nagyok között) a legnagyobb rivális Arsenal elleni kapáslövés-góljával írta be megát a történelembe:

Hatalmas pofonok ide és oda

A Spurs borzalmasan kezdte az idei évet: a Manchester United elleni 3:0-ás vereséget követően a City-nek is csúnyán behódolt: hazai pályán 5:1-re kikapott. A Liverpool elleni derbin viszont már vérbeli bajnokesélyesként futballozott, 4:0-ás arányban múlta felül a Mersey-partiakat. Most vasárnap pedig az Arsene Wenger vezette Arsenalt fogadta hazai pályán, s bár játéka nem volt túl meggyőző, 2:1-re legyőzte azt.

Redknapp a válogatott élén?

Fabio Capello szerződése a 2012-es Európa-bajnokság után lejár, az FA pedig szeretné, ha ezt követőenHarry Redknapp venné át a nemzeti gárda irányítását. Amennyiben megvalósul a transzfer, úgy a Chelsea-vel bajnoki arany- és ezüstérmes Carlo Ancelottit ültetik a Spurs kispadjára.

A Spurs megér egy misét

S hogy miért épp a Spurs? A válasz egészen egyszerű: végre itt egy csapat, amely belerondíthat a „nagyok“ hegemóniájába, izgalmasabbá téve ezzel a versengést. Adott egy mindenre elszánt keret, egy zseniális edző és egy, a maga nemében páratlan szurkolótábor, amely sikeres és csalódást keltő teljesítmény esetén is büszkén énekli a Glory, Glory Tottenham Hotspur kezdetűsorokat:

 

 

 

/maximus24/

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!