Az FC Barcelona napjaink és az elmúlt évek legsikeresebb futballklubja. Az együttes szurkolói általában a Messi, Xavi és Iniesta alkotta triónak, illetve az elvein sohasem változtató Guardiola edzőnek tulajdonítják a sikert. Felvetődik azonban a kérdés: valóban ők azok, akik a kulcsfontosságú pillanatokban kivívják a győzelmet?

Három, a Barcelona sikeréhez nélkülözhetetlen faktorra hívnám fel a figyelmet:

  1. A Dani Alves vezette színészi bagázs páratlan módon megtévesztő teljesítménye
  2. A játékvezetői tévedések egyoldalúsága (mindig a Barca javára)
  3. Az UEFA hajlékonysága, görbékenysége a döntéshozatali palettán

 

A Pep-éra kezdetei:

A Barcelona történelmének valaha volt legjobb döntését 2008-ban hozta, amikor is a távozó Frank Rijkaard edzői székébe a B csapat dirigensét, Josep Guardiolát ültette. Pep irányításának első évében bajnokságot, spanyol kupát és Bajnokok Ligáját nyert csapatával. Utóbbit igazságtalanul. A Chelsea minden tekintetben felülmúlta ellenfelét, ez azonban kevésnek bizonyult: Övrebö játékvezető Messiéket akarta a döntőben látni.

 hirdetes_300x300  

Soha vissza nem térő lehetőség: négy meg nem adott büntető.

Lampard, Terry, Drogba és Ballack úgy vonulhatnak vissza, hogy egy életen át küzdöttek egy célért, amely a körülmények ismeretében eleve elérhetetlen volt a számukra.

Drogbát hosszú időre elmeszeli az UEFA, amiért az a mérkőzés végén hűen minősíti a játékvezető munkáját: „Kiba**ott szégyen!“:

Zsák a foltját: Busquets az A csapatban

Guardiola edzősködésének második évében a Barca rendre színészi mutatványok ezreivel kápráztatta el a nagyérdeműt. A B csapat egykori mestere kiemelte tartalékjaiból Sergio Busquets-et, aki az Internazionale elleni BL-elődöntőn hozta az edzőtől elvárt teljesítményt.

Oscar-díjra jelölve:

Itt a baba, hol a baba?

busquets.jpg

lion.jpg

  
A játékvezetőt olyannyira meggyőzte a kis Busqui Jégkorszakba illő produkciója, hogy azonnal kiszórta a simogatózó Thiago Mottát. A remekül védekező Inter azonban így is kiejtette a Barcát, és bejutott a fináléba. Az UEFA nem törölte el Motta piros lapját. Bosszúból?

Az Aranylabda elveszítette tekintélyét

A kritikusok nem győzik hangsúlyozni, hogy az Aranylabda nem feltétlenül a földkerekség legjobb futballistáját illeti, hanem azt, aki az adott évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta.

Az októberben elhunyt Albert Flórián az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó:  

albert_florian.jpg

Messi 2009-es győzelme vitathatatlan – csapatával minden lehetséges trófeát bezsebelt, telefonszámra ontotta a gólokat: az év legjobb futballistája volt. Igen ám, csakhogy a 2010-es elsőségét semmilyen ész érv nem támasztotta alá. Az Inter futballistái csillogtak-villogtak, José Mourinho irányításával mindent megnyertek. Közülük hárman is megérdemelték volna a legjobbnak járó elismerést: Sneijder, Maicon és Diego Milito. Ezúton utóbbit mérettetném meg honfitársával, a győztes Messivel:

messi_milito.jpg

A 2010-es Aranylabda-szavazáson Messi, Iniesta és Xavi bizonyult a legjobbnak. Már megint a barcelonisták. De hol vannak az Inter játékosai, akik mindent megnyertek? Fölöttébb különös helyzet…

Kicsit sem meglepő, hogy az idei Aranylabda-gálán José Mourinho és mentoráltja, Cristiano Ronaldo részt sem vett. Lett volna értelme? Aligha. A France Football szurkolói közössége szavazott, és Cristianót látta a legjobbnak, a díjat azonban ismét Messi kapta: sorozatban harmadszor.

Platini, az UEFA elnöke nagyon örül Messi sikerének. Ő is kellett hozzá?


  messi.jpg

Másodszor Európa trónján

2011 ismételten a Barcelonáról szólt. A katalán gigász bebizonyította, hogy Európa legjobb klubcsapata, és lehengerlő, még Sandra Bullock-ot is megszégyenítően nyavalygó produkcióval színészkedte ki a BL-trófeát. Természetesen a spori is kellett hozzá.

A kiállított Van Persie szavai a találkozó után: „A Barca játékosai folyton rinyálnak, borzasztóan kényesek. Az pedig egy vicc, ami a mai mérkőzésen történt.“

Emmanuel Adebyaor, az egykori Real-játékos is megmondta a tutit: „Nagyon nehéz dolga van az embernek a Barca futballistái ellen: egy apró érintés, és máris a földön feküsznek, az arcukat fogják, szemeiket dörzsölik. Olyanok, mint egy síró csecsemő. Háromszor léptem eddig pályára ellenük, és mindháromszor tíz emberrel fejeztük be a találkozót.“

A Barca divatot teremt a Real ellen: „Ha hozzád érnek, kapj az arcodhoz!“

 

 

A Bajnokok Ligája elődöntőjében sem azonos bánásmódban részesültek a felek: Pepe labdaérintése pirosat ért, miközben Dani Alves minden idők legélethűbb szimulálását hajtotta végre:

 

 

De ne írjunk mindent szegény Alves kontójára. Busquets, Mascherano, Pedro, David Villa, sőt még az ártatlan Messsi(nészke) is vérbeli Oscar-palánta. Csak fel ne találják a videóbírót…!

Best of Barcelona:

Guardiola edző 3 év alatt 13 címet nyert meg a Barcával. Ha lett volna videóbíró, ezen trófeáknak több mint a fele más csapatok vitrinjét ékesítenék most:

  • Bajnokok Ligája (2009)
  • Bajnokok Ligája (2011)
  • Európai Szuperkupa (2009)
  • Európai Szuperkupa (2011)
  • FIFA-klubvilágbajnokság (2009)
  • FIFA-klubvilágbajnokság (2011)
  • Spanyol Szuperkupa (2011)

 

Mr. Ismeretlen:

Pep mindig azt hangoztatja, hogy ő a pályán, nem pedig azon kívül (mint Mourinho) szeretné eldönteni, hogy melyik csapat a jobb. Felvetődik azonban a gyanú, hogy a színfalak mögött egy befolyásos ismeretlen úr munkálkodik, akinek a keze MESSIre elér. 

messi-arsenal1.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!