2013 páratlan év volt. Nem csak az évek számát tekintve, hanem sok más szempontból is. Ilyen például a sport, ahol valójában minden év páratlan, új sikerekkel, élményekkel és kudarcokkal.

Mindegyikből jutott bőven a sportrajongóknak az elmúló évben, ezért próbáljunk kicsit visszatekinteni és újra örülni a sport szépségének. A sportágak bősége és terjedelmi okok miatt azokra koncentrálunk, amelyekben így vagy úgy érdekeltek voltunk, vagy nagy népszerűségnek örvendenek tájainkon. Ezért előre is elnézést kérek a rögbi, a tollaslabda vagy a curling rajongóitól.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Foci

Kezdjük a focival. Tavasszal avattunk pár bajnokot, komolyabb meglepetések nélkül. A BL német házi döntőjét a Bayern, az EL-t a Chelsea nyerte. Nem jutottunk ki a VB-re sem magyarként sem szlovákiaiként. Sőt, magyarként a hollandiai 8:1-et is át kellett élnük. Ezután Egerváry ment, Szalai beolvasott, aztán külföldi helyett magyar edzője lett a magyar labdarúgó válogatottnak Pintér Attila személyében. A szlováknak is hazai, de még korábban és nem volt akkora meglepetés. Az Afrikai Nemzetek Kupájának színes kavalkádjából Nigéria került ki győztesen. A nyáron tartottak egy VB szervezői főpróbát Konföderációs Kupa fedőnév alatt, amelyet Brazília nyert meg.

devecseri_robben
Arjen Robben vigasztalja Devecserit annak öngólja után. Kép: duol.hu

Kézilabda

Kézilabdában idén két világbajnokság is jutott, amelyek szép keretbe foglalták az évet. Januárban a férfiak léptek pályára Spanyolországban, majd búcsúztak a negyeddöntőben Dánia ellen. Decemberben már a lányok adtak randit a világnak Szerbiában. A sors fintoraként szintén a negyeddöntőben voltak kénytelenek búcsúzni Brazília ellen. Folytatva a sort a negyeddöntőben búcsúzott az MKB Veszprém a férfi kézilabda BL-ből. A magyar kézilabda idei negyeddöntős átkának végül a Győri lányok vetettek véget, nem is akárhogyan. A Győri ETO kézilabdacsapata ugyanis megnyerte a női kézilabda BL 2012 – 2013-as kiírását.

 hirdetes_300x300  
gyor_BL gyozelem
BL győzelem Győrben. Kép: hatharom.com

Jégkorong

Májusban került megrendezésre az idei jégkorong VB, melyre Szlovákia nagy reményekkel indult. A remények aztán a negyeddöntőben foszlottak szerte a társrendező Finnország ellen. A végső győztes a másik társrendező, Svédország lett. Kiesett Ausztria és Szlovénia, helyüket jövőre Olaszország és Kazachsztán veszi át. Magyarország a következő VB-n sem indulhat, ugyanis a Budapesten megrendezett divízió I-es világbajnokságon csak a harmadik helyet szerezte meg, ami kevés volt a feljutáshoz. A sportágnál maradva említsük meg, hogy 2013-ban az NHL-t a Chickago Blackhawks nyerte, a KHL Gagarin kupáját pedig a Dynamo Moszkva. Utóbbi kiírásban a pozsonyi Slovan éppen a későbbi bajnok ellen vérzett el a rájátszás nyolcaddöntőjében.

Slovan-Dinamo_Moskva
A Slovan elvérzett a Dinamo Moskán a KHL-ban. Kép: sport.noviny.sk

Vizes VB

Rendeztek idén vizes VB-t is, amin általában jók a magyarok, szóval csak a rend kedvéért így volt ez idén is. 3 aranyérem, 1 ezüst és 1 bronz került a magyar úszók nyakába. Hosszú Katinka egymaga 3-ról gondoskodott az érmek közül. A férfi vízilabda válogatott először vágott neki VB-nek Benedek Tibor vezérlete alatt, és talán nem is voltak akkorák az elvárások, amekkorára az eredmény sikeredett. Magyarország egy góllal verte Montenegrót a döntőben, megnyerve ezzel a világbajnoki címet.

A lányok sem hoztak szégyent a nemzeti trikolórra bronzérmes helyezésükkel. Decemberben még több érem hulott Magyarországnak a rövid pályás úszó EB-n. 5 arany, 3 ezüst és 2 bronzérem jutatta a magyar küldöttséget az összetett éremtáblázat 2. helyére.

katinka
Hosszú Katinka aranyérmes. Kép: magyarhirlap.hu

Kajak-kenu

Taroltak a magyarok a gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon is, ahol szintén az éremtáblázat második helyét szerezték meg, összesen 7 arany, 5 ezüst és 5 bronzéremmel (számbelileg azonban a magyarok szerezték a legtöbb érmet).

Vívás

Budapesten rendezték a 2013-as vívó VB-t, amely nem csak a reklámkampánya miatt marad igazán emlékezetes. A párbajtőrös csapat aranya mellett ugyanis két bronzérmet is sikerült otthon tartani a hazaiaknak.

boczko
Boczkó Gábor extázisa a budapesti vívó-vb egyik legemlékezetes pillanata. Kép: maszol.ro

Öttusa

Volt még öttusa VB is, amin egy arany és egy ezüstérem termett a magyaroknak, mindkettő váltóban.

Síelés, biatlon

Februárban zajlottak az alpesi sí, a biatlon és az északisí világbajnokságai. Alpesi számokban az amerikaiak bizonyultak a legjobbnak a hazai osztrákok előtt. Ted Ligety egymaga megnyert 3 számot. A hölgyeknél kicsit színesebb volt a névsor. A biatlon VB és az északisí VB meggyőző norvég dominanciát hozott.

ligety
Ted Ligety. Kép: usskiteam.com

Univerziádé

2013-ban rendeztek téli és nyári univerziádét is. A nyárin Kazanyban Magyarország az éremtáblázat 18. helyén végzett 4 arany, 2 ezüst és 9 bronzéremmel. Az aranyakat cselgáncsból, úszásból, kajakból és vízilabdából sikerült begyűjteni, de a magyar csapat érmet szerzett például szinkronúszásban vagy atlétikában is. Szlovákia a 34. Lett az összesített rangsorban. Az egyetlen aranyat gátfutásból sikerült elnyerni, ezen kívül termett még 3 ezüst és 2 bronz, például sportlövészetből, illetve kalapácsvetésből. Az éremtáblázatot hatalmas fölénnyel nyerte a hazai orosz küldöttség.

A téli univerziádén fordult a kocka, itt már a szlovákok foglaltak el előkelőbb helyet az éremtáblázaton. Bár a nagy reményekkel indult, Adam Žampa csak egy ezüstöt szerzett férfi szlamomban, mindkét szlovák arany a síelő számokban született, egész pontosan női biatlonban és női összetett sízésben. Két további ezüsttel összesen 5 érmett szerzett a szlovák küldöttség Trentinoban. Magyarország mindhárom éremből egyet-egyet tudott elhozni, az aranyat gyorskorcsolyából. Az éremtáblázat élén itt is Oroszország végzett.

adam zampa
Adam Žampa a legjobbak közé tartozik. Kép: pluska.sk

Kerékpár

Szlovákia sportcsillaga, Peter Sagan a három nagy országúti kerékpáros körverseny közül 2013-ban csak a Tour de France-on vett részt, amelyen hatalmas sikert tudott elérni. Egy szakaszt megnyert, és zsinórban másodszor hozta el a verseny zöld trikóját, ami a legtöbb pontot szerző versenyzőnek jár. Ezzel a történelemben ő a második olyan kerékpáros, aki már az első két indulásakor megszerezte ezt a címet. Belgiumban pedig egyetlen apró mozdulattal az internet kedvence lett.

sagan_fenek
Sagan szereti a hoszteszlányok fenekeit fogdosni. Kép: bratilicious.com

Forma 1

A forma 1 idei világbajnoka ismét ugyanaz lett, aki már az elmúlt 3 évben is. Sebastian Vettel és a Red Bull csapata 13 nagydíjat nyert meg idén, ami a német pilótának zsinórban 4. bajnoki címet jelentette.

Moto GP, túraautó, Dakar-rali

A Moto GP idei kiírását a tavalyi Moto 2-es világbajnok, Marc Márquez nyerte. 35 év után ő az első újonc, akinek sikerült megnyerni a legfelső kategóriát. A túraautó világbajnokságban, amelynek egyik állomása a Slovakia Ring, a magyar Michelisz Norbert a nagyon mutatós 6. helyezést szerezte meg. A Dakar-ralin magyarország 3 autóval és egy kamionnal képviseltette magát. Minden egységnek sikerült célba érnie, a legjobb eredményt a Szalay-Bunkoczi autós csapat hozta, ők összetettben a 24. helyen zártak. Szlovákiát 4 motoros egység képviselte, akik közül Ivan Jakeš ért el kimagasló eredményt összetettbeli 4. helyezésével.

MOTORSPORT - DAKAR SERIES 2012 - SILK WAY RALLY (RUS) - MOSCOW TO SOCHI -  07 TO 13/07/2012 - PHOTO : ERIC VARGIOLU / DPPI -
Szalay-Bunkoczi a Dakaron. Kép: napimagazin.hu

Tenisz

Az idei tenisz Grand Slam versenyek aránylag változatosnak voltak mondhatóak. A férfiak közül csak Rafael Nadal, a hölgyeknél pedig Serena Williams tudtak kétszer győzni. Férfi párosban az amerikai Bob Bryan-Mike Bryan ikerpár már nagyobb sikert ért el, mivel a 4-ből három tornát megnyertek.

Ez és még nagyon sok más történt idén a sport világában. A sikerre emlékezzünk és becsüljük meg, az élmény velünk marad, a kudarcból pedig fel lehet állni. Jön ugyanis a következő év rengeteg új lehetőséggel a sikerre, alig egy hónap múlva például a téli olimpia. Sportélményekben gazdag új évet kívánok!

Mészáros András

Nyitókép: Peter Sagan (roadcycling.com)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!